Ösztöndíj-lehetőséggel várja az idősebb teológusjelölteket a Károli

Nagyobb élet- és munkatapasztalattal rendelkező – a budapesti teológiára felvételiző – teológusjelölteknek írt ki 2024 szeptemberétől kezdődő ösztöndíjprogramot a Dunamelléki Református Egyházkerület.

Még néhány napig, február 15-ig lehet jelentkezni a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara lelkipásztori képzésének következő tanévére.

A felvételizők többsége közvetlenül az érettségi után érkezik a teológiára, csak kisebb hányaduk kapja elhívását a lelkipásztori szolgálatra már a munka világában. Az egyházkerület utóbbiak életét szeretné megkönnyíteni az ösztöndíjjal, amelynek célja, hogy a munka világából érkező teológusok egzisztenciája továbbra is biztosítva legyen, hiszen legtöbbjüknek már családja van, és jól jövedelmező állást kell otthagyniuk.

Mekkora összegről van szó?

A szabályzat megállapítja, hogy legfeljebb a „gyülekezeti beosztott lelkipásztor havi minimum illetményének 85 százaléka”. Ez az összeg idén közel nettó háromszázezer forintot tesz ki. Az bizonyos, hogy az adott pályázó végleges ösztöndíjának kiszámolásánál meghatározó lesz a pályázó családtagjainak egy főre jutó jövedelme. Ösztöndíjra azok lesznek jogosultak, akik sikeres felvételi vizsgát tesznek, továbbá pályázatukban betekintést engednek családjuk anyagi helyzetébe.

Milyen kritériumoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek?

Olyan 25 és 50 év közötti pályázókat várnak, akik koruknál fogva nagyobb élettapasztalattal rendelkeznek, valamint a munka világában kapják elhívásukat a lelkipásztori szolgálatra. Az ösztöndíjat elnyerőkkel tanulmányi szerződést köt az egyházkerület, amelyben a leendő teológusok gyülekezeti lelkészi szolgálatra köteleződnek el – vezető lelkipásztoroknál hatéves, beosztott lelkészeknél tizenkét éves időtartamra.

Az ösztöndíjat felmenőrendszerben vezetik be. Akik már bent vannak a lelkészképzésben, azoknak szociális támogatás formájában tudják könnyíteni a terheit.

Az ösztöndíj létrehozásának okairól az alábbi cikkben olvashatnak bővebben: