Testvérek, jelentkezzetek!

Az Erzsébet-táborokban mindig is az volt a cél, hogy a gyerekek élményekben gazdagodjanak, és megtapasztalják, milyen szeretetben eltölteni el egy szép hetet. Meggyőződésünk szerint akkor tudunk nekik valami tartósat is adni, ha Krisztusról beszélünk nekik – hangsúlyozza Schanda Anikó lelkipásztor, a Bárka–Erzsébet Tábormisszió munkatársa, aki lelki segítők jelentkezésére buzdít.

Mi a lényeges különbség az Erzsébet-táborok és a Bárka táborok között?

A legszembetűnőbb különbség a táborok méretében van. Az Erzsébet-táborok nagy volumenűek, turnusonként közel négyezer gyermek is nyaralhat Zánkán, Fonyódligeten vagy Erdélyben, így segítőkből is többre van szükség, mint a Bárkán. A segítők egy részét tesóknak (tábori együttélést segítő operatív munkatársak) hívják, ők azok, akik mindenben segítik a gyerekeket, kísérik őket, élménypedagógiára épülő programokat szerveznek és tartanak nekik, együtt vannak velük a parton – nevezhetjük őket világi munkatársaknak is. Az egyházak is toboroznak szolgálókat, a testvéreket, akik a táborok lelki segítői. Nem véletlenül lett ez a szolgálat megnevezése: szerettük volna, hogy hasonlítson is a tesókéhoz, mégis jelölje a keresztyén sajátosságot. A táborszervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, valamint a római katolikus és a református egyház közösen végzi ezt a feladatot: együtt gondolkodunk, együtt szervezünk, és közösen készítjük fel a testvéreket a turnusokra.

Schanda Anikó

Schanda Anikó

Milyen feladatai vannak az Erzsébet-táborokban a testvéreknek?

Hasonlók, mint a Bárka táborban a halászoknak, akiknek a lelki kísérés, vezetés és a keresztyén élménypedagógiai programok szervezése a feladata. Reggelente napindító áhítatokat tartanak, valamint a délelőtti és délutáni lelki programok levezénylése is hozzájuk tartozik.

Csak katolikusok és reformátusok jelentkezhetnek testvérnek?

Nem utasítjuk el más felekezethez tartozók jelentkezését sem. Nem elvárás az sem, hogy teológiai vagy vallástanári előképzettségük legyen. Örömteli, hogy ebből a szempontból is vegyes a kép, civilek és egyházi szolgálatban lévők dolgozunk együtt.

Kiből lesz jó testvér?

Abból, aki szereti Jézust, és szereti a gyerekeket. Ezen felül vannak persze technikai feltételek, de ami szerintünk fontos, az az, hogy a gyerekek közötti szolgálatban elkötelezett legyen, és az sem árt, ha valamelyik feladatkörhöz kifejezett affinitása van. Nem mindegyik testvérnek kell reggeli áhítatot tartania vagy zenés foglalkozást vezetnie, mint ahogy nem mindenkinek kell lelki beszélgetésben részt vennie, de előny, ha valamelyik területhez ért, és otthonosan mozog benne.

Miért fontos, hogy az Erzsébet-táborokban ilyen típusú szolgálat is legyen?

Az Erzsébet-táborok szervezését és megvalósítását végző Erzsébet Alapítvány alapítója a Dunamelléki Református Egyházkerület és a katolikus Szeged–csanádi egyházmegye. A táborozó gyermekek többsége hátrányos helyzetű, sokan életükben először járnak a Balatonnál. Az Erzsébet-táborokban mindig is az volt a cél, hogy a gyerekek élményekben gazdagodjanak, és megtapasztalják, milyen sokakkal körülvéve szeretetben eltölteni egy szép hetet. Meggyőződésünk szerint akkor tudunk valami tartósat is adni, ha Krisztusról beszélünk nekik. Megtapasztalhatják, hogy Jézust „magukkal vihetik”, hozzá mindig fordulhatnak, akkor is, amikor nem táboroznak éppen.

Önkéntes alapú a testvérek szolgálata?

Nem, de nem szeretnénk, ha a pénz motiválná a jelentkezőket, akiknek legalább két turnust kell vállalniuk a szezonban. Ezért egy „versenyképes nyári munka” után járó fizetést nyújtunk a teljes ellátás és szállás mellett.

Mi vár a testvérekre az Erzsébet-táborok után?

Kapcsolatban maradunk velük, már csak azért is, mert számos évközi feladat és szolgálati lehetőség is várhat rájuk, például az ünnepi programokat nyújtó Erzsébet-karácsonynál. Nem titkolt célunk, hogy egyfajta szolgáló csapat, nagyobb közösség alakuljon belőlük, ezért lelki programokkal is készülünk azoknak, akik nyáron velük szolgálnak.

Az érdeklődők február 14-ig jelentkezhetnek az erzsebettaborok.hu weboldalon leírtak szerint. A jelentkezők kiválasztási napon vesznek részt, a táboroztatásba bekerülőkre pedig kétnapos zánkai képzés vár.