Tízéves a Bach Mindenkinek Fesztivál

Bachot az ötödik evangélistaként is szokták emlegetni, művei pedig alkalmasak arra is, hogy mindannyiunkat közös imára, közös elmélyedésre hívjanak a zenében, az egyetlen világnyelvben – véli Kovács Zalán László tubaművész, a tízesztendős Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója. A jubileumi programsorozathoz idén gyülekezetek is csatlakozhatnak.

Miért pont Johann Sebastian Bach „kapott” saját fesztivált?

Mert ő az a zeneszerző, akinek a műveit, attól függetlenül, hogy egy kezdő vagy egy Kossuth-díjas művész énekli vagy játssza bármilyen hangszeren, mindenki érti, érzi. Ha Bach zenéje szinte bármilyen módon felhangzik, mindig közönségre talál. Ő a nyugati zene origója, hozzá mérjük a különböző stílusokat, korokat; az a zeneszerző, aki a művészeket és rajtuk keresztül a közönséget is a lelkük mélyén szólítja meg. Alkotásai örömöt, szeretetet és békét közvetítenek, ápolják és gyógyítják a lelket.

kovács zalán lászló

Kovács Zalán László

Már a kezdetektől ön a rendezvény igazgatója. Hogyan látja a Bach Mindenkinek Fesztivál (BMF) elmúlt egy évtizedét?

Aluljáróbeli zenélésből álló, de az önkéntesség erejét egyre jobban felmutató előzmények után a fesztivál tíz évvel ezelőtt, Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóján félnapos, viszont már negyvenkoncertes budapesti zenei eseménysorozatként kezdődött. Ma már nemcsak országosan és Kárpát-medence-szerte, hanem Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában is lesznek koncertek a magyar közösségek számára a BMF égisze alatt. Százötven településen több mint kétszer annyi Bach-ünnep! Különös sikertörténet tíz éve ez, amelyet nem tudott megszakítani sem világjárvány, sem háború: rangos koncerthelyszínek mellett templomokban, utcán, változatos és váratlan helyszíneken csendülnek fel Bach dallamai. Volt már több száz fős, fiatal énekesekből álló előadásunk, sőt aluljáróban csembaló- és hárfakoncertünk is, ami meglehetősen egyedi. Ezekben az időkben az is különlegesnek számít, hogy Kárpátalja is több helyszínnel csatlakozott a fesztiválhoz, mint ahogy lesznek koncertek a magyar diaszpórák szervezésében szerte a világban.

A százötven településen zajló programok közül melyeket emelné ki?

Először is a kecskeméti megnyitó koncertet, amely a Zeneakadémia Kodály Intézetének és a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál együttműködésének eredménye, helyszíne pedig a református templom. Már csak a helyszín miatt is különleges koncertnek ígérkezik Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész, szólista és az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium népzene tanszakának előadása kiegészülve a rendőrség kórusával. Ők, illetve a Liszt-díjas Bubnó Tamás által vezetett Budapesti Énekesiskola kórusa a budapesti rendőrszékház faborítású nagytermében lépnek fel, amelyet évente egyszer, a BMF koncertjének idejére nyitnak meg a nagyközönség előtt.

Minden program ingyenes?

Igen, de érdemes megtekinteni az előadások listáját a honlapunkon, mert némelyiken a részvétel regisztrációhoz kötött. Továbbá az is fontos, hogy minden évben kiválasztunk egy kiemelkedő társadalmi tevékenységet végző szervezetet, amelynek támogatásokat gyűjtünk. Idén a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját támogatjuk, közönségünket arra biztatjuk, hogy adományaikkal segítsék a jótékony célok megvalósulását. Az összeg közvetlenül a szeretetszolgálatnak megy, egyetlen fillér sem eshet le róla máshol!

A tizedik Bach Mindenkinek Fesztivál időpontja 2024. március 16–31. A részt vevő települések és programok listája a bachmindenkinek.hu webcímen érhető el.

Akadhatnak még olyan reformátusok, akik nem is tudják, hogy vasárnaponként akár Bach dallamai is felcsendülhetnek az istentiszteleten. Idén a gyülekezeteknek is nagy szerepet szánnak a fesztiválon.

Idei mottónk: Templomok a szívben, zene a szív templomaiban. Azért is választottuk ezt a szinte vallomásos üzenetet, mert most arra kértük a gyülekezeteket, hogy a fesztivál idejére jelöljenek ki egy alkalmat, amelyen csak Bach-korálokat énekelnek. Bachot az ötödik evangélistaként is szokták emlegetni, művei pedig alkalmasak arra is, hogy mindannyiunkat közös imára, közös elmélyedésre hívjanak a zenében, az egyetlen világnyelvben.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!