„Soha nem vagytok egyedül”

Több száz, jelentős részben mélyszegénységben élő gyermeket látogatott meg a Magyarországi Református Egyház Bárka táborában Balog Zoltán. A püspök, aki egyben a tábor egyházi fővédnöke is, a Krisztussal való közösség öröméről is beszélt a gyerekeknek. Az idei utolsó turnus sajtónyilvános napján ott volt Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott volt csapatkapitánya, a tábor jószolgálati nagykövete is.

A Bárka táborban nemcsak egymással, de Krisztussal is közösségben vannak a gyerekek – erről beszélt Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A püspök – aki közösen imádkozott a több száz gyerekkel – hozzátette: ennek a közösségbe tartozásnak az örömét szeretnék átadni, hogy a fiatalok érezhessék: soha sincsenek egyedül.

Balog_Zoltan

Balog Zoltán püspök, a tábor egyházi fővédnöke

Fotó: Bazánth Ivola

A balatonfenyvesi eseményen ott volt Szalai Ádám, a tábor jószolgálati nagykövete is. A válogatottságtól tavaly visszavonult csatár elmesélte, hogy személyesen ismer olyanokat, akik szegény sorból kitörve lettek sikeres élsportolók. Azt mondta, igazi példaképnek tartja őket, mert nekik mindenki másnál többet és keményebben kellett dolgozniuk a felemelkedésért. Az ő példájukat a gyerekek elé állítva arra biztatta őket, hogy soha ne adják fel az álmaikat.

Szalai_Adam F. Bazánth Ivola

Szalai Ádám, a tábor jószolgálati nagykövete

Fotó: Bazánth Ivola

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője pedig arra emlékeztette a fiatalokat, hogy közösségek akkor születnek, amikor figyelünk egymásra. Arra bátorította őket, hogy merjék kézen fogni egymást, merjenek egymásba kapaszkodni.

Moring_Jozsef

Móring József Attila országgyűlési képviselő

Fotó: Bazánth Ivola

A Bárka tábor a Magyarországi Református Egyház legnagyobb esélyteremtő programja: 2018-as kezdete óta már több mint hétezer, köztük rengeteg többszörösen hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermeknek biztosított üdülési lehetőséget. A reformátusok számos olyan gyermeket is nyaraltatnak, akik korábban sohasem láthatták a Balatont, és nemhogy fürdőruhájuk nem volt, de még tiszta váltóruhájuk vagy fehérneműjük sem. Őket ellátják ruházattal és minden olyannal, ami a gondtalan kikapcsolódáshoz szükséges.

Barka_Tabor

A Bárka tábor 2018-as kezdete óta több mint hétezer gyermeknek biztosított üdülési lehetőséget

Fotó: Bazánth Ivola

A Bárka táborban a gyerekek a foglalkozásokon, programokon olyan életre szóló élményeket szerezhetnek, amelyek hatására magabiztosabbá, nyitottabbá válnak, önértékelésük javul. Mindezek hátterében az élménypedagógiai módszer áll, amelyre a foglalkozások épülnek. Az animátorok mellett lelkészek és teológushallgatók is nap mint nap részt vesznek a hit erősítésében, és hatalmas szerep hárul az önkéntesekre is, akik közül sokan egy évben több alkalommal, akár évről évre is visszajárnak segíteni.