Regisztrálni kell, hogy választhassanak

Az új Civil törvény értelmében közvetett módon a civil szervezetek is választhatnak tagokat a Nemzeti Együttműködési Alapba. A civil jelöltállítás regisztrációhoz kötött, határideje 2012. március 17.
A 2011. december 5-én elfogadott, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény értelmében a Nemzeti Civil Alapprogram helyébe a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) lép. A NEA költségvetési forrásokat biztosít a bejegyzett civil szervezetek számára: működésük, szakmai programjaik megvalósításához, valamint a szomszédos, európai uniós tagállamok civil szervezeteivel folytatott együttműködés támogatására.

Az alap irányítását a kilenctagú tanács végzi. Közülük hármat a civil jelöltállítási rendszeren keresztül bejelentkezett szervezetek képviseletére jogosultak választanak meg. A civil jelöltállítási rendszerbe az országos (legalább hét megyére kiterjedő tartós tevékenység) vagy területi (helyi kiterjedést meghaladja, de nem éri el az országos szint követelményeit) hatókörű civil szervezetek jelentkezhetnek be és állíthatnak elektort.

Azok a civil szervezetek, amelyek bejelentkeznek a NEA civil jelöltállítási rendszerébe, egy-egy képviselőjükön keresztül elektori gyűléseken választhatják meg a NEA Tanácsának és kollégiumainak civil delegált tagjait.
A rendszerbe történő jelentkezés határideje 2012. március 17., éjfél.

A regisztráció és az információk elérhetőek a http://civil.kormany.hu/elektor oldalon!