Óriási érdeklődés az új énekeskönyvek iránt

Jelenleg abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy nem tudunk az érdeklődőknek énekeskönyvet adni – mondta Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója. Néhány hét alatt tízezer példány fogyott el az új kötetekből, a kiadó most türelmet kér a vásárlóktól. A gyártási folyamatot a nyomdaiparban érzékelhető nyersanyaghiány nehezíti.

Nagyon örülünk az eddig tapasztalt nagy érdeklődésnek. Mély hálaadással fordulunk Isten felé, hogy végre megjelenhetett és kézben tarthatjuk az új énekeskönyveket – fogalmazott a kiadóvezető. – Az egyházzenész szakemberekkel együtt mi is nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a lehető legjobb énekeskönyvet tudjuk megálmodni, megtervezni, legyártatni, a legjobb papírt, borítóanyagot válasszuk ki hozzá, hogy a tartalomhoz leginkább illő forma szülessen – mondta. Az igazgató kifejtette, hogy a nyomtatott énekeskönyv is termék, amely különböző gyártási folyamatok útján áll elő. Mivel a kiadó csak megrendelője a köteteknek, a jelenleg tapasztalható gyártási akadozás miatt nem kiszámítható, mikor érkeznek az újabb énekeskönyvek.

b1029836-8dc2bd0688.jpg

Nyersanyaghiány világszerte

Nyár óta egyre több nyomdától érkezik visszajelzés, hogy nyersanyaghiány miatt sokszor a legalapvetőbb anyagok beszerzése is nehézségekbe ütközik a könyvgyártásban. Galsi Árpád elmondta, a vékony papírra, nagy mennyiségben készülő könyvek, mint a Biblia és az énekeskönyv gyártása egyébként is időigényes folyamat, ezt sokszorozza meg most kialakult helyzet.

Amikor a Kálvin Kiadó négyféle kötésben, kétféle színben (sötét- és világoskék) megrendelte a gyártást, a kiválasztott nyomda az első nagyobb mennyiségű énekeskönyv-szállítmányt júliusra vállalta. Ehhez képest csak a sötétkék változat készült el eddig, az is több mint öthetes csúszással, a további, világoskék példányok pedig a jelenlegi információk szerint csak november elejére érkeznek.

1d2a7831-45cdc50391.jpg

Továbbra is előrendelhető

A kiadó igazgatója biztosította lapunkat afelől, hogy a Kálvin Kiadó honlapján tájékoztatást adnak az egyes változatok aktuális elérhetőségéről. – Arra is van lehetőség, hogy az érdeklődők e-mailes vagy postai megrendelést adjanak le, az átmeneti hiány ellenére továbbra is befogadjuk és feldolgozzuk a befutó kéréseket – mondta Galsi Árpád, hozzátéve, a gyülekezetek és az intézmények részére rendkívüli, harminc százalékos engedményt biztosítanak. A Kálvin kiadó vezetője hangsúlyozta, az átmeneti készlethiány miatt senki nem fog lemaradni a kedvezményről.

1d2a7825-772a943bf0.jpg

Digitális énekeskönyv

Galsi Árpád az énekeskönyv digitális verziójára is felhívta a figyelmet, amely az enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv oldalon ingyenesen elérhető. Biztatja a gyülekezeti tagokat, hogy ismerkedjenek, használják az énekeskönyvek online formáját, hiszen az mindenki számára hozzáférhető. – Szeretnénk megköszönni az eddig is tapasztalt megértő türelmet és a nagy érdeklődést. A mostani fennakadások ellenére bízunk benne, hogy sok örömet, emelkedett pillanatot, mélyen átélt istentiszteletet tud majd elősegíteni ez az új kötet – zárta gondolatait Galsi Árpád.