Szülővárosa, Ózd díszpolgára lett Balog Zoltán

Díszpolgári címmel ismerte el Ózd városa Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének életpályáját. – Hosszú évtizedekig én is építettem az életem, de eljön az a pillanat, hogy az ember rájön arra, hogy ahová tartozik, azoknak tartozik... Ha valamit tettem ezért a vidékért, akkor ez ennek a tartozásnak a törlesztése volt – jelentette ki köszönő beszédében a püspök. Janiczak Dávid, Ózd polgármestere szerint a díszpolgári címet azok érdemlik ki, akik nemcsak köveket, hanem szinte hegyeket mozgattak meg a városért, a közösségéért. Az ózdi születésű Balog Zoltán a kitüntető címet ünnepi istentisztelet követően vette át a helyi református templomban.

Balog Zoltán és Janiczak Dávid, Ózd polgármestere - Balog Zoltán Ózd díszpolgára lett - 2023 augusztus Fotó:L Zelenka Attila

Balog Zoltán püspök és Janiczak Dávid ózdi polgármester

Fotó: Zelenka Attila

„Aki teheti, hegyeket is mozgasson meg”

– Az itt élők szorgalma, hite, bátorsága megérdemli azt, hogy aki teheti, hegyeket is mozgasson meg az előre haladásért – fogalmazott Ózd polgármestere a díszpolgári cím átadási ünnepségén, ezzel is utalva Balog Zoltán erőfeszítéseire, arra, amit a városért és az ott élőkért tett, tesz. – Ezekben a harcokban mindig is szükség volt és továbbra is szükség lesz olyanokra, akik utat mutatnak, akik élen járnak, akik ezerszer több követ hordanak el, mint mások. Őket választjuk meg díszpolgárnak, ők azok, akik példaként szolgálnak, akikre érdemes felnézni, akik kiérdemlik tiszteletünket – tette hozzá a város elöljárója.

„Küzdelmes utat járt be”

Balog Zoltán életútját és széles körű munkásságát Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke ismertette. Mint mondta: Ózdról indulva nagy és küzdelmes utat járt be, de mindig református lelkészként vállalta magára az egyre fontosabb döntések súlyát. Legyen szó az elesettek, a hátrányt szenvedők támogatásáról, az ökumené szellemében átgondolt egyháztámogatások rendszeréről vagy akár a határokon túl élő testvérek iránti elkötelezettségről. Balog Zoltán a kis református közösség építésétől eljutott egészen az egyetemes magyarság sorsának alakításáig, majd újra visszatért egyházához, amelynek püspökeként az egyetemes keresztyénség nemzet- és világformáló erejét igyekszik erősíteni – fogalmazott a tiszáninneni püspök.

Ahova tartozol, azoknak tartozol

– Sokszorosa telt el annak az időnek, amíg távol voltam szülővidékemtől, Ózdtól és Nekézsenytől. Persze haza-hazajárogat az ember, de ez a helyzet mégiscsak más, mint amikor itt tölti a mindennapjait – mondta ünnepi beszédében Balog Zoltán, Ózd díszpolgára. – Kalandvágyók vagyunk, nekivágunk a világnak. Hosszú évtizedekig én is építettem az életem, de eljön az a pillanat, hogy az ember rájön arra, hogy ahová tartozik, azoknak tartozik. Ez egy olyan alapigazság, amit ha az ember nem vesz tudomásul, akkor egyedül fog megöregedni. Már nem lesznek mellette azok, akikhez tartozik, és akiknek tartozik. Ha valamit tettem ezért a vidékért, akkor ez ennek a tartozásnak a törlesztése volt. Ez persze még messze nem sikerült, bőven van még teendőnk ezzel a csodálatos vidékkel kapcsolatban. Ózd és a környék ugyanis sokkal több segítségre, támogatásra lenne méltó, hiszen az itt élő emberek kitartanak szeretett településük mellett – jelentette ki a püspök.

Az ünnepségen fellépett a Magyar Református Szeretetszolgálat cigány kórusa, valamint Nekézseny község Hozsanna kórusa is. Az esemény zárásaként a térség országgyűlési képviselője, Riz Gábor személyhez szóló beszédet intézett Balog Zoltánhoz. – Sok időt töltöttünk együtt, vívódtunk olyan megoldásokon, amelyek a térséget előre vihetik. Azon gondolkodtunk, miként lesz boldogabb és gazdagabb e nép, hogyan tudjuk ezt a szép országot virágzóvá tenni. Nekem megtisztelő volt sokszor éjszakába nyúlóan veled dolgozni, mert olyan javaslatok, ötletek születtek, amelyek előre vitték Ózd és a térség ügyét. Az itt élő bányász- és kohászemberek egyenesek. Téged is olyannak ismertelek meg, mint aki nem futamodik meg a gondok elől, nem fél kimondani azt, ami ugyan olykor fáj, de meg kell tenni, hogy a problémát meg lehessen oldani. Most úgy érzem, sok hasonló pillanat vár még ránk, mert vannak megoldandó ügyeink, amelyek az itt élő emberek javát szolgálják – zárta gondolatait a politikus.

Részletes tudósításunkat az ünnepségről a lenti linkre kattintva olvashatják.