Reformátusok a diaszpórában

Mennyiben más a gyülekezeti élet külföldön, mint itthon? Mi a legnagyobb nehézség egy diaszpóragyülekezet életében? Mit tanulhatunk ezektől a gyülekezetektől? Megannyi fontos, a magyar református diaszpórát meghatározó témáról esik szó a Világ/nézet legújabb adásában, ahol Bocskorás Bertalan, a korábban Calgaryban szolgáló református lelkipásztor volt Molnár Ambrus vendége.

A népek mozgása globális szinten minden mértéket meghalad az utóbbi időben. A külföldre kerülő emberek között találunk református keresztyéneket is, akikben sokszor felmerül az igény, hogy vallásukat, hitüket és gyülekezeti életüket megélhessék egy külföldi országban is – vezette fel a műsort Molnár Ambrus.

Bocskorás Bertalan református lelkipásztor, aki korábban feleségével tíz évig szolgált a kanadai Calgaryban, elmondta, hogy a magyar református diaszpóra gyülekezeteinek működése számos kihívással jár. A legfőbb nehézségek közé sorolta a lelkipásztorok megtartását, valamint a nyelvi és kulturális identitás megőrzését. – A legnagyobb kérdés, hogy egy- vagy kétnyelvű legyen-e a gyülekezet, hiszen nagyon gyorsan szembesül egy diaszpórában élő ember azzal, hogy a gyermekek villámgyorsan nyelvet váltanak, ha megengedik nekik a szülők – fejtette ki a lelkipásztor.

Bocskorás Bertalan szerint a diaszpóragyülekezeteknek az a legfontosabb, hogy az Istennel való kapcsolat mellett megőrizzék identitásukat és biztosítsák egymás lelki támogatását. Kiemelte: a gyülekezeteknek arra is fel kell készülniük, hogy a változó körülményekhez igazodva új formákat találjanak a közösségi élet és az istenkapcsolat megtartására és megélésére.

A teljes adást itt tekinthetik meg: