Reformátusokat is kitüntettek a nemzeti ünnepen

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adott át többek között református hívőknek is. Kossuth-díjat kapott Vincze Zsuzsanna Harangozó Gyula-díjas koreográfus, érdemes művész, dramaturg és Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, költő, dramaturg. Emellett átadták a Széchenyi-díjakat, József Attila-díjakat, művészeti díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseit.

Vincze Zsuzsanna

vincze_zsuzsanna_kossuth_díj_2024_márc_15_fotó_mti_koszticsák_szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kossuth-díjat kapott Vincze Zsuzsanna. A Harangozó Gyula-díjas koreográfus, érdemes művész, dramaturg, jelmeztervező Pécsett született.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz–magyar szakán diplomázott. A Bartók-együttesben kezdett táncolni, majd a Kodály Kamara Táncegyüttes tagja volt. 1991 és 2007 között a Budapesti Táncegyüttes szólistája, tánckarvezetője. 2007-től a Honvéd Együttes keretében működő Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetője, 2012-től szakmai vezetője.

Olyan, a magyar történelem neves eseményeit bemutató táncjátékokat állított színpadra, mint a Benyovszky, a Székely Dózsa György, A Tenkes kapitánya, a Kiegyezés/150 vagy az Éljen Petőfi! című előadások. Produkcióit bemutatták a Nemzeti Színházban, a Művészetek Palotájában és a Szegedi Szabadtéri Színpadon is. 2021-ben a budapesti eucharisztikus kongresszus nyitógálájának egyik koreográfusa volt.

Ezek mellett forgatókönyveket, szövegkönyveket, librettókat ír, dramaturgként is tevékenykedik, a Nemzeti Táncegyüttes jelmezeinek tervezése is az ő nevéhez köthető.

1984-ben vehette át a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést. 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, 2016-ban a Harangozó Gyula-díjjal ismerték el munkásságát, 2020-ban érdemes művész lett.

Férje és állandó alkotótársa Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész.

Visky András

visky_andrás_kossuth_díj_2024_márc_15_fotó_mti_koszticsák_szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kossuth-díjjal ismerték el Visky Andrást. A József Attila-díjas erdélyi magyar író, költő, dramaturg 1957. április 13-án született Marosvásárhelyen.

Református lelkész édesapját 1958-ban huszonkét év börtönbüntetésre ítélte a kommunista vezetés, ebből hat évet le is töltött. A családot kényszertáborba internálták, ahonnan csak 1964-ben térhettek haza. 1982-ben Temesváron diplomázott, majd gépészmérnökként dolgozott. 1989-től a Korunk szerkesztője, 1999-től 2009-ig a Koinónia Könyvkiadó igazgatója és főszerkesztője volt. 1990-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, 2008-tól művészeti aligazgatója. 1990–92-ben a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán tanított, 1998-tól a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színháztudományi tanszékén oktat, 2023-tól egyetemi tanár.

2016-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika tanszékén doktori, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2002-ben DLA címet szerzett.

1976 óta publikál verseket, esszéket, kritikákat, prózát, színházelméleti írásokat, darabjait magyar, európai és amerikai színházak tartják műsoron.

Számos rangos díj birtokosa, többek között 2009-ben József Attila-díjas lett. 2022-ben megjelent Kitelepítés című regényéért megkapta az Magyar Művészeti Akadémia Könyv Nívódíját, az Artisjus, valamint a legjobb első prózakötetes írónak járó 2023-as Margó-díjat.

Hermann Róbert

hermann_róbert_széchenyi_díj_2024_márc_15_fotó_mti_máthé_zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Széchenyi-díjjal tüntették ki Hermann Róbert történészt, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, egyetemi tanárt a nemzetközi történettudományt is gazdagító tudományos pályája, több évtizede példaadó szakmai megalapozottsággal és magas színvonalon végzett kutatói és oktatói tevékenysége elismeréseként.

Miskolczi-Bodnár Péter Pál

Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át Miskolczi-Bodnár Péter Pál jogász, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának korábbi dékánja, egyetemi tanára a felsőoktatás területén végzett négy évtizedes, magas szintű oktatói és vezetői tevékenysége, valamint nemzetközi és hazai szinten egyaránt jelentős tudományos munkája elismeréseként.

Nagy Margit

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tiszteletbeli elnöke, az Apáczai Diákotthon igazgatója.

Dienes Dénes

dienes_dénes_magyar_érdemrend_lovagkeresztje_2024_márc_15_fotó_mti_szigetváry_zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adta át a Sárospataki Református Kollégium intézményeinek nemzetközileg is elismert szellemi és tudományos központtá alakításában vállalt meghatározó szerepe, valamint az európai és a magyar kora újkor teológiatörténetének kutatásában elért eredményei elismeréseként Dienes Dénes református lelkésznek, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteménye igazgatójának, a Sárospataki Református Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai és Egyháztörténeti Tudományok Intézete vezetőjének.

Kócán Géza

Kócán Géza, a szlovéniai református egyház elnöke a muravidéki magyar református közösség megmaradását és erősítését szolgáló több mint másfél évtizedes munkájáért a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Kelemen Gertrud lendvai főkonzultól. Mint a méltatásában elhangzott, „Kócán Géza az 1993-ban megalakult szlovéniai református egyház világi elnöke, és tevékenysége jelentősen hozzájárult az egyház fejlődéséhez. Célja, hogy minden módon elősegítse a református hívek megmaradását a Muravidéken, magyarként és reformátusként egyaránt.”

Kócán Géza - f.: nepujsag.net

Fotó: nepujsag.net

Szabó Tibor

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a külhoni magyarságért, valamint Martonvásár fejlesztéséért végzett elhivatott településvezetői tevékenysége elismeréseként Szabó Tibor, Martonvásár város polgármestere, a Határon Túli Magyarok Hivatala volt elnöke.

Tombor László

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel díjazták Tombor László, a Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatójának több évtizedes példaadó pedagógusi, oktatásszervezői és intézményvezetői tevékenységét, a fiatal tehetségek kibontakoztatásáért végzett odaadó munkáját.

Aros János

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Aros János, Sárospatak város polgármestere, a Sárospataki Református Egyházközség presbitere.

Ötvös Nagy Ferenc

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Ötvös Nagy Ferenc ötvös-iparművész, etnográfus, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának ötvös-restaurátora.

Lakatos Hedvig

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Lakatos Hedvig, a Református Szeretetszolgálat szociális jogi főtanácsadója, a Belügyminisztérium nyugalmazott osztályvezetője a szociális ellátásokat, a gyermekek védelmét és a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségét érintő szabályozás terén végzett több évtizedes szakmai munkája, példaértékű vezetői tevékenysége elismeréséül.

Bánki Éva

Kiemelkedő színvonalú irodalmi – költői, írói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat vehetett át Bánki Éva író, költő, irodalomtörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense.

Pál István „Szalonna”

Magyarország Kiváló Művésze díjat vehetett át Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész, érdemes művész, a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes főigazgató-helyettese, művészeti vezetője, a Szalonna és Bandája zenekar művészeti vezetője.

Tóth Adrienn

Pintér Sándor belügyminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Tóth Adriennek, a Magyarországi Református Egyház, Újváros Drogambulancia terápiás munkatársának.

Szentesi Zöldi László

Táncsics Mihály-díjat vehetett át Szentesi Zöldi László újságíró.