Randevúzni hív a múzeum

A kecskeméti Ráday Múzeum rejtvényfejtős kalandjátékot indít Randi a múzeumban címmel pároknak, akik feladványok megoldásával ismerkedhetnek meg többek között a Ráday család életével. Hegedűs Bence írását ajánljuk a Reformátusok Lapjából.

Ráday Múzeum - Randi játék 2021.07.15 Fotó: Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

A kecskeméti Ráday Múzeumban már hagyomány a különleges, interaktív játékok szervezése, most Randi a múzeumban címmel indítottak programot, amelyben a résztvevőket logikai feladatok megoldása viszi közelebb a célhoz.

Az új játék az 1930-as évekbe repít vissza minket: egy budapesti kezdő újságíró és egy művészettörténész a magyar nemesi és köznemesi családok szerelmi kapcsolatai után kutatnak egy kis vidéki múzeumban. A két szereplőnek ez az első találkozása, de egymást kell segíteniük, hogy megfejthessék a rejtélyeket, amikbe a játék során botlanak.

Sopronyi-Mikulás Kata múzeumpedagógus, a játék egyik ötletgazdája a Reformátusok Lapjának elmondta, hogy a „szerepbe helyezkedést” számos kellék segíti. A kutatási lapon található kérdésekre a három helyszínen elhelyezett rejtélyek megoldásai adják a pontos válaszokat.

Bár a játék mutat némi hasonlóságot a szabadulószobákkal, a cél más: azt szeretnénk, hogy a résztvevők megismerkedjenek a múzeumban megjelenői történelmi alakokkal, és bepillantást nyerjenek a 18-19. század kultúrtörténetébe – mesélte Sopronyi-Mikulás Kata.

Ráday Múzeum - Randi játék 2021.07.15 Fotó: Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

A játék résztvevői megismerkedhetnek például a református Ráday család tagjainak történetével. A feladatok közelebb viszik a látogatókat Ráday Pálhoz és feleségéhez, Kajali Klárához, gyermekükhöz, Ráday Gedeonhoz és az ő feleségéhez, Szentpéteri Katalinhoz, de bepillanthatnak a család és a festő, Muraközy János és Gyenes Sára kapcsolatába is. Mellettük még Jókai Mórról és elképzelt szerelméről is megtudhatnak néhány információt.

– Számunkra alapvetően fontos a református nemesi családok élete, élükön a Rádayakkal, mert ők a múzeum névadói és a gyűjtemény alapítói is egyben – mondta Bencsik Orsolya múzeumpedagógus, a játék másik ötletgazdája a Reformátusok Lapjának.

A Randi a múzeumban című történelmi játékot nagyjából három hónapnyi munkával alkották meg a múzeum munkatársai a járványhelyzet alatt, a zárvatartás közben. A játék időtartama az alkotók szerint egy-másfél óra, de ha esetleg tovább tartana megfejteni a feladványokat, akkor sem zárják rá a múzeumot senkire.

A szervezők úgy gondolják, hogy egy, a múltban játszódó, rejtvényfejtő kalandjáték emlékezetes randiprogrammá válhat. A játék páros randevúnak is kiváló lehetőség, ilyenkor a történet szerinti újságíró és a művészettörténész munkáját egy restaurátor és egy műtárgybecslő is segíti. Hetente egyszer lehetséges játszani, mindig pénteken, a hivatalos látogatási idő után, hogy a „szerepbe helyezkedett” játékosokat ne zavarják meg a látogatók.

Ráday Múzeum - Randi játék 2021.07.15 Fotó: Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

Egy péntek, egy program

A Randi a múzeumban című játék résztvevőinek száma két fő, vagy dupla randevú esetén négy fő lehet. A játék két résztvevőnek 3200 forintba, négynek pedig 6400 forintba kerül alkalmanként. Bejelentkezni a 06-30-963-9287-es telefonszámon lehet, a részvétel pedig a mindenkori járványügyi szabályok betartásával lehetséges. A múzeum címe: 6000 Kecskemét, Kálvin tér 1.

A múzeumról

A kecskeméti Ráday Múzeum anyaintézménye a Budapesten található Ráday Gyűjtemény, a múzeumhoz tartozik a pesti Ráday utcában működő Bibliamúzeum is. A Dunamelléki Református Egyházkerület egyházművészeti gyűjteményét 1967-ben alapították, múzeumként 1983 óta működik Kecskeméten. A célja, hogy a látogatókat megismertesse a református gyülekezetek életével, bemutatva a templomok tipikus berendezési tárgyait, az istentiszteletek liturgikus hagyományait és az ehhez kapcsolódó tárgyegyütteseket.

A riportot a Reformátusok Lapja legfrissebb számában olvashatják sok más érdekes írás mellett. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!