Összefogás a csokonyavisontai templomért

A megmaradt templomfelújítási támogatásból és adományokból építenék újra a május 28-án, szombaton ledőlt csokonyavisontai templomtornyot. A helyszínen segített a Magyar Református Szeretetszolgálat csoportja, az azonnali kárelhárításhoz több felajánlás is érkezett, emellett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár állami segítséget is ígért a gyülekezetnek.

Szombat hajnalban Csokonyavisontán erős széllel érkező vihar pusztított. Ennek következtében megrongálódott és ledőlt a helyi református templom tornya. A lezuhant toronysüveg megrongálta a templomtetőt is.

Csokonyavisonta, viharkár, mti fotó

Fotó: MTI/Kovács Attila

Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese kedd délután, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) már megkezdte a segítségnyújtást, és a katolikusok is jelezték, hogy szeretnének a munkába bekapcsolódni. Az MRSZ a hír hallatán a helyszínre utazott, hiszen azonnali kárelhárításra volt szükség. A megrongálódott területen megerősítették a gerendákat, valamint a törött cserepeket is lecserélték. Debrecenből és Veszprémből is érkezett segítség, hogy a tetőről leemeljék a súlyos, 1939-ben épített harangot és a toronysüveget.

Csokonyavisonta, viharkár, MTI fotó

Fotó: MTI/Kovács Attila

A helyszínen járt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. A terepszemle után bejelentette: állami segítségre is számíthatnak a helyiek. Amint kiderül a károk nagyságrendje, és hogy ebből mit fedeznek a biztosítótársaságok, a magyar kormány döntést fog hozni arról, milyen mértékben tudja támogatni a helyreállításokat” – mondta. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a helyi közösségnek szerencsére maradt 15 millió forintja a 2021-es magyar templomfelújítási programból.

A helyi, mintegy negyven tagú gyülekezet emellett gyűjtést is szervez. Az eklézsia számlaszámára köszönettel fogadják az adományokat:

Csokonyavisonta II. Református Egyházközség

OTP BANK 11743033-20034553

Az elmúlt héten két nagyobb vihar is pusztított a környéken: több somogyi parókia ablaka betört, a kiskorpádi templom szintén megrongálódott.