Reziliencia, avagy az önmagunkkal való sáfárkodás

Továbbképzést hirdetnek lelkészeknek

Mit jelent önmagunkkal sáfárkodni, és miért olyan nehéz? Mi köze a megszentelődésnek, a lelki formálódásunknak a önmagunkkal való törődéshez? Többek között e kérdésekre keres választ a továbbképzés, melyet gyülekezeti vagy egyéb egyházi területen szolgáló teljes állású (vezető vagy beosztott) lelkészek, vezetők számára hirdet meg a Missziói Szolgálat.

Mi a reziliencia?

Reziliencia, avagy az önmagunkkal való sáfárkodás. A továbbképzés címében szereplő reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség. A pszichológiában lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, nehéz élethelyzetek átélése után.

Mit jelent önmagunkkal sáfárkodni és miért olyan nehéz? A személyes egészségünk kihat a családunkra, hivatásunkra, szolgálatunkra. Mi van, ha a magunkkal való sáfárkodás nem önzés, hanem az önmegtagadás bölcs módja annak érdekében, hogy el tudjuk végezni a futásunkat? Mi köze a megszentelődésnek, a lelki formálódásunknak a önmagunkkal való törődéshez? A személyes környezetünk és bennünket körülvevő kultúra hogyan nehezíti, hogy érzelmi, szociális és fizikai jóllétünk érdekében egészséges szokásokat alakítsunk ki? Az önmagunkkal való sáfárkodás próbatételeiben az elvárások gyakran láthatatlan forrásai a belső és külső konfliktusoknak. Hogyan tudjuk bölcsen kezelni ezeket az igényeket, kívánalmakat?

A továbbképzés

Előadók: dr. Tasha Chapman professzor és Mikola Bori lelkipásztor

A résztvevők köre: gyülekezeti vagy egyéb egyházi területen szolgáló teljes állású (vezető vagy beosztott) lelkészek, vezetők; csoportlétszám maximum 20 fő.

Időpont: június 12-15. - vasárnap vacsorától szerda ebédig

Helyszín: Galyatető, Ráday Konferenciaközpont

A képzés nyelve magyar, illetve az angol nyelvű előadásokat tolmácsolják. A kurzus akkreditált, a teljes képzésen való aktív részvétel 12 kreditpontot ér.

Részvételi díj: 10.000.- Ft / fő + 5.000.- Ft / fő regisztrációs díj

Jelentkezni online jelentkezési lap kitöltésével és a regisztrációs díj befizetésével, május 30-ig lehet.A jelentkezési lap ide kattintva érthető el.

A regisztrációs díj befizetése utalással lehetséges a Magyarországi Református Egyház számlájára: 11100104-19024048-36000001. A közlemény rovatba írják be: Reziliencia képzés – résztvevő neve

Tematika és módszer:

  • bibliai és teológiai alapok (különféle bibliaértelmezési módszerekkel)
  • kutatási eredmények a rezilienciára vonatkozóan
  • a rezilienciával szembeni kihívások önmagunkban és a kultúrában
  • a rezilienciát szolgáló szokások
  • gyakorlati lépések a napirendünk kialakításában a reziliencia fokozására

Tasha Chapman 300x300

Tasha Chapman

2002 óta tanít felnőtt- és gyermekoktatást, vezetéselméletet, doktori kutatást, valamint mentorálja a nőhallgatókat a Covenant Theological Seminary-ben, St. Louisban. Tasha korábban különböző országokból való nők között szolgált Angliában, egyetemi szolgálatban volt Atlantában, és gyülekezeti női, valamint gyermekszolgálatot vezetett Chicagóban és St. Louisban. Kurzusokat, műhelyeket vezetett vezetéselmélet és tanítás-tanulás a gyülekezetben témákban, több mint tíz országban.

Társszerzője a Resilient Ministry: What Pastors Told Us About Surviving and Thriving (IVP, 2013) (Reziliencia a szolgálatban: Mit mondtak a lelkészek arról, hogy lehet túlélni és gyümölcsözni a szolgálatban?), a Negotiating Ministry: The Politics of Working with People (IVP, 2018) (Tárgyalás a szolgálatban: Politika az emberekkel való foglalkozásban) c. könyveknek. Közreműködött a Crossway’s ESV Women’s Devotional Bible (ESV Áhítatos Biblia nők számára) kiadásánál.

Tashának és férjének, Davidnak, aki szintén a Covenant professzora, két felnőtt lányuk van. Tasha szeret túrázni, kedveli a különböző nemzetek ételeit, és soha nem találkozott még olyan chili paprikával, amit ne szeretett volna.

mikola borbála.jpg

Mikola Borbála

2002-2014-ig Bp-Kelenföldön, 2014-től Bp-Külső-Kelenföldön beosztott lelkész. A Károli Gáspár Egyetemen református lelkészi (2002), a Covenant Theological Seminary-n Pastoral Biblical ThM (2013), a PTF-n keresztyén coach és vezető (2016), az ELTE-n ógörög szakos (2017) diplomát szerzett, valamint számos szakmai képzésen vett részt.

Jelenleg doktori programban tanul kulturális apologetika témakörben a Covenant-on. Bori az ABK ifivezetők képzésében, a Langham igehirdetői konferencián, teológiai és egyéb konferenciákon szokott előadni bibliaértelmezés, igehirdetés, a Biblia nagy története, keresztyénség és kultúra témákban. Közreműködött teológiai lektorként az ESV Magyarázatos Biblia (2022) és Spurgeon reggeli és esti áhítatok (2022) magyar kiadásában, és az Egyház és közélet blogban. Szeret túrázni gyalog vagy biciklivel, szereti a szépet meglátni, fotózni, és rendelkezik az állítólagos utazógénnel is.