Tanulj nyáron egyházi zenét!

Aki szeret énekelni, zongorázni, kíváncsi, hogy mit csinálnak a kántorok vasárnaponként az orgona, illetve a harmónium mögött, vagy egyszerűen csak érdekli a református énekek története, az könnyen találhat elfoglaltságot a nyáron. Mind a négy egyházkerület várja a már képzett és az érdeklődő muzsikusokat júliusban és augusztusban a református kántorképzőkön, továbbképzéseken, zenei napokon. Csokorba gyűjtöttük, hol, mikor és mit lehet tanulni az egyházzenéről.

Sokszor emlegetjük, hogy a koronavírus-járvány és a közösségi események kétéves kényszerszünete mennyire átalakította kapcsolatainkat, közösségeinket. Így van ez az egyházi zene művelőivel, szervezőivel is. Sok kórus szűnt meg a vírus ideje alatt, azonban van, ahol új lendületet, újjászerveződést adott a kétéves hiátus. A református kórusokon kívül az egyházzenei hetek és a kántorképzők is megsínylették az elmúlt időszakot. Most azonban új énekeskönyvvel a kézben sokan szentelnek időt nyarukból arra, hogy az egyházi zenével foglalkozzanak. Alább azokat az eseményeket igyekeztünk ujjhegyre szedni, ahol és amikor ezt megtehetik ezen a nyáron.

Vass-Eisen Ákos, egyházzene, orgona

Fotó: reformatus.hu/archiv

Aki intenzív zenei élményre, tanulásra vágyik

Három héten keresztül énekelni, szolmizálni, kórusvezetést tanulni, az orgonálás alapjait elsajátítani és jó közösségben lenni. Általában ez vár azokra, akik jelentkeznek egyházkerületük kántorképző tanfolyamára. A kántorképzők nem csupán intenzív zenei táborok: felmenő rendszerben évről évre újabb fokozatokat szerezhetnek a képzést végzők, míg végül kántorvizsgát tesznek. Egyaránt várják azokat, akik a készségszinten túl nem értenek a zenéhez és azokat, akik esetleg magasan képzettek zeneileg. Egyházkerületenként eltér, hogy milyen rend szerint tanulnak a résztvevők, de mindenhol egyénileg és csoportosan is foglalkoznak a hallgatókkal. Egyéni hangképzés, karvezetés és harmóniumórák mellett, tudásuknak megfelelő szolfézscsoportba kerülnek, valamint közös és kamarakórusokban énekelhetnek. A Tiszántúlon szervezett tanfolyam Debrecenben kap helyet július 4. és 23. között, a Pápa-központú dunántúli kántorképzés szintén július 4-én kezdődik, és 24-én ér véget. Budapesten, a Dunamelléki Kántorképző Tanfolyam július 10. és 30. között várja hallgatóit.

Tahi Egyházzenei Hét

Fotó: reformatus.hu/archív

Egyhetes képzések, táborok

Aki már nehezebben köteleződne el hosszabb időre a nyáron, mégis szeretne az egyházi zenével foglalkozni, annak is több lehetősége van. A Tiszáninneni Egyházkerületben, Nagyvisnyón rendeznek Énekes Napokat július 4–7. között. A Kölkedi Zenei Hét július 31. és augusztus 7. között lesz, augusztus 5. és 7. között Debrecen-Józsán szerveznek Énekes-liturgikus Napokat, míg a jól ismert Tahi Egyházzenei Hét augusztus 15. és 21. között lesz.

Ezeknek az eseményeknek külön tematikájuk van, ám mindenhol kiemelten foglalkoznak a tavaly használatba vett új Református énekeskönyvvel: annak régi és új énekeivel.

Nyári egyházzenei programok, elérhetőségek
Tiszáninneni Egyházzenei Énekes Napok
július 4–7. Boróka Tábor, Nagyvisnyó
Tiszántúli Kántorképző Tanfolyam
július 4–23., Debrecen
Dunántúli Kántorképző Tanfolyam
július 4–24., Pápa
Dunamelléki Kántorképző Tanfolyam
július 10–30., Budapest
AVIZÓ - egyházzenei tanfolyam
július 13-tól, Rimaszombat
Kölkedi Zenei Hét
július 31. – augusztus 7., Kölked
Énekes-liturgikus Napok
augusztus 5–7., Debrecen-Józsa
Tahi Egyházzenei Hét
augusztus 15–21., Tahi, Sion hegye