Orbán Viktor: „Sokan vagyunk, akik vágyunk a keresztény egység megvalósulására”

A kereszténydemokrata politikának az emberi méltóságot, a keresztény család koncepcióját egyaránt védelmeznie kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a horvát Glas koncila című hetilapnak adott interjújában. A kormányfő a keresztény egység fontosságáról is beszélt.

Orbán Viktor 2021 -  Forrás: Orbán facebook oldala

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

A keresztény egység megteremtése mellett érvelt Orbán Viktor miniszterelnök a horvát Glas koncila című hetilapnak adott interjújában. A kormányfő szerint a minket körülvevő világ ellenséges mindannyiunkkal szemben, a jelenlegi folyamatokat pedig Európa lelkéért és jövőjéért folytatott kulturális, civilizációs harcnak tekinti. Úgy fogalmazott: a lövészárkokban ritkán folytatnak hitvitákat, hiszen mindannyian meg vagyunk támadva. Orbán Viktor ezért úgy vélte, hogy imára van szükségünk a teljes keresztény egységért, az ortodoxokat is beleértve, mert együttműködés nélkül nem tarthatjuk meg Európában a kereszténységet. Saját példájára utalva azt is mondta: a családjukban a lányok az anya, a fiúk az apa vallását követik, így katolikusok és kálvinisták élnek együtt szeretetközösségben.

Az interjúban a politika, a politikusok feladata is szóba került. Szerinte a kereszténydemokrata politikának az emberi méltóságot, a keresztény család koncepcióját egyaránt védelmeznie kell. Úgy fogalmazott: „Ha mi, magyarok nem követtük volna a kereszténységet ezer éven keresztül, eltűntünk volna, ezért védenünk kell a nemzetet is. De védenünk kell a vallási közösségeket, az egyházat is. Összesítésképpen: a mi feladatunk nem az, hogy hittételeket védelmezzünk, ez az egyház küldetése, hanem a keresztény civilizáció nagy eredményeit. És amikor ezeket védelmezem, nemcsak karddal küzdök, nemcsak hatalommal élek, hanem érvekkel is” – mondta a miniszterelnök.

A teljes, horvát nyelvű interjú itt olvasható.