Református látogatóközpont nyílt Tiszafüreden

Hálaadó istentiszteleten adták át 2024. június 2-án a Tiszafüredi Református Egyházközség új látogatóközpontját – adta hírül a ttre.hu. A létesítmény a térség kiemelkedő református turisztikai látványosságait mutatja be.

Tiszafüredi látogatóközpont átadása - 2024június. Fotó: ttre.hu/Ujvári László

Fotó: ttre.hu/Ujvári László

Az ünnepi alkalmon Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese hirdette az Igét és áldotta meg az épületet. Ezt követően F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere adta át a létesítményt.

A református látogatóközpont a Tematikus utak Tiszafüreden című projektben jött létre, amely bemutatja a térség református építészeti és kulturális örökségét. A központ nemcsak a turistáknak, hanem a helyi lakosoknak is közösségi teret biztosít. Az akadálymentesített létesítményben a látogatókat pihenési és étkezési lehetőség várja, miközben – fényképes, QR-kóddal is ellátott információs táblák segítségével – információkat gyűjthetnek az olyan környékbeli látnivalókról, mint például a tiszaderzsi Bibliamúzeum vagy az Egyházi Pecsétes Téglák Magángyűjteménye a közeli Tiszaszentimrén. Kevésbé ismert, hogy Kunhegyesen található az „Alföld katedrálisa”, hazánk második legnagyobb református temploma, továbbá a kormány támogatásával a közelmúltban megújult a XVIII. században épült, toronyőrlakásos, harangozószobával is ellátott kunmadarasi református templom, ahol 175 évvel ezelőtt Kossuth Lajos szónoklata lelkesítette a Nagykunság népét.

Tiszafüredi látogatóközpont átadása - 2024június. Fotó: ttre.hu/Ujvári László

Fotó: ttre.hu/Ujvári László

A fejlesztés közel 300 millió forintba került, és összeköti a Tisza-tavi térséget a Nagykunság és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye látványosságaival.

A cikket és a Tiszántúli Református Egyházkerületről szóló híreket, érdekességeket ide kattintva olvashatják el.