Szövetségben a Szentírással

Harminc éve hozták létre a Szentírás Szövetség Alapítványt Magyarországon a nemzetközi Scripture Union kezdeményezésére, támogatásával, annak hazai tagjaként, amely azonban önállóan működik. Az alapítók között találjuk Szűcs Ferenc református teológiai tanár nevét is, de sokan Komlósi Erzsébetét fűzik hozzá, aki hosszú ideig meghatározó szerepet játszott a szervezet életében. A Szentírás Szövetség jelenlegi vezetőjét, Győrffy Eszter református lelkészt kérdeztük az elmúlt három évtizedről, de különösen a jelenről és a tervekről.

A Szentírás Szövetséget a Biblia olvasásának népszerűsítésére hozták létre elsősorban gyermekek és fiatalok között. Milyen módon igyekeznek ezt elérni?

Elsősorban a gyülekezeteken keresztül, az ott folyó munkát segítve, de természetéből következőleg ez nálunk, illetve Európában belmissziót jelent – sőt, a világ más tájain, mondjuk egy afrikai térségben alapvetően magát a misszionálást is. Az önkénteseknek lényeges szerepük van a működésünkben, mi inkább csak lehetőségeket kínálunk, az ezeket magukénak felismerőket örömmel várjuk a magyarországi munkába.

Győrffy Eszter, szentírás szövetség 2024 reflap borítókép (f.Todoroff Lázár)

Győrffy Eszter, a Szentírás Szövetség vezetője

Fotó: Todoroff Lázár

Miben nyilvánul meg kézzelfoghatóan a tevékenységük?

A bibliaolvasást lehet egyéni szinten, segédletekkel, bibliakiadványokkal támogatni, mint ahogyan például a Magyar Bibliatársulat teszi. Nálunk az a cél, hogy az egyházi közösségeket segítsük ezt minél jobban megvalósítani. A gyülekezeti munkásoknak, de akár az erre jobban felkészült lelkipásztornak is igyekszünk új ötleteket, inspirációt adni, és ezeket leginkább a közösségi bibliatanulmányozásról szóló kiadványok által tudjuk megvalósítani. Ezeket két csoportra lehet osztani. Egyrészt a fiataloknak szólók, mint például a kifejezetten nekik kialakított, Útjelző című bibliaolvasó kalauz, amely már elérhető online az ut-on.hu címen. Ehhez podcastok is készültek, azaz internetes elérhetősége – hiszen ez ma már alap – ellenére ezzel is a közösségi Szentírás-tanulmányozást igyekszünk elősegíteni. Ami pedig az ifisegédleteket, gyerekmunka-segédanyagainkat illeti, ezekből kettőt emelnék ki, az egyik a négykötetes Start, ez több mint húsz éve van a piacon, és még most is megállja a helyét. Erőssége, hogy abban is tud segíteni, ha egy csoportban inkább csak érdeklődők vannak, akik frissen verbuválódtak, nem nagyon jártak hittanra: nekik hogyan magyarázzuk el az adott történetet. Ugyanakkor arra is kínál anyagot, ha már összeszokott, hitét gyakorló csoportban használjuk, amely inkább a mélységekbe akar belemenni. Olyan kérdéseket vet fel, amelyekkel a kamaszok alapvető életkérdésein lehet végigmenni, ezért nem évült el az elmúlt mintegy húsz év társadalmi-gazdasági változásai között sem. A másik hasonlóan népszerű kiadványunk a kisebbeknek szóló Bibliai kalandtúra és a Vadóc. Ezenkívül táborokat szervezünk, illetve ehhez is nyújtunk segítséget.

A Szentírás Szövetség május 25-én, szombaton 16 órától ünnepli létrejöttének harmincadik évfordulóját a budapesti Kálvin téri templomban. A hálaadó istentisztelet és rövid visszatekintés mellett a szövetség eddigi tevékenységéről és a jelenben elérhető kínálatáról is szó lesz, szívesen látnak bizonyságtevőket is. Végül szeretetvendégség nyújt alkalmat együtt örülni és tapasztalatot cserélni a résztvevőknek. Regisztrálni a szervezet honlapján lehet: szentirasszovetseg.net

Csak a fiatalabb korosztályt célozzák meg?

A fentiekkel igen, de van újabb kiadványcsoportunk, ez inkább felnőttevangelizációs céllal született. A kétezres évek elejére a misszionálásban új tendencia alakult ki a világ keresztyénségében, amely arra törekszik, hogy a gyülekezeti tagok közreműködésével behívja az érdeklődőket, és a közösségben érje el őket, így rögtön lehetőséget nyújtva a beépülésre. Nálunk ezt képviseli a Kereszt-kérdések kiadványcsalád, amely az evangélium azonnali közlésére épül Márk evangéliuma alapján. Komlósi Erzsébet lelkész fordította angolból és adta neki ezt a kreatív magyar címet, ő hosszú ideig volt a Szentírás Szövetség vezetője. Rendkívül jó visszajelzéseket kapunk a mai napon róla, sokan használják. Időről időre konferenciákat is szervezünk ugyanezekben a témákban.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!