Pünkösd előtti piknik

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendhagyó pünkösdi istentisztelete valódi hagyománnyá érett az elmúlt tizenhárom évben. Idén május közepén, a tanács budai kápolnájának kertjében rendezték meg a különleges hangulatú, fiataloknak szóló pikniket. Keresztyén szervezetek expója, könnyűzenés dicsőítők, babzsákokon pihegő fiatalok, tavaszi természetközeliség és egy kivételes istentisztelet élménye várta a kilátogatókat.

Az ökumenikus szervezet ifjúsági bizottságába tizenegy tagegyház delegál ifjúsági vezetőket, köztük református egyházunk is. Közös szervezésükben valósul meg évről évre a piknik, általában a pünkösdöt megelőző csütörtökön. Mivel ifjúsági rendezvényről van szó, a zenés, felszabadult alaphangoltság a jellemző, az élőzene hívására egyetemisták is szép számmal betérnek a környékről – fogalmazott Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára, aki aktívan segíti a bizottság működését. Elmesélte, korábban minden felekezetből fellépett egy-egy énekkar, kórus vagy dicsőítő zenekar, ez viszont gyakran szétfeszítette az este kereteit. Az igehirdetés mellett ezúttal három zenei formáció lép színpadra, egy metodista, egy református és egy ortodox. Jövőre pedig evangélikus, baptista és katolikus dicsőítőkre lehet számítani a tervek szerint – árulta el Fischl Vilmos. Az ökumené jegyében így ismerhetik meg egymást különböző felekezetű zenekarok és közösségek a pikniken.

Pünkösdi_Piknik_2024_Fotó: Hurta Hajnalka

Fotó: Hurta Hajnalka

Az aktuális igehirdető mindig a tagegyházak vezetői közül kerül ki. Idén Khaled A. László metodista szuperintendens tartott prédikációt. Beszédének középpontjában ez az igerész állt: „A szolga ekkor leborult előtte, és így esedezett: Légy türelemmel irántam, és mindent megfizetek neked.” (Mt 18,26) Találó volt az üzenet: a hatalmas nyárfa alatt heverésző vagy hátrébb süteményt majszoló figyelmes fiatalokat látva az az érzésem támadt, hogy a kápolna udvara a megtestesült türelem és nyugalom szigete.

Pünkösdi_Piknik_2024_Fotó: Hurta Hajnalka

Fotó: Hurta Hajnalka

A metodista egyház vezetője arról beszélt, hogy világunkban a türelem hiánya általános jelenség, hiszen folyamatosan gyorsulunk, fejlődünk. – Egyre gyorsabban szeretnénk mindent megszerezni, még a legszebb álmainkat is. Rögtön, azonnal, instant: ezek korunk kulcsszavai. Közben pedig egyre többet hallunk arról, hogy már egész fiatalon megjelenik a kiégés, a burnout szindróma. Tudjuk még kitartóan, türelmesen, állhatatosan hordozni az álmainkat? – tette fel a kérdést, majd az ószövetségi és újszövetségi József példájával szemléltette: kaphatunk álmokat Istentől is, a Szentlélek közbenjárásával. Arra buzdította a fiatalokat, kérjék őtőle az álmaikat. Ha pedig megkapják, ébredjenek fel és cselekedjenek, türelemmel, engedelmességgel. Akárcsak Salamon tette Isten álombeli jelenése után.

A prédikáció után kezdődtek a zenés programok imákkal, dalokkal, dicsőítésekkel. A zenét hallva felfedezhettük a keresztyén expót, avagy a különböző felekezetek kitelepült ifjúsági szervezeteinek bemutatkozását. Szinte azonnal feltűnt egy magyar ruhagyártó cég standja jézusi üzenetekkel díszített pólókkal, pulóverekkel. Elmesélték, mennyi pozitív visszajelzést kapnak a termékeikről, amelyek szintén Isten eszközei lehetnek, hiszen ezek által is széles körben munkálkodik, megszólít és megerősít embereket a hitükben. A Közös Pont nevű ifjúsági fesztiválmissziós csapat is kitelepült a piknikre. Ők az ország vezető fesztiváljain beszélgetésekkel, játékokkal, lelki programokkal képviselik az ökumenikus szellemiséget, ebbe nyújtottak betekintést ezúttal is. Megtudtuk, hogy nyáron több világi fesztiválon is részt vesznek, csapatukhoz még lehet csatlakozni, várják a jelentkezőket.

Pünkösdi_Piknik_2024_Fotó: Hurta Hajnalka

Fotó: Hurta Hajnalka

A fesztiválszezon közeledtére emlékeztettek a református és az evangélikus egyház rendezvényei, a Csillagpont és a Szélrózsa standjai is. Az önkéntesek játékaikkal, termékeikkel képviselték a két nagyszabású ifjúsági találkozót, egyházi fesztivált. Rajtuk kívül bemutatkozott még a Sófár református dicsőítő iskola, akiktől begyűjthettük friss kottaválogatásukat, benne új és már klasszikussá érett dicsőítő dalokkal. A Sófár aktuális felállása játszott is az este folyamán.

Egy nagycsaládos ortodox kórus két egészen fiatal énekeshölggyel a tagjai között is dalra fakadt. Mellettük az elcsendesedésre hívó, közben fiatalos lendülettel játszó Mix zenekar is hozzájárult a piknik adta lelki élményhez.

Pünkösdi_Piknik_2024_Fotó: Hurta Hajnalka

Fotó: Hurta Hajnalka

Szólt a taps, az ének, a babzsákon heverők között a legapróbbak fogócskáztak. A piknik esszenciáját adó baráti beszélgetések résztvevőit az Ösvény kávéház pultjánál ajándék süteménnyel és kávéval várták a szervezők. Az alkalom különlegességét az adta számomra, hogy a dicsőítés zengésével meghittség párosult. A közösségi elcsendesedésben és a kötetlen-közvetlen beszélgetésekben pedig a jelenlévők a Szentlélek titkára is ráhangolódhattak, pár nappal pünkösdvasárnap előtt.