Legendák és a valóság

Nemcsak a megjelenése, hanem a története is egyedi a szilvásváradi református templomnak, ám a helyi lelkipásztor szerint valójában más üzenete van a romantikus teleregénybe illő legendának, amely szerint az eredetileg a katolikusok részére készült templom szerelmi csalódás miatt, bosszúból került végül a reformátusokhoz. A klasszicista stílusban épült Kerektemplom a turisták kedvence, előszeretettel választják esküvői helyszínnek a házasulandók szerte az országból.

A Szilvásvárad fölé magasodó Kerektemplomhoz még az eredeti, 1840-ben épült lépcsősoron lehet feljutni. Lassan lépdelünk rajta felfelé a gyülekezet lelkipásztorával. Karászi Attila Zsolt kezében valószerűtlenül nagynak tűnik a templom öt méter magas ajtaját nyitó kulcs, amelyet a fejmagasságban található kulcslyukba már nagy rutinnal helyez be. – Azt szoktam mondani a turistáknak, hogy azért én vagyok a lelkész, mert egyedül én értem fel a kilincset a jelentkezők közül – viccel az 1999 óta helyben szolgáló lelkipásztor. Meg kell hagyni, valóban küzdelmes lehet kinyitni a hatalmas ajtókat, ha valaki alacsonyabb növésű.

TIZENHAT OSZLOP

Az 1837–40 között épült templom már messziről is lenyűgöző látványt nyújt harmincöt méteres magasságával és hófehér falaival, négyoszlopos timpanonja pedig azt az érzést kelti a szemlélőben, mintha római korból ránk maradt épületet látna. A hatalmas ajtón belépve a klasszikus főhajós alaprajzú templomokhoz szokott szem csak lassan képes befogadni a látványt. A huszonhat méter átmérőjű, szabályos kört követő fal mellett tizenhat dór oszlop tartja a karzatot, a mennyezet pedig huszonkét méter magasan van a fejünk felett.

A hagyomány szerint a templom a magyar klasszicista építészet egyik meghatároz darabja, az egri főszékesegyházat is megálmodó Hild József tervei alapján épült, de vannak, akik szerint inkább Packh János építész lehetett a tervező, akinek nevéhez Esztergom számos épülete köthető.

Amíg a templom tervezőjének kilétét nem ismerhetjük teljes bizonyossággal, addig a templomtérben található padokról bizton állíthatjuk, hogy azokat a bánfalvi erdőből származó harminchárom tölgyfa gerendából Müller Mátyás helyi asztalos készítette annak idején.

szilvasvarad_kerektemplom_foto_mti

Egyedi látvány

Fotó: MTI

BOSSZÚBÓL INKÁBB NE

Nemcsak a templom tervezőjének kilétét fedi homály, hanem keletkezésének körülményeit is. A helyi legenda szerint a templom építtetője, a katolikus vallású Keglevich Miklós gróf eredetileg katolikus templomot szeretett volna építeni az 1832-ben veszélyessé vált és ezért lebontott régi református templom helyén. Időközben viszont tudomására jutott, hogy felesége beleszeretett Pyrker János László egri érsekbe, ezért bosszúból a reformátusoknak adta az épületet. Kikötötte viszont, hogy a bejárat fölé a 97. zsoltár hetedik versét kell felvésniük a szilvásváradi reformátusoknak. A felirat ma is jól olvasható a hatalmas ajtószárnyak felett: „Szégyenűljenek meg a’ faragott képeknek minden szolgái’. XCVII. ‘soltár 7’ vers. 1840.”

Arra, hogy a zsoltáridézet nem pontos, a gyülekezet 87 éves gondnoka, Szabó Kálmán hívja fel a figyelmet. – A zsoltáríró valójában jövő időt használt: „Meg fognak szégyenülni” – mondja. A felszólító módban felírt idézet így úgy hangzik, mintha a sértődött gróf mondaná, aki a faragott képek szolgái kifejezésen a templomaikat kiábrázolásokkal díszítő katolikusokat értené.

– A gróf bosszúja visszafelé sült el – állítja a gyülekezet lelkipásztora. Karászi Attila Zsolt szerint egy akkora gyülekezet, mint a szilvásváradi, sosem tudott volna ekkora templomot építeni magának, illetve fenntartani sem tudja. Felidézi, hogy a műemlék templom karbantartásához és legutóbbi felújításához szükséges forrásra nekik is ugyanúgy pályázniuk kellett, ekkor újult meg többek között a külső homlokzat és a templom tetőszerkezete. Azt már Szabó Kálmán teszi hozzá, hogy a műemlékvédelem azt is meghatározta például, milyen palát kell használni a felújításkor, a számos megkötés pedig igen megdrágította a munkálatokat.

