Összefogás egy tehetséges kisfiúért

Az idei zsámbéki templomfutás nevezési díjaival egy nyolcéves focista kisfiút támogatnak, aki nemrégiben váratlanul elveszítette az édesapját.

Két év kihagyás után a zsámbéki református gyülekezet ismét templomfutást rendez, immár tizennegyedik alkalommal. A jótékonysági futóversenyt és családi napot idén szeptember 10-én tartják meg, a bevételből a töki Borók Bulcsút támogatják. A nyolcéves, örökmozgó kisfiú négy éve focizik Zsámbékon, szorgalmasan látogatja az edzéseket, részt vett már Bozsik-tornán is, ígéretes tehetség. A helyi közösség amiatt is szeretne melléállni, mert a múlt év tavaszán váratlanul elveszítette az édesapját.

Búlcsú futás2.jpg

Borók Bulcsú

Fotó: parokia.hu

Borók Ferenc hosszú időn át cselgáncsozott, a sport iránti szeretetet kisfiának is átadta. Ő hozta-vitte a focimeccsekre is, fényképeket készített kisfiáról, nagyon büszke volt rá. A család a Zsámbékkal szomszédos Tök településen él. A kőműves édesapát nélkülözve a mindennapok számos nehézsége és mindezek költsége is az özvegyre maradt. A helyiek azonnal a magára maradt édesanya és a kisfiú segítségére siettek. – Volt, aki felajánlotta, hogy vigyáz Bulcsúra, mások jelentkeztek tűzifát pakolni, vagy gázpalackot hoztak a szőlőhegyen álló házba – sorolja Patyi Annamária, a kisfiú édesanyja. – Kezdettől érezzük, hogy nem vagyunk egyedül. Sokan jelezték: ha segítségre van szükségünk, szóljak. Az első karácsony Fecó nélkül nagyon nehéz volt, de akkor sem voltunk egyedül. Egyik nap egy fenyőfa várt az ajtónk előtt, másik nap ajándékcsomagok. Kaptam egy keresztet: borzalmas nehéz, de az emberek próbálták velem vinni, hogy könnyebb legyen elviselni. Hálás vagyok ezért.
A rokonaik messze laknak, ezért is értékelik nagyra azt a sok segítséget, amelyet a református gyülekezettől és annak lelkészétől, az óvoda munkatársaitól, Bulcsú iskolájától és a helyi sportkörtől kaptak. – A református egyházközség szinte a családunk – mondja Annamária. Elsősorban az óvodai munkájával igyekszik meghálálni, amit a településtől kapott. – A férjem, aki mindent megadott nekünk, nyugalmat, biztonságot, elment közülünk. Neki köszönhetem Bulcsút is. Ő ajándék nekem és áldás, elvezetett a Jóistenhez és ezekhez az emberekhez. Isten gondoskodását érzem az emberek jóságában.
– Bulcsú a helyi református óvodába járt, édesanyja pedagógiai asszisztensként dolgozik az intézményben. Párja egyike volt azoknak a szülőknek, akik nagyon sokat segítettek, és részt vett a családi istentiszteleteken is – számolt be Matyó Lajos zsámbéki református lelkész, a templomfutás ötletgazdája. – A kis Bulcsú tehetséges focista, edzője a gyülekezetünk tagja. Közös szándékunk, hogy elindítsunk egy ösztöndíjprogramot is a helyi gyerekek sportéletének támogatására, hogy semmi ne gördítsen akadályt a tehetségek kibontakozása elé, akár fociról, kézilabdáról vagy tollasról van szó. Az utazás, a nevezés, az egyesületi tagdíj és a sportfelszerelés sokba kerül, ezért is fontos a fiatalok támogatása, köztük Bulcsúé is.

A szeptember 10-én 9 órakor rajtoló versenyen ismét többféle táv választható, és a résztvevők külön korcsoportokban mérkőznek. A zsámbéki romtemplom körüli pályán az óvodások és az alsósok, később pedig a támogatói gyaloglásra jelentkezők tehetnek egy kört. A felső tagozatosok két kört futnak, a családi futást Zsámbék területén rendezik. Ugyanott jelölik ki a hat kilométeres távot és a 12 és fél kilométeres pályát. A versenyszámok között „hegymenet” is lesz: keresztfutás. Gyülekező 8.30-kor a zsámbéki romtemplomnál. Az ajánlott nevezési díjak 500 és 1500 forint között vannak. Támogatói jegyeket ugyanilyen összegben, de 5000, 10 000 és 20 000 forint értékben is vásárolhatnak az érdeklődők. Ismét kapható lesz a Templomfutás feliratú póló. A bevételek mind a közös, nemes célt szolgálják – írják a szervezők.

Az özvegy édesanya a verseny bevételét kisfia jövőjének a biztosítására tenné félre. A közösség most is egy emberként áll a család mellé. Ahogy a rendezvény Facebook-oldalán olvasható: a templomfutás az egymást szerető, tisztelő emberek találkozóhelye.
A jótékonysági verseny családi nap is egyben, a versenyszámokkal egy időben jó hangulatú programokat szerveznek a gyerekeknek és a távokon nem induló felnőtteknek. A futóversenyről, a rajtokról és a helyszínről a rendezvény Facebook-oldalán vagy a szervezőktől kaphatnak bővebb felvilágosítást a templomfutas@gmail.com címen. Aki támogatná a kitűzött célt, adományát a Zsámbéki Református Egyházközség bankszámlájára (11736020- 20015422) küldheti el. A közlemény rovatban szerepeljen a templomfutás szó vagy a Bulcsú név.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!