Tájékoztató a közhasznúság feltételeiről

Új törvény szabályozza a civil szervezetek működését, változtak a közhasznú és kiemelten közhasznú státusz megtartásának feltételei.
A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvényt új törvény váltotta fel. A civil szervezeteket érintő rendelkezések az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényben kerültek szabályozásra (Civil tv.). Ez a törvény 2012. január 1-jén lépett hatályba. A törvény tartalmazza a civil szervezetek vonatkozásában az alapítás, a gazdálkodás, a nyilvántartásba vételi eljárás, a megszűnés eljárásrendjének részletes szabályanyagát. Mindezen túlmenően az egyes nyomtatványok, nyilatkozati formák tekintetében is jelentős változások történtek.

2012. január 1. napjától minden egyes civil szervezet számára kötelező a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámoló (mérleg, eredménykimutatás) és közhasznúsági melléklet letétbe helyezése. A letétbe helyezés határideje a tárgyévet követő év május 31. napja. Ha a civil szervezet saját honlappal rendelkezik, a közzétételi kötelezettség kiterjed a beszámoló, továbbá a közhasznúsági melléklet saját honlapon történő elhelyezésére is.

Az új törvény az előzőtől eltérő módon definiálja a közhasznú tevékenységet és teljesen új feltételekhez köti a közhasznú jogállás elnyeréséhez szükséges kritériumokat is. A törvény részletezi, hogy a szervezet létesítő okiratának tartalmazni kell, hogy

  • a) milyen közhasznú tevékenység(ek)et folytat, e közhasznú tevékenység(ek)et mely közfeladat(ok)hoz kapcsolódóan végzi, továbbá hogy e közfeladat(ok) teljesítését mely jogszabályhely(ek) írja (írják) elő, valamint – ha tagsággal rendelkezik – nem zárja ki, hogy tagjain kívül más is részesülhessen a közhasznú szolgáltatásaiból;
  • b) gazdasági-vállalkozási tevékenységet csak közhasznú vagy a létesítő okiratban meghatározott alapcél szerinti tevékenység megvalósítását nem veszélyeztetve végez;
  • c) gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt a létesítő okiratában meghatározott közhasznú tevékenységére fordítja;
  • d) közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknakanyagi támogatást nem nyújt.

A közhasznú nyilvántartásba vételre irányuló kérelmet előterjesztő szervezetnek meg kell felelnie az e törvény 32. §-ában foglalt követelményeknek, amelyet a bíróság a nyilvántartás és a beszámoló adatai alapján állapít meg. Ennek kapcsán olyan új feltételeket vizsgál a Bíróság, mint pl. a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal való rendelkezés, vagy a megfelelő társadalmi támogatottsága kimutathatósága.

Új elem még, hogy a közhasznú jogállású civil szervezetek 2012. január 1-jétől – bevétel értékhatártól függetlenül – kötelesek kettős könyvvitelt vezetni.
Az új törvény a vezető tisztségviselők vonatkozásában is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat állapít meg, mint a korábbi, ezért új nyilatkozatokat is be kell szerezni.

A törvény hatályba lépése – 2012. január 1. – előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállás esetében a számviteli beszámolót letétbe helyezett szervezet 2014. május 31-ig továbbra is igénybe veheti a törvény hatályba lépése előtt megszerzett, továbbá a jogszabályok által számára biztosított kedvezményeket. A kiemelkedően közhasznú jogállás azonban megszűnt, jogállása a minden szervezetnek közhasznú.

E közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú szervezetek a Civil tv. szerinti feltételeknek való megfelelés esetén 2014. május 31-ig kezdeményezhetik az új törvénynek megfelelő közhasznúsági nyilvántartásba vételt. Ez jogvesztő határidő! 2014. június 1-jétől csak a Civil tv. szerint közhasznúsági nyilvántartásba vett szervezet jogosult a közhasznú megjelölés használatára és e jogálláshoz kapcsolódó kedvezmények igénybevételére. Ennek azonban feltétele, hogy a működés, gazdálkodás két egymást követő évben megfeleljen a törvényi elvárásoknak. Ezt pedig a beszámolóból és közhasznúsági mellékletből lehet megállapítani. Aki tehát ennek letétbe helyezését most elmulasztja, 2014-ben elveszítheti a közhasznúsághoz fűződő jogosultságait.

A letétbe helyezendő dokumentumokat az Országos Bírósági Hivatal Budapest 1363 Pf. 24/1. címére kell megküldeni, vagy Budapesten az V. ker. Szalay u. 16. sz. alatt ügyfélfogadási időben személyesen is benyújtható. A borítékon fel kell tüntetni: Beszámoló.

Kocsis Márta