Tizenhét cikkünk 2017-ből

Fanyar humorú író, történelmi jelentőségű párbeszéd, reménytelenségben boldogságot találó fotóriporter, gyülekezetplántálás a keleti végeken, hétköznapi hősők, mártírok... és mindegyikben ott van Ő, aki egyedül Ura az életünknek – az elmúlt napokban már 12 különleges képben mutattuk meg az elmúlt 12 hónap egy-egy kiemelten fontos egyházi eseményét, ahogy azt is összefoglaltuk, hogyan élték meg a reformációi jubileumi évet a magyar reformátusok, most pedig 17 emlékezetes cikkünket válogattunk össze 2017-ből.

#01: Mutassuk meg az ünnep jó ízét!

„Nagypéntek az üdvözítés egyik döntő állomása, húsvétkor pedig az isteni meghívás nyomán elindulhatunk az üdvösség öröme felé" – Bogárdi Szabó István püspökkel, a Zsinat lelkészi elnökével az ünnep fontosságáról, a kereszthalál értelméről és a feltámadás jelentőségéről beszélgettünk tavaly húsvétkor.

#02: Több, mint játék

képA debreceni Immánuel Otthon dolgozói fejlődést, tanulási lehetőséget és érzelmi biztonságot nyújtanak fogyatékkal élőknek. Ebben különleges segítséget is kapnak: a 9 éves Réka és a 13 éves Miklós minden délután együtt játszanak a bent tanulókkal. Ismerjék meg a testvérpárt és édesanyjukat!

#03: A parkettacsiszolás is lehet adakozás

Teremfelújításra gyűjtött adományokat egy tizenöt éves érettségi találkozójára készülő osztály a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Az egykori hódmezővásárhelyi diákok szerettek volna visszaadni valamit a gimnáziumnak abból, amit ők kaptak az intézménytől. Egyikük a helyszínen mesélt nekünk erről.

#04: „Minden rosszból ki tud nőni valami szép"

képTavasszal Magyarországra látogatott Adrian Plass és felesége. Az angol keresztyén írót, a népszerű Kegyes kétbalkezes-könyvek szerzőjét közösségről, annak gyógyító hatásáról és nehézségeiről kérdeztük a Soli Deo Gloria református diákmozgalom konferenciáján.

#05: Napi vezérfonalunk, a Bibliaolvasó Kalauz

Mi a szerepe az Ige mindennapos olvasásában a Bibliaolvasó Kalauznak? Beszélhetünk-e Magyarországon bibliaolvasó kultúráról? Ha igen, milyen hagyományokra épül, mit tudunk róla? Ennek jártunk utána a református kiadvány létrejöttének hatvanadik évfordulóján.

#06: Boldogan, az Úr segítségével

képMohai Balázs fotóriporter hosszabb időt töltött Kárpátalján azzal a céllal, hogy bemutassa a Beregszászon és környékén élő református közösségek hétköznapjait. Munkájából kiállítást is rendeztek, mi pedig arról kérdeztük, milyennek látta a helyi embereket.

#07: „Nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk"

Szeptember elején fogadta el a kijevi parlament az új ukrán oktatási törvényt, mely komoly változásokat hozhat az Ukrajnában élő kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok oktatásában is. Helyszíni riportunkból kiderült, miként vélekednek a régióban az új törvényről.

#08: Vállalták, hogy szülők lesznek

Nem az örökösföldi az első református közösség, melynek létrejötténél bábáskodik a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség, hála a szabolcs-szatmár-bereg megyei emberek nyitott lelkületének és a magyarországi református gyülekezetek október végi perselyadományainak.

#09: „Mindig Krisztus"

képA reformáció előzményeiről, a keresztyén felekezetek közötti párbeszéd elmúlt évszázadairól és mai helyzetéről is elmondta véleményét Bogárdi Szabó István püspök és Erdő Péter bíboros a Károli-egyetemen tartott októberi dispután. Nem sokkal korábban Fekete Károly református és Fabiny Tamás evangélikus püspökök is beszélgettek hasonló témákról. 

#10: A legfurcsább csavar

Minden keresztyén katolikus – furcsa ilyet hallani a reformáció 500. évfordulóján, Vladár Gábor professzor mégis egyetért ezzel a kijelentéssel. A Pápai Református Teológiai Akadémia volt rektorával október 31-re készülve beszélgettünk.

#11: Láthatóvá tett hit

képA Papp László Budapest Sportarénában megtartott központi reformációi ünnepség után Bényi Ildikóval és Gundel Takács Gáborral, az emlékév arcaival arról beszélgettünk arról, mit jelentett számukra az elmúlt néhány hónap és maga a reformáció.

#12: Mai válasz Isten szavára

Az őszi zsinati ülésszakon bemutatott és elfogadott előkészítő kiadvány jelentős lépés a régóta tervezett új református gyülekezeti énekeskönyv elkészüléséhez vezető úton. Erről az útról Fekete Károllyal és Bódiss Tamással beszélgettünk.

#13: A gazdag élet titka

képTestközelből tapasztalta meg Juhász Zsófia korát megelőző gondolkodásmódját. A 20. századi református diakónia meghatározó alakjáról elnevezett szeretetszolgálati díjat idén keresztlánya, Győri Zsófia kapta. Interjúnk a díjazottal.

#14: A kényszer szülte gyülekezet

Hetven éve több mint száztíz családot telepítettek ki a felvidéki Negyedről a Csongrád megyei Csanádalbertire a csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében. A felvidéki reformátusok gyülekezetet alapítottak az alföldi településen, és ma is emlékeznek gyökereikre. A Reformátusok Lapja helyszíni riportját ajánljuk.

#15: A keresztyénség nem filozófia

„Számomra azt jelenti a sola gratia reformátori gondolata, hogy a kegyelem által az ember felszabadul a jó cselekvésére" – az öt reformátori soláról szóló év végi sorozatunkban Pecsuk Ottóval az egyedül a Szentírás, Szűcs Ferenccel az egyedül hitből, Fazekas Lászlóval az egyedül kegyelemből, Bogárdi Szabó Istvánnal az egyedül Krisztus, Fekete Károllyal pedig az egyedül Istené a dicsőség alapelvről beszélgettünk.

#16: Közös kincs 

képAz ünnepre készülve Varga Kapisztrán ferences szerzetes, Szeverényi János evangélikus missziói lelkész és Berkesi Gábor, a budapesti pozsonyi úti református gyülekezet lelkipásztora osztotta meg velünk, milyen egyházi „alkotóelemei" vannak, mit jelent számukra és hogyan telik közösségeikben a karácsonyi ünnepkör.

#17: Elrettentő üzenet

60 éve, 1957. december 31-én végezték ki Gulyás Lajos levéli lelkipásztort. Rá emlékezve a tavalyi év utolsó napjaiban olyan reformátusok példáit idéztük fel, akiknek életük árán is volt hitük és bátorságuk szembeszállni a kommunizmus erőszakos hazugságaival.

Az elmúlt napokban már 12 különleges képben mutattuk meg az elmúlt 12 hónap egy-egy kiemelten fontos egyházi eseményét, ahogy azt is összefoglaltuk, hogyan élték meg a reformációi jubileumi évet a magyar reformátusok

A cikkek szerzői: Czanik András, Farkas Zsuzsanna, Feke Eszter, Feke György, Fekete Zsuzsa, Hegedűs Márk és Szoták Orsolya

Fotó: archívum, borítókép: Kalocsai Richárd