Reformátusok éjszaka a múzeumban

Június 24-én este ismét megnyitják kapuikat az ország múzeumai a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében. Számos református intézmény is részt vesz a kezdeményezésben.

Bibliamúzeum - Fotó: Facebook/Biblamúzeum

Fotó: Facebook/Bibliamúzeum

A Múzeumok Éjszakája program lényege, hogy Budapesten, Debrecenben és más városokban egyetlen karszalag megváltásával több múzeumot is meglátogathatnak az érdeklődők. Ahol pedig nincs települési karszalag, ott általában kedvezményes belépőkkel várják a látogatókat.

Belépők

Budapesten a felnőttkarszalag 2500 forintba, a 6–18 év közöttieknek a gyermekkarszalag 1200 forintba kerül. Debrecenben a református helyszínekre a felnőttkarszalagért 2500 forintot, míg a gyermekbelépőért 1000 forintot kell fizetni. Kecskeméten a kiállítások ingyenesen látogathatók, egyes programokon azonban csak térítés ellenében lehet részt venni. Pápán az egész városra érvényes belépő nincs, de a Pannonia Reformata Múzeum két állandó kiállítása és a református könyvtár ugyancsak két kiállítása egy jeggyel tekinthető meg, amely a felnőtteknek 1200 forintba, a gyerekeknek 800 forintba kerül.

Budapest

Budapesten a református intézmények közül a Bibliamúzeum és a Ráday Könyvtár várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.

A Bibliamúzeumban este fél hattól készülnek angol nyelvű vezetéssel, hattól pedig sétát tartanak a református negyedben. Lesz nyomdászati foglalkozás és előadás a modern nőkép kialakulásáról. A múzeumban Tayler Patrick Nicholas festőművész és Gönczy Ákos teológushallgató tart vezetést úgy, hogy egymástól eltérő megközelítést alkalmaznak majd.

A Ráday Könyvtárban Szabó András és Petrőczi Éva este hatkor nyitja meg a Tudományok másként – „A tanítás gyökere keserű, de gyümölcse édes” című kiállítást. Somogyi Márk könyvkötő tart workshopot, a látogatók megfejthetik a Ráday család titkait, kvízjátékon vehetnek részt, előadást hallhatnak az épülettömb történetéről és a tudománytörténet érdekességeiről. A Ráday Könyvtár ingyenes egyéves beiratkozást is kínál szombaton este.

Múzeumok Éjszakája Budapest 2023

Debrecen

A kálvinista Rómában sem maradnak református szervezésű program nélkül az érdeklődők.

A Debreceni Református Kollégiumban több különböző témájú tárlatvezetés lesz, miközben az udvaron Kíváncsi Katica és mesezenekara Állatok farsangja című műsora szól majd a kisebbekhez. Az előadást követően az Első Lépés zenekar ad koncertet. Az este során bemutatják az Egerházi ikonok – A mindenjáró csudamalom című könyvet, de lesz kisfilmvetítés a kollégiumról, és folyamatosan tartanak kézműves-foglalkozásokat is.

A debreceni református Nagytemplom programkínálata rendhagyó tárlatvezetésekkel és interaktív kalandokkal is készül, élőzenei kísérettel megtekinthető lesz a CSILLAG_KÉPEK című időszaki kiállítás, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának jóvoltából pedig az érdeklődők távcsövek segítségével megfigyelhetik az esti égboltot a két torony közötti panorámajárdáról.

Éjfél előtt fél órával Csorba Gergő orgonaművész különleges hangulatú koncertjével várnak mindenkit a Nagytemplomba, ahol az érdeklődők mai modern filmzenéket hallhatnak színes fényfestés kíséretében.

Kísérőrendezvényként délután CSAK Design Vásárt és kézműves-foglalkozásokat tartanak az Üvegpiramis mellett.

Pápa

Pápán a Dunántúli Református Gyűjtemények Múzeuma és Könyvtára is készül programokkal. A Pannonia Reformata Múzeum a Hajlék az örökkévalóságban és a Hori titkai című állandó tárlatát, míg a könyvtárban az „Én középszerű ember nem leszek” – Petőfi arcai, valamint a Munkában az egykori főiskolai nyomda sajtógépe – bepillantás a régi nyomdászok életébe című kiállításokat tekinthetik meg a látogatók egyetlen belépővel.

A múzeumban egyiptomi alkotóház és múzeumi piknik is várja az érdeklődőket, Halászné Kapcsándi Szilvia és Vasáros Zsolt tart vetített képes élménybeszámolót az Egyiptomban folyó magyar ásatásról. A könyvtárban rövid időre bárki átváltozhat nyomdásszá, miután egy régi nyomdagépet lehet kipróbálni.

MúzÉj_plakát_2023 Pannonia Reformata

Kecskemét

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumában a Trendi Trombitások toborzójával és a Pillanatképek a múltból című kiállítás megnyitásával kezdődik majd a program, de lesznek bábelőadások és játszóház is A látogatók megtekinthetnek huszáros trendeket, és több koncertet is meghallgathatnak. Fellép a Resti Kornél, a LÉLEKzők és több világzenei előadó Afrikától a Balkánig. Az érdeklődők előadást hallgathatnak a nagy fajkihalásokról, de bemutatkozik a Ráday Múzeum Fuxreiter András Ásványgyűjtő Köre és a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja is.

További információért látogassanak el a Múzeumok Éjszakája weboldalára, ahol településre és intézményre lebontva is kereshetnek a programokért.