Református programok a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte több helyszínen várják a református intézmények a látogatókat az idei Múzeumok Éjszakáján. A Ráday családról, a református múltról, régi könyvekről, templomgombokról tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az eseményt gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások, koncertek színesítik.

Budapesten a Ferencvárosi Helytörténeti Múzeum ad otthont a Ki a Ráday? Mi a Ráday? Miért a Ráday című kiállításnak. A program feleleveníti, hogy kik voltak a Rádayak, és mit jelentettek a református egyháznak. A látogatók bepillanthatnak a Ráday könyvtár kincseibe. Június 25-én este tárlatvezetéssel és kézműves-foglalkozással is készül az intézmény. Somogyi Márk a fény-nyomtatási technikákról tart bemutatót.

A tárlatot felvezetésnek szánták a gyűjtemény munkatársai, hiszen hamarosan végeznek a felújítási munkálatokkal a Ráday Kollégium épületében, amely a tervek szerint ősszel nyitja meg kapuit újra. A kiállítás augusztus 19-ig látogatható. A kiállított anyagot a Ráday Könyvtár munkatársai állítottak össze. Az estet Kárász Eszter jazz koncertje zárja.

Ráday Gyűjtemény – Ráday Gyűjtemény honlapja (radaygyujtemeny.hu)

A Bibliamúzeum tematikus sétákat szervez az érdeklődőknek a református negyedben: a Kálvin tér – Lónyay utca – Ráday utca által határolt területen. A tematikus sétán arról beszélnek a múzeum munkatársai, hogyan kötődik a fővárosnak ez a része a református múlthoz. Miért éppen itt alakult ki ez a gócpont? Fráter Erzsébet a bibliai növényekről tart majd előadást a Kálvin tér – Ráday utca – Török Pál utca háromszögben található belső udvaron.

Főoldal - Bibliamúzeum (bibliamuzeum.com)

Debrecenben, a Református Kollégium Múzeumában látogatható lesz a nagy könyvtár, az oratórium, a múzeum, a különböző gyűjtemények. Majdnem minden helyszínen szerveznek gyerekprogramokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat és tárlatvezetéseket, egyebek között a régi térképekről. A látogatók a régi szerszámokat, az egykori református kollégiumi életmódot is jobban megismerhetik. Továbbá bemutató várja az érdeklődőket az úrvacsorai kannákról, és koncertek színesítik a programot a debreceni múzeumban.

Főoldal - Debreceni Református Kollégium Múzeuma (drk.hu)

Pápán a Dunántúli Református Gyűjtemények Múzeuma és Könyvtára régi könyves kiállítással készül erre az alkalomra A papír már bizonyított címmel. A látogatók kézműves foglalkozáson és Illés Csaba gitárkoncertjén is részt vehetnek.

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei (dretgy.hu)

Kecskeméten, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumában a templomgombokról hallhatnak érdekes előadásokat a résztvevők, bepillantást nyerhetnek a restaurátori munkába. Az intézménybe látogatók részt vehetnek kézműves-foglalkozásokon és tárlatvezetéseken. További információk a Ráday Múzeum Facebook-oldalán érhetők el.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba bekapcsolódó református múzeumok gyermekfoglalkozásaikon nagy gondot fordítanak arra, hogy összekacsolják a bibliai helyeket, tanításokat az aktuális látnivalókkal, így is segítve a hittanoktatást.

A Múzeumok Éjszakája programfüzetből és az esemény honlapjáról lehet tájékozódni a pontos időpontokról, címekről. Az eseményekről érdemes időben informálódni.