Tízezer embert adott már vissza családjának a református Iszákosmentő Misszió

Becslések szerint akár egymillió ember is küzdhet alkoholfüggőséggel Magyarországon. A betegségnek több fázisa vanminél korábban mer valaki szembenézni a problémával, annál könnyebben gyógyulhat meg. A Magyar Kékkereszt Egyesület Református Iszákosmentő Misszió szakemberei negyven éve foglalkoznak szenvedélybetegekkel. Ez idő alatt csaknem tízezer páciensük szabadult már az alkohol fogságából. Módszerük egyszerűnek tűnik: gyógyultak támogatásával mutatják meg, hogyan lehet teljes életet élni.

A Szentírás szava alapján beszélnek a függőségből való szabadulásról a szakemberek és egykori alkoholfüggők a református Iszákosmentő Misszió gyógyító programjain és a mindennapi életkérdésekre is itt keresik a választ. Közösségben, elfogadó légkörben, az egymást iránti tiszteletet gyakorolva töltik el az alkoholmentes, terápiás időszakot, amely során a hitben járó értelmes életet is megismerik a betegek. A dömösi központban eltöltött hetek után sem engedik el a gyógyulók kezeit: utógondozó csoportokban, gyülekezeti közösségben folytathatják az épülést. Aki hozzájárul, azt telefonon is rendszeresen felkeresik, hogy hogyléte, sorsa alakulása felől érdeklődjenek.

Az sem ritka, hogy valaki már gyógyultként, tanúságtévőként tér vissza Dömösre. Egyikük, Bognár László most kamerák előtt is elbeszélte történetét. Kiderült, hogy bár tudta, változtatnia kell az életén, eleinte maga sem hitte el, hogy sikerülhet. A kéthetes intenzív beszélgetések alatt mégis megfogalmazódott benne a vágy, hogy ő is a már „szabadultak” életét élhesse: rájött, hogy az az üresség, amelyet addig az alkohollal próbált betölteni, az Istenbe vetett hittel is megtölthető.