PÁR-percek

„Száz ötlet kapcsolatmélyítő beszélgetésekhez és randikhoz” olvasható Mihalec Gábor párterapeuta, a népszerű Gyűrű-kúra szerzőjének PÁR-percek kártyacsomagján. A cím fején találta a szöget, pár perce talán minden házastársnak akad egymásra a hétköznapokban. Ha nem máskor hát, elalvás előtt!

A kártyák piros oldalán egy-egy kérdést, hátoldalán randiötleteket olvashatunk, amelyek közül kiválaszthatjuk az éppen hangulatunknak megfelelőt vagy akár a komfortzónánkból kimozdító lehetőséget. Bár a kapcsolatmélyítésről nem munkakapcsolatra asszociálunk, kíváncsiságból a Reformátusok Lapja szerkesztősége is kipróbálta a kártyákat. Ha néhány kérdést mellőztünk is, nem telt hasztalan a rá szánt idő: megmozgatta a lelkünket és a szürkeállományunkat egyaránt. De, hogy a kártyacsomagról objektívabb képet kapjunk, három házaspárnak is odaadtuk, kérve, osszák meg velünk tapasztalataikat.

Par-percek_doboz_kartyakkal_3DV

Fotó: Internet

Egy harmincas éveiben járó, két éve házas pár szerint a kártyák némely kérdéseit illik tudni egymásról, ezért ezeknél megpróbálták kitalálni, milyen választ adna rájuk a párjuk. Megjegyzem, a házaspárnak azok a kérdések tetszettek kevésbé, amelyeken magam jót mulattam. Az említett pár férfi tagja megemlíti, hogy nem szeretik a kötött játékokat, és nem valószínű, hogy hétről hétre következetesen elővennék a kártyapakkot, viszont a randiötleteket kreatívnak találja. – Amikor munka után kimerülten hazaérek és nincs kedvem gondolkodni, kizökkenthet a punnyadtságból, sőt a komfortzónánkból is. A néma randi például kifejezetten viccesnek tűnik… – magyarázza a fiatal férj és édesapa, aki pozitívan csalódott a játékban.

A nyolc éve együtt lévő pár kisgyermekük lefektetése után kezdett hozzá a játékhoz. – Fél tíz volt már, amikor előálltam az ötlettel. A feleségem szeméből hirtelen eltűnt a fáradtság, elmosolyodott, és kijelentette: öt percet rászán – eleveníti fel a családapa, és hozzáteszi, végül tizenöt percet játszottak. Három este is elővették a kártyacsomagot, és foglalkoztak a kérdésekkel. Némelyik megválaszolása előtt három-négy perc gondolkodási időre is szükségük volt. A gyermek- és tinédzserkori emlékek felidézése kapcsán így számolt be a férj a feleségéről: – Valódi mosoly öntötte el az arcát, amikor visszaemlékezett a filmnézésekre a barátnőivel – számol be a férj arról, miként idézte fel gyermek- és tinédzserkori emlékeit a felesége. A családfő nem számított mélyebb lelki témákat érintő kérdésekre és válaszokra, mégis megéltek ilyeneket, sőt mókás megjegyzések is születtek azzal kapcsolatban, min kellene változtatnia férjként, apróságok, amelyekre nem is számított. – Tisztáztuk a játék elején, hogy őszinték leszünk, különben nem fejlődhet a kapcsolatunk, ha pedig megáll a növekedésben, akkor már baj van. Először azt gondoltam: „Hűha! Kényes lesz a szituáció, zárkózottak leszünk a játékhoz” – de nem! Egyszerre adnak lehetőséget a kártyák a komolyságra és a vidámságra. A párod legszebb viseletére vonatkozó kérdés olyan szép emléket idézett fel bennünk, hogy mindketten megválaszoltuk. Sőt még saját kérdéseket is tettünk fel hozzá. Bearanyozta a pillanatot – árulja el a harmincas éveiben járó kisgyermekes férj, aki megjegyzi, hogy a feladatok közül némelyeket más párokkal is szívesen kipróbálnának.

Rögtönzött felmérésünkkel a hatvanasokat is elértük. A feleség úgy nyilatkozik, némely kérdések megdöbbentették őket, némelyek újabbakat vetettek fel bennük, ezekre szintén választ kerestek. Olykor nem is szigorúan véve a válaszról elmélkedtek, hanem arról, amire a kérdés felolvasása után asszociáltak. – Mélységeket és magasságokat éltünk meg az egy óra során, amíg játszottunk. A múlt nehézségei mégsem rossz érzéseket, inkább örömöt keltettek bennünk, megerősítettek abban, hogy olyan társunk van, akivel még azokat is át tudjuk vészelni. Pikáns dolgok is felvetődtek annak kapcsán, hogy ha beragadnánk a liftbe, mivel töltenénk az időnket – neveti el magát a feleség, aki nem gondolta, hogy férje egyik merész gyermekkori álma az volt, hogy tűzoltó legyen.

A kártyacsomag 2024-ben jelent meg Mihalec Gábor és a Harmat Kiadó gondozásában. A grafikai tervet Lente István készítette.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!