Több mint száz tétel közül választották ki a református egyház borait

Kiválasztotta a szigorú zsűri a Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány 2023-as borait a drávaszögi Csúzán. A református borásztalálkozó minden évben más és más Kárpát-medencei településre látogat el.

Borum 2023 Csúza második nap - Fotó: RKK

Fotó: RKK

Ha március első hétvégéje, akkor Borum, azaz a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma. Legalábbis a református borászok ma már ezt évekre előre beírhatják a naptárjukba. A eseménysorozatot egy évtizede indították útjára, és a kezdeti gyerekbetegségek leküzdése után igazi nívós rendezvénnyé vált. A Borum minden évben a Kárpát-medence egy-egy borvidékére látogat el, hogy ne csak versenyeztesse a borászok borait, hanem meg is ismertesse őket egymás munkásságával. Idén Horvátországba, a drávaszögi Csúzára látogattak el.

Péntek este, az érkezés és a regisztráció után borvacsorán mutatkozott be három környékbeli pincészet. A tizedik Borum nyitóáhítatát a rendezvényt alapító lelkész, Kocsis Attila tartotta, az asztali áldást pedig Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke mondta el, köszöntve a Kárpát-medence minden tájékáról érkezett borászokat. Az első este az viszontlátás örömének volt szentelve, de szombat délelőtt, az áhítat után már szakmai előadásokkal folytatódott a program, miközben a zsűri nekikezdett a borversenyre benevezett több mint száz bor bírálatának, hogy kiválasszák a Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány idei hivatalos borait.

„Kapaszkodjunk győzedelmes Krisztusunkba!”

Az első előadáson Lábadi Károly a Drávaszög településeinek történetéből villantott fel érdekes részleteket, amelyekből kiderült, hogy a térség nemcsak a borairól ismert, hanem a korai magyar reformáció történetében is fontos szerepet töltött be. Kocsis Attila Borum-alapító a rendezvény elmúlt éveiről osztotta meg emlékeit.

A rendezvényen fellépett a csúzai HMDK Csárdás néptáncegyüttes, valamint az alfalusi vegyes kórus és a sepsei népdalkör.

Az előadások és az ebéd után a borászok három csoportra oszlottak, és három környékbeli borászatot, a karancsi Szabó Pincét, valamint a csúzai Kolár és Kováts pincéket látogatták meg sorban.

A harmadik napon Karancs református templomában istentiszteletre gyűltek össze a Borum résztvevői. Szenn Péter püspök igehirdetésében elmondta, boldogság volt, hogy a „hétvégén úgy emeltük a poharunkat, hogy tudtuk, ami benne van, az Istentől kapott ajándék”, mert minden az, amivel az ember találkozik. A borászok megmutatták Istentől kapott tehetségüket, amely a püspök szerint azért fontos, hogy láthassuk, kicsoda a másik.

Szenn Péter, Borum 2023 Karancs harmadik nap - Fotó: RKK

Szenn Péter püspök igét hirdet a karancsi református templomban

Fotó: RKK

– Nem kell szégyellnünk, hogy kik vagyunk, mert folyamatosan építkezünk, gondoskodunk a szüleinkről, és felelősségteljesen neveljük a gyermekeinket. Isten elé visszük a dolgainkat, és kérjük, hogy mutassa meg a helyes utat – mondta, majd hozzátette, hogy bár szomorúsággal tölt el minket a kárpátaljai testvérek nehéz helyzete, de örülünk annak, hogy mi mind tudunk egymásról, és tudunk egymásért imádkozni és összegyűlni. – Kapaszkodjunk a mi győzedelmes Krisztusunkba, a többit pedig ő megadja! – figyelmeztetett igehirdetésében Szenn Péter. Az alkalmon imát mondott Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nemrég megválasztott püspöke is.

De melyik lett a reformátusok bora?

Az eredményhirdetésen majdnem minden bor kapott minősítést, de a legnagyobb izgalom a győztesek kilétét övezte. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány vörösbora 2023-ban a felvidéki Pásztor Norbert 2021-es Aranyhegyi cuvéeje, fehérbora pedig a zánkai Tánczos Pince 2022-es rizlingszilvánija lett.

A nyertes borászatok képviselői az oklevelekkel, Szenn Péter püspökkel, Zila Gáborral és a zsűrielnök Kovács Pállal Borum 2023 Karancs harmadik nap - Fotó: RKK

Kovács Pál zsűrielnök, Tóth Zoltán, Bálint-Szabó Anasztázia, Szenn Péter, Pásztor Norbert és Zila Gábor, az RKK ügyvezetője az oklevelek átadása után

Fotó: RKK

A Magyarországi Református Egyház Bora címet a következő évben vörösbor kategóriában a karancsi Szabó Pincészet nyerte el 2018-as cabernet franc-jával, a fehérborok között pedig a pécsi borvidéken található Velin Borászat 2022-es chardonnay-je bizonyult a legjobbnak idén.

Bálint-Szabó Anasztázia, a Szabó Pincészet „örököse” elmondta: nagyon örültek, hogy vendégül láthattak ennyi borász kollégát Dél-Baranyában, és meglepetésnek nevezte győzelmüket a vörösbor kategóriában, a Borumon ugyanis nagyon erős volt a mezőny, remek borokkal érkeztek a nevezők.

Istentől rendelt esemény

– Isten iránti hála, boldogság és büszkeség tölt el, hogy ennyi rendkívüli, istenadta tehetséggel megáldott ember jött el hozzánk, akik megosztották egymással munkájuk és tudásuk eredményét. Ez a borásztalálkozó valóban egy Istentől rendelt esemény volt – mondta Szenn Péter arra a kérdésünkre válaszolva, milyen volt házigazdának lenni a Borumon. – Az, hogy ennek a tehetségnek a gyümölcsét megkóstoltuk, megízleltük, és ezáltal nemcsak a testünk, de a lelkünk is felüdült, ez mindannyiunk számára megerősítő alkalom volt – tette hozzá a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, aki azt kívánta a rendezvényt szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány munkatársainak, hogy Isten adjon nekik még sok erőt áldott, nemes szolgálatukhoz, hogy azt továbbra is ilyen minőséggel és lelkesedéssel az Úristen dicsőségére tudják végezni.

Jövőre a Borum házigazdája a Tokaj-Hegyalján található Mád lesz, 2025-ben pedig Erdélybe látogat el a rendezvény.