Református díjazottak az állami ünnep alkalmából

Kiemelkedő munkásságáért több református lelkipásztor, szakember is elismerésben részesült augusztus 20. alkalmából. A díjakat a Pesti Vigadóban vették át a kitüntetettek.

Az államalapítás ünnepe alkalmából megítélt elismeréseket, a Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat és a Pro Cultura Hungarica elismerést ünnepélyes díjátadó rendezvényen vehették át a kitüntetettek.

magyar zászló

Fotó: Pixabay

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozata kitüntetésben részesült Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Elismerésben részesült a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) több oktatója, köztük a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozata díjat vette át Balla Péter református lelkész, a KRE rektorhelyettese és az egyetem hittudományi karának tanszékvezető egyetemi tanára, a KRE Hittudományi Doktori Iskolájának vezetője.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata elismerésben részesült Nagy Csaba Zoltán oboaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának megbízott tanszékvezető egyetemi tanára.

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át Fodor Gusztáv, a Tiszaderzsi és Tomajmonostorai Református Egyházközség lelkipásztora.

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Kovács Zalán László tubaművész, többszörös nemzetközi versenygyőztes szólista.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült:

Demarcsek György néptáncpedagógus, a Martin György Néptáncszövetség alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptáncegyesület elnöke, a Nyírség Táncegyüttes vezetője, a Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, igazgatóhelyettese,

Peleskei Béla református lelkipásztor, a Kárpátaljai Református Egyház máramaros–ugocsai egyházmegyéjének lelkészi főjegyzője.

Muzeológiai tevékenysége elismeréseként Móra Ferenc-díjat vehetett át:

Fogarasi Zsuzsa művészettörténész, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának igazgatója.

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült:

A BorzsaVári kárpátaljai népi együttes. Az öttagú zenekar alapítója, Kovács Sándor egy korábbi interjúban elmondta: feleségével, Erikával együtt Mezőváriban a helyi református gyülekezet munkatársai. Hittanórákat tartanak, illetve egyházi gyermek- és felnőttkórust is kísérnek.