– A templom története romantikusnak tűnhet, mint egy epizód egy brazil szappanoperából, de a valóság az, hogy a gyülekezetet nagyon megterheli a templom állapotfenntartása is. A történet tanulsága, hogy bosszúból senki se hozzon döntést, mert nem lesz jó következménye.

szilvasvarad_kerektemplom_foto_kalocsai_richard

Tökéletes kör

Fotó: Kalocsai Richárd

VISSZHANG

De nemcsak a nagy fenntartási költségek okoznak gondot a gyülekezetnek, hanem meg kell küzdeniük a visszhanggal is. – A szívem csücske a szilvásváradi református templom, de nagyon rossz akusztikája van – osztja meg velünk tapasztalatát Szabó Kálmán. – Ebben a lelkésznek külön meg kell tanulnia prédikálni. Lassan, komótosan kell beszélnie, mert ha gyorsan mondja a szavakat, összefolyik a beszéd.

A jelenséget mi is tapasztaljuk, miközben Karászi Attila Zsolttal beszélgetünk a padsorok mellett. A helyzetet hangmérnök segítségével próbálták valamelyest orvosolni. – Az akusztika kórusnak például kiváló, de prédikálni nagyon nehéz itt, nem lehet hangsúlyozni. Pár éve szakembert hívtunk, aki kimérte, hogyan lehetne aktív és passzív hangszórókat úgy elhelyezni, hogy kicselezzük a visszhangot, azért állnak ilyen érdekesen az oszlopokra szerelt eszközök.

– Egyedül akkor nem visszhangzik, ha tele van. Akkor az emberek felfogják a falakról visszatérő hanghullámokat – mondja Karászi Attila Zsolt.

TURISTÁK

A Kerektemplomot néhány éve körbe kellett keríteni az egyre szaporodó vandál tettek miatt. – Összefirkálták a falakat, lerugdosták az ereszcsatornákat, mindenfélét tömködtek a zárakba, kulcslyukakba – sorol néhányat a nemkívánatos cselekedetek közül a lelkész. A körbekerítés óta a vandálok ugyan elkerülik a templomot, viszont így senki más sem tudja megközelíteni.

A turisták között igen népszerű helyszínt azóta csak kísérővel lehet megnézni, ő nyitja ki a lépcsősort záró kaput, illetve a templomot. – Az, hogy lépten-nyomon csenget egy turista, általános – mondja rezignáltan a lelkipásztor, aki vasárnaponként külön köszönti az istentiszteletre betérő idegeneket. Elmondja, hogy főszezonban nem ő, hanem egy segítő gyülekezeti tag szokta körbevezetni a látogatókat, akik meghatározott nyitvatartási rend szerint kereshetik fel a templomot. – Meg kellett határozni a látogatási időpontokat, mert ha ez nem volna, tényleg éjjel-nappal csengetnének a turisták – szabadkozik a lelkész. Hozzáteszi, mostanában időnként már csak odaadják a kulcsokat az érdeklődőknek. – Karászi Attila Zsolt szerint a turisták örülnek ennek, mert így annyi időt tölthetnek el a templom falai közt, amennyit akarnak.

Vannak persze – egyre többen –, akik előre egyeztetik a látogatásuk időpontját a lelkésszel, főleg az egyházi és a turistacsoportok. Általában idegenvezetést is kérnek. – Van egy negyvenperces előadásom a templomról. Ezt mindig szívesen megosztom az itt lévőkkel. Nekik is elmondom a szappanoperás hasonlatot.

A templom felkapott esküvői helyszín is, az ország minden pontjáról érkeznek a párok, csak hogy a szilvásváradi templomban kérhessenek áldást frigyükre. – Általában én szoktam összeadni őket, de néha előfordul, hogy elkíséri a házasulandókat a saját lelkipásztoruk.

szilvasvarad_kerektemplom_karaszi_attila_zsolt_foto_kalocsai_richard

Karászi Attila Zsolt

Fotó: Kalocsai Richárd

HÁROM CIKLUS

Szabó Kálmán 1986 óta tagja a szilvásváradi gyülekezetnek, korábban két cikluson keresztül gondnoka is volt. Hogy most ismét ő tölti be a gondnoki tisztséget, szerinte átmeneti megoldás addig, amíg nem választ új presbiteri vezetőt a gyülekezet. Kiderül, a vasútnál forgalmistaként egy életet ledolgozott férfi negyvenéves korában jelentkezett a debreceni teológiára, majd három év elvégzése után esperesi engedéllyel helyettesítő lelkészi szolgálatot vállalt. Néha még ma is helyettesíti Karászi Attila Zsoltot.

Úgy látja, az elmúlt harminc évben sokat változott a szilvásváradi gyülekezet, akárcsak a presbitérium. Itt nemcsak arra gondol, hogy a korábbi tizenkét fős létszámot a legutóbbi tisztújításon hatra csökkentették, hanem arra is, hogy régebben vaskalaposabb volt a grémium, és gondnokként sokat kellett harcolnia velük. – A legnagyobb örömöm viszont az, hogy a gyülekezetnek vannak igazán mély hitű tagjai. Nem csak a régi időkből, érkeztek újak, és vannak köztük fiatalok is.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!