Rendhagyó lelkésztovábbképzés a zsinaton

Különleges lelkésztovábbképzést tartanak a zsinati székházban október 17-én, hétfőn. A lelkipásztorokkal Balog Zoltán püspök ismerteti terveit a zsinati hivatal megújulásáról, majd az egyes területeket irányító vezetők beszélnek szolgálatukról. A képzést szervező Molnár Ambrus lelkipásztor szerint fontos hozadéka lehet az alkalomnak, hogy aki eljön, szorosabb és személyesebb kapcsolatot tud majd ápolni a központban dolgozó szolgatársakkal.

Mire jó az októberi rendhagyó továbbképzés?

Azt reméljük, hogy a személyes találkozáson lebonthatjuk a rossz beidegződéseket. Sok lelkipásztor testvérem fogalmazta meg, hogy nincs semmilyen kapcsolat a gyülekezet és az egyházigazgatás között, pedig a zsinaton folyó munka végső soron a gyülekezeteinkben csapódik le. Azt reméljük, hogy ha megismerjük a háttérszolgálatban tevékenykedő szolgatársainkat, jobban megbecsülhetjük egymást, és zökkenőmentesebben működhetünk együtt. Október 17-én szeretettel várjuk minden egyházkerületből azokat a lelkipásztorokat, akiket érdekel a zsinati működés új koncepciója és a zsinati dolgozók munkája.

Miért van arra szükség, hogy folyamatosan képezzék magukat a lelkészek?

Az isteni kijelentés nem változik, viszont arra érdemes ránéznünk, hogy milyen hangsúllyal hirdetjük az Igét, milyen nehézségek érnek minket a szolgálatunk alatt, milyen környezetben kell naponta helytállnunk. A világ változik, nekünk pedig új kompetenciákat kell szereznünk, és élesíteni kell a tudásunkat. A lelkésztovábbképzők szolgatársi találkozásokat is jelentenek, ahol bátoríthatjuk és biztathatjuk egymást. A képzések támogató és bátorító közegében sok új testvéri kapcsolat is születik.

Molnár Ambrus (f.Sebestyén László).jpg

„Az egyházközségek nem önmagukban léteznek, hanem egyházmegyékbe, egyházkerületekbe szerveződnek”

Fotó: Hirling Bálint

Mennyiben maradnak a hagyományok, és miben változnak a továbbképzések?

Hagyományaink szerint a középpontban a lelkipásztori szolgálat áll, és hitvallásaink mentén nyújtunk segítséget. A korábbiakhoz képest változás lehet, hogy szeretnénk egységes rendszerben gondolkodni az egyházunkról. Az egyházmegyei állandó továbbképzések mellett a Dunamelléki Egyházkerület főként olyan egynapos intenzív képzéseket kíván szervezni, amelyekre könnyebb eljönni, hiszen nem kell több napra kiszakadni a szolgálatból, a családból. Az egynapos kurzusokra számos eltérő témában hívunk meg előadókat.

Mi az, amire leginkább nyitottak és kíváncsiak a lelkipásztorok?

Az evangéliumot érő aktuális kihívásokra. Napjaink kultúrája az evangéliumot számos ponton támadja, megpróbálja elferdíteni, kifordítani vagy zárójelbe tenni Isten igazságát. Gondolhatunk akár a progresszív teológiára, az LMBTQ-ideológia térhódítására vagy akár a keresztyénüldözés kihívásaira: mind-mind olyan tényezők, amelyekre szükséges teológiailag reflektálni. Amikor ezek a témák kerülnek terítékre, a résztvevők számából is látjuk, hogy az elhangzottak valós segítséget nyújtanak a gyülekezetekben szolgáló lelkipásztoroknak.

A zsinati hivatal munkájáról:

Egyházunk szép rendje évszázadok óta, hogy az egyházközségek nem önmagukban léteznek, hanem egyházmegyékbe, egyházkerületekbe szerveződnek, ezzel segítve a gyülekezetek működését. A szervezők azt szeretnék, ha ez nemcsak elvi alap lenne, hanem valóságos találkozás. Az október 17-i zsinati székházbeli továbbképzésen szeretnék közelről megismertetni a lelkészeket az egyházunk legfőbb döntéshozó szervének hátteréül szolgáló hivatallal, az osztályok vezetőivel, akik azzal a hangsúllyal mutatják be szolgálati területüket, hogy az miként kapcsolódik a gyülekezetekhez. A képzés résztvevői közvetlen tájékoztatást kaphatnak arról, hogyan működnek az egyes területek, személyes kapcsolatokat is építhetnek, amelyek segítik a későbbiekben az együttműködést. Időnként a zsinati hivatal működése is megújulásra szorul, erről Balog Zoltán püspök tart beszámolót. Természetesen kérdéseket is fel lehet majd tenni az előadóknak.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!