Rangos szakmai elismerés református zenészeknek

Kovács Zalán László tubaművész, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója, valamint Nagy János Erkel Ferenc-díjas jazz-zongoraművész és zeneszerző munkásságát Artisjus pedagógusi díjjal jutalmazták.

A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjaz, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismer el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában – közölte az Artisjus az MTI-vel.

Kovács Zalán László - f.: dalszerzo.hu

Kovács Zalán László

Fotó: dalszerzo.hu

Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző, az Artisjus tiszteletbeli elnöke méltatta Kovács Zalán Lászlót, akiről kiemelte, hogy szólistaként, kamarazenészként, a Bach Mindenkinek Fesztivál, a Nemzetközi Fúvósfesztivál és az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatójaként egyaránt olyan mértékben segíti a kortárs művészet minél szélesebb körökhöz való eljutását, amilyenre csak nagyon kevesen képesek.

A tubaművész által bemutatott kortárszenei kompozíciók közül kiemelkednek a számára dedikált és szimfonikus zenekari kísérettel műsorra tűzött tubaversenyek, a Magyar Rádió által felvett és CD-lemezeken rögzített kortárs kamarazenei művek, továbbá munkásságában rendkívül komoly helyet foglal el szerzői estek és kortárszenei mesterkurzusok megszervezése. Ő maga is számos művet írt szóló hangszerre, kamarazenei formációkra és zenekarok számára egyaránt.

Nagy János - f.: dalszerzo.hu

Nagy János (a képen baloldalt)

Fotó: dalszerzo.hu

Nagy János a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékének, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola, valamint a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanára. Saját zenekarai a Nagy János Trio és a Free Style Chamber Orchestra. 1989 óta kántorkodik – 1990–1991-ben Berkesi Sándor növendékeként a debreceni református kántorképzőben tanult –, 2002 óta foglalkozik protestáns énekek feldolgozásával. Ekkor jelentették meg Szerényi Béla tekerőlantművésszel és Kóta Judit énekessel a Szívemet hozzád emelem című albumot, amelyen régi magyar református énekeket dolgoztak fel, 2005-ben Adj már csendességet címmel készült el második albumuk. 2012-ben a Monamo nevű formációval Ne hagyj elesnem címmel magyar protestáns énekfeldolgozásokat jelentettek meg.

„Reformátusként úgy gondolom, a zene Isten ajándéka, ha pedig az, akkor az ő dicsőségére kell vele élnünk. Igyekszem ezt a gondolatot szem előtt tartani mindig, mikor a zongorához ülök, tudásom legjavát adni, de mindig tudni azt, »nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené«” – olvasható a jazz-zongoraművész honlapján.