Református sikerek az ökumenikus diákfilmszemlén

Megtekinthetők a 12. Ökumenikus Diákfilmszemle díjazott alkotásai. Idén a szolgáló szeretet témájában nevezhettek dokumentumfilmeket a diákok, valamint a szabadon választott kategóriát is meghirdették.

2024. május 25-én, szombaton a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme látta vendégül az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat. Az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák diákjait szólította meg és hívta rövidfilmek készítésére – olvasható az eseményről készült beszámolóban.

A kiemelt téma a következő vezérgondolat volt: „Szolgáló szeretet – Amikor az önkéntes szolgálat szebbé teszi a világot”. Emellett meghirdették a szabadon választott téma kategóriát is. A kiemelt téma kategóriában dokumentumfilmeket vártak a szervezők, a szabadon választott témában pedig bármilyen műfajú alkotással (kisjátékfilm, dokumentumfilm, etűd, animáció, klip stb.) lehetett nevezni. A filmek időtartama a kiemelt témában maximum tíz perc, a szabadon választottban pedig legfeljebb nyolc perc lehetett.

A diákfilmszemlét most is az evangélikus, református és katolikus egyház központi oktatási intézetei támogatták – hangsúlyozta a döntőről készült beszámoló. A felhívásra a május 6-i beadási határidőig 14 iskolából 24 film érkezett. Egy előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a május 25-i döntőbe jutott 12 film listája.

A döntős filmek vetítése sok érdeklődőt vonzott. Az eseményt megnyitó áhítat után vetítési blokkonként a zsűri elemezte az alkotásokat. A filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismert zsűritagok bírálták az alkotásokat: Varsányi Ferenc Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatój, Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező, művészeti oktató, Hajnal Gergely rendező, producer, több díjazott dokumentumfilm alkotója, valamint Dózsa Endre nemrég diplomázott rendező, operatőr, aki középiskolás diákként kétszer is első helyezettje volt az ökumenikus diákfilmszemlének.

A vetítéssorozat után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. A szolgáló szeretet témában döntős filmeket két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában a budapesti Baár–Madas Református Gimnázium 8. osztályos diákja, Szlankó András György kapta meg az első díjat, a második és harmadik díjat pedig a soltvadkerti és a szarvasi evangélikus általános iskola diákjai nyerték el. Ugyanebben a témakategóriában a középiskolásoknál az első díjat a budapesti Evangélikus Középiskolai Kollégium diákja nyerte meg, második díjas pedig a nyíregyházi evangélikus gimnázium diákja lett. A szabadon választott téma szekcióban első helyezett lett a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium diákja, Bibercz Eliza Ramóna, valamint második helyezést ért el a halászteleki református oktatási központ két diákja, V. Nagy Bendegúz és V. Nagy Szilveszter, a harmadik díjat pedig a soproni evangélikus gimnázium diákja vihette haza. Különdíjat vehetett át a sárospataki református gimnázium diákja, Györky Dániel, három alkotócsoport pedig dicséretben részesült – így mindegyik döntős film alkotója jutalmat kapott.

A részletes végeredmény és a filmek is megtekinthetők a 12. Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán: https://www.okudiakfilm.hu/index.php?pageid=szemle2024