Színpompás közösség az agglomerációban

Egyre növekvő gyülekezet, nemrég épült új templom, és a járvány alatt élőben közvetített istentiszteletek: a Reformátusok Lapja Csömörön járt, ahol Esztergály Előd Gábor lelkipásztorral és Szennyessy Judit presbiterrel beszélgettek.

Csömör1

Szennyessy Judit presbiter és Esztergály Előd Gábor lelkipásztor a csömöri gyülekezet tagjaival

Fotó: Kalocsai Richárd

A budapesti agglomerációban található Csömör népessége az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt, sokan költöztek ide a Kárpát-medence különböző tájairól. Ennek köszönhető az is, hogy míg a rendszerváltás idején alig voltak reformátusok a településen, ma már több mint százharminc családdal van kapcsolata a református gyülekezetnek.

„Templomba járó gyülekezet vagyunk, a választó névjegyzékben szereplő kétszánegyven fő közül egy átlagos vasárnapon hatvanan biztos megjelennek az istentiszteleten” – mesélte Szennyessy Judit presbiter. A közösség iránt elkötelezett rendszeres templomba járók százhúszan-százharmincan vannak – tette hozzá Esztergály Előd Gábor, aki 2010 szeptembere óta szolgál a közösségben. Pont azóta, amióta egyébként önálló, missziói egyházközséggé váltak, amelyhez szórványként Nagytarcsa is hozzátartozik.

Csömör 2021-4

„Templomba járó gyülekezet vagyunk, a választó névjegyzékben szereplő kétszánegyven fő közül egy átlagos vasárnapon hatvanan biztos megjelennek az istentiszteleten”

Fotó: Kalocsai Richárd

Esztergály Előd Gábor szerint a tagok elkötelezettségét az is jól mutatja, hogy a járvány ellenére tavaly az előirányzott bevételeik szinte teljes mértékben beérkeztek. A lelkipásztor hozzátette, hogy a tagok lelki téren is odaadók, szabadidejükből is sokat áldoznak a közösség érdekében, és a gyülekezetnek körülbelül negyven állandó szolgálója van. „Úgy vélem, szoros és összetartó közösség a miénk” – tette hozzá a lelkész.

csömör 2021

A csömöri templom az online istentiszteletek időszaka után ismét élettel telt meg

Fotó: Kalocsai Richárd

Az én férjem kemény katolikus, ő azt mondja, bámulatosan bontakozott ki és épült fel a reformátusság, és hogy még nem látott ilyen összetartást Csömörön, ahol hagyományosan a katolikus és az evangélikus közösség volt igen erős – mesélte Szennyessy Judit, aki azt is elmondta, a gyülekezetet a sokszínűség jellemzi, ami annak is köszönhető, hogy a Kárpát-medence különböző régióiból érkeztek a városba.

Esztergály Előd Gábor hozzátette: elsősorban a szülőföldön hallott igei gondolatoknak és az otthonról hozott szeretetnek köszönhető, hogy most itt tart a hitéletük, ezért hálaadással és szeretettel gondolnak az elbocsátó közösségekre.

A bő egy éve tartó világjárvány miatt a Csömör-Nagytarcsai Református Missziói Egyházközség is az online térbe költöztette a rétegalkalmakat és a vasárnapi istentiszteletet. Esztergály Előd Gábor megosztotta a Reformátusok Lapjával, hogy mindig élő online közvetítést sugároztak, és ez tette lehetővé, hogy „ a szószéken elhangzó igehirdetés végén egy időben mondjuk, hogy ámen, együtt énekeljünk és együtt imádkozzunk”. „A képernyők előtt ülő gyülekezeti tagok tudják és talán érzik is, hogy nincsenek egyedül: még ha utcák és házfalak választanak is el egymástól, összekapcsol bennünket a Szentlélek” – mondta a lelkész, aki hozzátette, hogy az online közvetítést továbbra is megtartják majd, hogy aki nem tud eljönni, az is részese lehessen az alkalmaknak.

Csömör 2021-2

"Felemelő érzés volt találkozni a hívekkel, és újra egymás szemébe nézni, egymásra mosolyogni."

Fotó: Kalocsai Richárd

Szennyessy Judit elmesélte, hogy végig részt vett az online alkalmakon, de úgy érzi, már elég volt belőlük, mert az az igazi, ha együtt lehet a többiekkel a templomban, és óriási élmény volt számára a május másodikai élőben megtartott istentisztelet. A nyitásról Esztergály Előd Gábor is hasonlóképpen vélekedett: „Nagytarcsán, a szórványgyülekezetünkben kezdtem reggel fél kilenckor, aztán tíz órakor Csömörön folytattam a szolgálatot. Mindkét helyen felemelő érzés volt találkozni a hívekkel, és újra egymás szemébe nézni, egymásra mosolyogni.” A lelkész azt is elmesélte, hogy többen is elkapták a koronavírust a gyülekezetből, de Isten mindenkit meggyógyított.

„Ez is bizonyítja, hogy aki hittel fordul az Úrhoz, így kér segítséget, az megláthatja és megtapasztalhatja Isten szeretetét a gyógyulásban” – mondta a lelkész.

Esztergály Előd Gábor azt is elmesélte, hogy az idei pünkösd különösen fontos esemény lesz a gyülekezet életében, mert pünkösd vasárnap 10 órakor a csömöri templomból szól majd Isten Igéje a Kossuth Rádióban.

Csömör 2021-3

Pünkösdvasárnap a Kossuth Rádióban az egész országban hallgatható lesz a csömöri istentisztelet

Fotó: Kalocsai Richárd

Szennyessy Judit megemlíti, hogy tavaly ősszel a Duna Televízió közvetítette az új templomért tartott hálaadó istentiszteletet, ahol az időközben püspöknek választott Balog Zoltán hirdetett Igét és Orbán Viktor miniszterelnök mondott köszöntőt. – Minden olyan eseménynek örülünk, amely elviszi a hírünket a világba, és tudatja, hogy itt épülő gyülekezet van. Ez az elnéptelenedő települések közösségeinek is bátorítást és erőt adhat – mutatott rá a presbiter.

Esztergály Előd Gábor elmesélte, hogy a templomszentelés után rengeteg telefont, üzenetet kapott, amelyekben sokan hálát adtak az Úrnak az új templomért.

Az akkor szerzett lélekerősítő tapasztalatok miatt szerinte fontos, hogy a médián keresztül halljanak egymásról a gyülekezetek, „hogy érezzük, hogy ebben a sokszínű világban van egy Isten által egybegyűjtött közösség, amelynek tagjai lehetünk.”

A teljes riportot a Reformátusok Lapja legfrissebb számában olvashatják.