Pünkösd, az üdvösség útjának legvége

Mi történt az első pünkösdkor? Mi a jelentősége a pünkösdnek? Hogyan munkálkodik a Szentlélek? Mit kell keresnünk saját életünkben, amit a Szentlélek munkájaként tudunk felismerni? A többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ Molnár Ambrus Szabó László református lelkipásztorral a Világnézet legújabb adásában.

Néhány évvel ezelőtt, egy közvélemény-kutatás alkalmával megkérdezték az emberektől, hogy ha a válság miatt fel kellene áldozniuk egy munkaszüneti napot, akkor melyik lenne az. A nagy többség a pünkösdre szavazott. Ez is mutatja, milyen nagy bizonytalanság övezi a pünkösdöt – vezette be a témát Molnár Ambrus műsorvezető.

Szabó László református lelkész a három nagy egyházi ünnepről – karácsony, húsvét és pünkösd – elmondta, hogy ezek Isten szabadításának az egymásra épülő állomásai. Ezek közül az első kettőt könnyebben fel tudjuk fogni, meg tudjuk érteni, a tartalmuk ugyanis látványosabb. El tudjuk mondani, hogy a Megváltó eljött közénk, megszületett, és látjuk magunk előtt a betlehemi jászolt. Ugyanígy a nagyhét eseményei kapcsán is el tudjuk mondani, hogy Jézus bevonult Jeruzsálembe, megtörtént az utolsó vacsora, kihallgatták, elítélték, majd keresztre feszítették. Ezeket a momentumokat meg tudjuk ragadni.

A világ aztán ráépített ezekre egy olyan üzenetet, ami mindenki számára elfogadható. Karácsony kapcsán mindig elhangzik, hogy ez a fénynek az ünnepe, betör a világosság a sötétségbe, illetve hogy ez a szeretet ünnepe. A nagyhétről pedig elmondható, hogy az önfeláldozásnak mekkora ereje van, és mivel a tavasszal is összeér a húsvét, ezért aztán általánosságban a megújulásról is lehet beszélni. Tulajdonképpen már ezek miatt sokan félreértik ezeknek az ünnepeknek az eredeti üzenetét, az mindenesetre megállapítható, hogy világi szempontból is értelmezhető ez a két ünnep.

A pünkösd azonban egészen más. Jeruzsálem utcáira, tereire kivonultak az emberek, majd megjelentek az apostolok, és a Szentlélek segítségével elkezdték hirdetni az evangéliumot. Ez a legvége az üdvösség útjának: Jézus eljövetelével Isten emberré lett, a nagyhéten megtörtént a golgotai keresztáldozat, tehát a megváltás objektív oldala megvalósult – a Szentlélek eljövetele viszont egy belső történés. Amikor valaki veszi a Szentlelket, és belülről megváltozik az Istennel való kapcsolata, az egy szinte érthetetlen esemény. Ez nem olyasvalami, amit a világ meg tudna ragadni, és egy olyan ünnepet, egy olyan narratívát tudna ráhúzni, amely Isten nélkül is értelmezhető. Talán ezért ez van az, hogy ezt az ünnepünket érzik a legtöbben kevéssé fontosnak – fejtette ki Szabó László.

A műsorban ezen felül szót ejtettek még arról, hogy pontosan mi történt az első pünkösdkor, mi a jelentősége a pünkösdnek, miként munkálkodik a Szentlélek, valamint mit kell keresnünk a saját életünkben, amit a Szentlélek munkájaként tudunk felismerni.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.