Szenvedélyes józanság Istenben

– A józanságban megélt szenvedély pedig lehet maga a hit, bármilyen tudatmódosító szer helyett – állítja Bajcsi Norbert, aki hányatatott történetét, a ráckeresztúri drogterápiás otthon lakóinak egyik legmélyebb, legkíméletlenebb életútját tárja fel most megjelent önéletrajzi könyvében. A Szenvedéllyel – utam a drogoktól a velünk élő Istenig könyvbemutatóját április 21-én a Hold utcai református templomban tartották.

– Az igazi gyógyulás mindig szabadulás, az igazi szabadulás pedig élet-halál kérdés. Bizonyos helyzetekben egészen konkrétan megjelenik: ha a megkezdett módon folytatjuk az életünket, rövid távon belepusztulunk. Más helyzetekben úgy hisszük, minden rendben van, fenntartható úton haladunk, így nem teszünk a tényleges szabadulásunkért – kezdte meg beszédével Balog Zoltán püspök a könyvbemutató programját.

Bajcsi Norbert,szenvedéllyel,könyvbemutató

Fotó: Hurta Hajnalka

Kifejtette, egy egyetemes szabadulás áll a vallásunk közpéppontjában, ezt az elsőrangú szabadságélményt éli meg a lelkipásztor, az egyetemi oktató, a kétkezi munkás és mindenki más Isten előtt. A Kálvin Kiadó gondozásában megjelent vallomásos könyv is erről a szabadulásról tanúskodik. – Rájönni a keresztyénség ezen lényegére nem tudományos vagy filozófiai kérdés, sokkal inkább a személyes életünk kérdése. Semmi más nem kell hozzá, csak hogy az ember megnyissa a szívét Isten előtt és elkezdjen imádkozni – fogalmazott a püspök. Balog Zoltán kiemelte, a teológiai magyarázatok fontosak ugyan, valójában azonban saját világunk belső megélésével juthatunk el erre a pontra. Közben párhuzamot vont a Kálvin Kiadó teológiai célzatú könyvei és a Szenvedéllyel című alkotás között, amelynek megrendítően őszinte, személyes nyelve újra közel hozza hozzánk a hit lényegét: a reményt és az isteni szeretetet.

Kálvin Kiadó könyvek

Fotó: Hurta Hajnalka

Bajcsi Norbert története a kilátástalan gyerekkortól, a sorozatos lopásokon át, a szerencsejáték- és drogfüggő életmódon keresztül vezetett a hajléktalanságig, a zárt osztályig, több alkalommal a letöltendő szabadságvesztésig. A fordulópontot életében a ráckeresztúri drogterápiás otthon jelentette. Az otthon vezetője, Erdős Eszter lelkész is jelen volt a könyvbemutatón. Kicsattanó örömmel mesélte, mennyire mozgalmas és szenvedélyes az a keresztyén élet, amelyet felajánlanak és bemutatnak a lakóiknak, akik közül sokan, Norberthez hasonlóan, elindulnak a teljesebb élet felé vezető úton. – Ezek az emberek annyi keserű év után pár hónap alatt társaimmá válnak az evangéliumban, az örömhírben, és szeretettel fordulnak a világ felé – tette hozzá.

Balog Zotán, Erdős Eszter és Bajcsi Norbert

Fotó: Hurta Hajnalka

A beszélgetésben elhangzott, hogy az tud igazán felépülni szenvedélybetegségéből, aki képes ugyanazt a szenvedélyt józanul megélni valamilyen pozitív tevékenységgel. Norbert jelenleg építésvezető, brigádjában felépült fiatalokkal dolgozik együtt, önkéntesként segíti a drogmisszió munkáját, aktív keresztyén életet él. Önéletrajzi könyvével megtérésének, szabadulásának katarzisos élményét szerette volna továbbadni. Bevallása szerint, ha tudja, hogy segítség, azon keresztül pedig új élet vár rá az otthonban, biztosan korábban él a lehetőséggel. – Kapocs szeretnék lenni, aki elvezeti a segítségre szorulókat a segítséghez – mondta a szerző a könyvével kapcsolatban.

Bajcsi Norbert,szenvedéllyel,könyvbemutató.

Fotó: Hurta Hajnalka

Az őszinte és letaglózó írás hátteréről megtudhattuk, hogy Norbert az elvonón tanulta meg leküzdeni zárkózottságát, ott tanult meg beszélni önmagáról, hogyan lehet őszinte önmagához és környezetéhez. Ehhez mindenképpen szüksége volt arra a szeretetteljes közegre, amilyet korábban nem tapasztalt. Mire a könyv írásáig jutott, nem okozott gondot szembenéznie a múltjával. Visszaemlékezésein keresztül az olvasó bepillantást nyerhet a 90-es évek bűnözői köreinek működésébe, a börtönélet hétköznapjaiba, a különböző drogok terjedésének módjába, a szerek hatásaiba és sok-sok ember tragikus történetébe, akiket azóta már felemésztett az elbeszélt életmód. Ezzel együtt megrendítően őszinte tanúságtételt is kapunk a könyvben Istenről, szeretetről és szabadulásról.