Régi-új vezető a Károli élén

Balla Pétert választotta a Károli Gáspár Református Egyetem szenátusa az intézmény rektorjelöltjévé. A döntést megerősítette csütörtökön a Zsinat. Az új rektor akkor foglalhatja el hivatalát, amikor a köztársasági elnök a jelöléssel egyetértésben kinevezi az oktatási intézmény vezetőjét.

A Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa május 25-én huszonhárom igen szavazattal, egyhangúlag az egyetem rektorjelöltjének választotta Balla Pétert. A rektori tisztségre a felsőoktatási intézményt fenntartó református egyház még május 2-án hirdetett pályázatot.

Az egyetemi szenátus jelölését május 26-án a Magyarországi Református Egyház Zsinata is jóváhagyta. Az új rektor akkor foglalhatja el hivatalát, amikor a köztársasági elnök a jelöléssel egyetértésben kinevezi az oktatási intézmény vezetőjét.

kép
Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese, immáron rektorjelöltje

Az egyetem hittudományi karának újszövetségi professzora 2002 és 2006 között a teológia dékánhelyetteseként, 2006-tól pedig az egyetemi szenátus tagjaként vett részt az intézmény irányításában. Balla Pétert 2009. április 29-én a szenátus rektorhelyettessé választotta, és megbízta a rektori feladatok ellátásával egy új rektornak a köztársasági elnök általi kinevezéséig. Ezt a megbízást 2009. november 20-i ülésén a Magyarországi Református Egyház Zsinata is megerősítette.

A Reformátusok Lapja a rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettessel tavaly szeptemberben készített interjút. Ebben az intézményvezető elmondta, hogy a Károli-egyetem körül felmerült korábbi gondok ellenére bizakodó, fontosnak tartja az intézmény profiljának bővítését és a fenntartóval ápolt szoros és jó kapcsolatokat.

Kiss Sándor