Reménységgel nézünk a jövőbe

A krisztusi szeretet, a hitvalló bátorság és keresztyén hagyományaink ápolása, továbbadása lehet Európa megmaradásának a záloga Steinbach József püspök szerint, akit a reformáció 500. évfordulóján a protestantizmus nemzetmegtartó erejéről, Európa jövőjéről és a menekültkérdésről, valamint a katolikusok és protestánsok viszonyáról is kérdeztek.

A dunántúli református püspök a teol.hu-nak és testvéroldalainak adott interjújában a reformáció kulturális és társadalmi hatásai mellett elsősorban annak lelki, teológiai hatását hangsúlyozta: „újból rámutatott Isten Krisztusban közölt megváltó szeretetére, amely minden embernek egyetemes örömhír, amelynek dokumentuma a Szentírás, és amelyet egyedül kegyelemből, hit által ajándékoz nekünk az Isten, amiért egyedül őt illet minden dicsőség".

kép

Isten dicsőségére élünk, Isten igazságát szolgáljuk, ez az igazság azonban mindig az ember javát munkálja – mutatott rá Steinbach József a beszélgetésben. „Ezért a keresztyén ember – akár protestáns, akár katolikus – csakis ezt az igazságot képviselheti, de mindig alázatos szeretetben." Mint mondta, ez a krisztusi szeretet mindig figyel a másikra, az elesettekre, alázatra figyelmezteti az örvendezőket, nem személyválogató és nem csak a saját önző érdekeit képviseli.

„Tudom és hiszem, hogy ezt a problémát meg lehet oldani, ha akarjuk" – mondta a dunántúli püspök a világméretű migrációs válságról, aki szerint méltatlan lenne számonkérni a keresztyén szereteten a világ összes nyomorúságát. „A világ összjövedelmének harminc százaléka elég lenne ahhoz, hogy a nyolc és félmilliárd ember tisztes méltóságban élhessen ezen a földön, de ehhez meg kellene térnie az emberiségnek, és a határtalan önzést le kellene tennie, amely a saját érdekén, a »még több« lelkületén és a jelen élvezetén túl semmi mással nem foglalkozik."

képA Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnökét egyebek mellett a protestánsok és katolikusok viszonyáról is kérdezték. „Az úgynevezett kirakatökumené korszakának vége. Közös hitünket, Jézus Krisztusba vetett reménységünket együtt kell megjelenítenünk a világban – válaszolta a püspök. – Csakis így lehetünk hitelesek. Most nem a teológiai viták, hanem a közös hitvallás ideje van itt. Noha az intézményi, szervezeti és tanításbeli különbségek továbbra is adottak, a közös pont mégis sokkal több annál, mint ami elválaszt minket. Jézus Krisztushoz közeledve egymáshoz is közelebb kerülünk."

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

Forrás: teol.hu, fotó: Vargosz