Tekintsünk befelé és fölfelé!

Az új vezetők döntenek a jövő évi források felhasználásáról, addig is az idei költségvetésük időarányos részével gazdálkodik majd egyházunk és intézményeink – így határozott a Zsinati Tanács idei utolsó ülésén.

A Jézus eljövetelében beteljesülő adventi várakozásról beszélt Rácz József esperes a Zsinati Tanács december 9-i online ülésének nyitó áhítatában. „Más lesz ez az ünnep, máshogy leszünk közösségben egymással. De Jézussal megmarad, sőt megerősödhet a közösségünk – hangsúlyozta a tolnai esperes. – Őt kell ünnepelnünk, mert valóban üdvözítő született nekünk, benne beteljesedtek az ószövetségi ígéretek. Azoké az örökség, akik hisznek benne, akiket elhívott. Lássuk ezt tegyünk erről bizonyságot!”

zsinati tanács 2020 12 09

Bogárdi Szabó István püspök beszámolt az Elnökségi Tanács múltheti üléséről: az egyházkerületek vezetői egyetértettek abban, hogy a bezártságban eltöltött húsvét és pünkösd után rendkívüli teher így készülni a karácsonyra is, de magunk és mások védelme érdekében akkor is be kell tartani a járványügyi előírásokat. A kerületekre bízták, hogy tegyenek ajánlást arra nézve, javasolják-e – a korlátozások betartása mellett – az istentiszteletek tartását.

A Zsinat lelkészi elnöke a tisztújításról is beszélt: üdvözölte, hogy minden egyházmegyében megtörtént a szavazatbontás és az eredményhirdetés, a helyenkénti jogviták ellenére is meg tudnak alakulni az egyházkerületek. Az alakuló üléseket online is meg lehet tartani, az új összetételű zsinatot viszont csak akkor lehet összehívni, ha a kerületek igazolják a megválasztott zsinati tagok névsorát.

A püspök azt kérte, ne szűnjünk meg imádságban hordozni a világot, könyörögjünk a megbetegedett lelkipásztorokért, presbiterekért, kórházba kerültekért, hogy Isten szabadítson meg minket a halál torkából. Reményét fejezte ki, hogy a bezártságban megerősödnek a családi áhítatok, csendességek, hisz „sem a történelmi tragédiák, sem természeti csapások nem akadályozhatnak meg bennünket abban, hogy befelé és fölfelé tekintsünk”.

Pénzügyek, jogi személyek, egészségügy

Az állam a köznevelési átlagbéralapú támogatás és a működési támogatás összesített egyenlegrendezésének összegét várhatóan még ebben az évben eljuttatja az egyházakhoz. A Zsinati Tanács úgy döntött, hogy ezt a 2019. évi súlyozott átlaglétszám alapján továbbítja majd a református oktatási intézményeknek. Papp Kornél, az Oktatási Iroda vezetője ismét az intézményfenntartók figyelmébe ajánlotta a 2015 decemberében létrehozott Köznevelési Előfinanszírozási Alapot.

Nem fogadott el jövő évi költségvetést a Zsinati Tanács: az Elnökség javaslatára úgy határoztak, hogy a Magyarországi Református Egyház és közegyházi intézményei 2021 első hónapjaiban, az új testületek megalakulásáig az idei büdzséjük időarányos részének megfelelően gazdálkodjanak. Bogárdi Szabó István, a Zsinat leköszönő lelkészi elnöke szerint ezt egyrészt az indokolja, hogy a 2021-re rendelkezésre álló fedezetek pontos nagysága még ismeretlen, másrészt már az új összetételű Gazdasági Bizottságnak, Elnökségi Tanácsnak és Zsinati Tanácsnak kellene döntenie az akkor rendelkezésre álló források elosztásáról.

Módosul az egyházfőhatósági igazolás: a dokumentumon ezentúl az egyházi jogi személyek rövidítését is feltüntetik, hogy akadálytalan legyen a kommunikáció a hivatalos szervekkel, például a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. A rövidítések mikéntjéről és használatáról korábban elnökségi határozat is született.

A Bethesda Gyermekkórházat is érinti a magyar egészségügy átalakítása: annak érdekében, hogy a református intézmény dolgozói se maradjanak ki a kormány által ígért béremelésből, szolgálati jogviszonyukat 2021. március 1-től az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvényhez igazította a Zsinati Tanács.