Tornyok, kövek, történelem, hit és közösség

Több mint százéves kéttornyú templomot bontanak le Philadelphiában – írta meg a hírt alig egy hónapja az MTI. Az Egyesült Államok ötödik legnépesebb városában egy 1882-ben, lengyel bevándorlók támogatásából épített, mára bezárt templom bontását kezdték meg. Bár a helyiek éveken át próbálták megmenteni a Fishtown negyed East Berks utcájának történelmi épületét, a tervek szerint egy többemeletes lakóházat építenek a helyére. T. Németh László történész gondolatai.

A 2014-ben rossz állapota miatt bezárt Szent Lőrinc-templom is szerepel Philadelphia történelmi emlékeinek jegyzékében. Akkori számításaik szerint a homlokzat helyreállítása 3,4 millió dollárba került volna, de a templom megmentésén dolgozó helyi közösség szerint 700 ezer dollárból megoldható lett volna a javítási munka. A CBS televízió riportere a Berks utcában megkérdezte a helyieket, hogyan érinti őket a templom lebontása. – Ez itt Philadelphia. Ez a régi templomok városa, erre újabb öt-hat emeletes bérházat fognak építeni. Azokat bárhol fel lehet húzni, de ezt nem lehet újra felépíteni – fogalmazott Benjamin Brotman. Persze volt olyan is, akit a bontási munka kezdete azért zavart, mert így iskolaidőben még nehezebben lehet majd parkolni az utcában. A XIX. századi templom tornyai messze a Berks utca fölé magasodnak, sorházakkal és egy katolikus iskolával körülvéve. Ezért a biztonság érdekében mindent megtesznek: a bontást kézzel végzik, hogy ne veszélyeztessék az iskola diákjait és a sűrűn lakott környék lakosait.

A városi tanács elnöke, Darrell L. Clarke közleményt adott ki, amelyben azt írta: „Törődünk Fishtown lakóival és közösségükkel. Folyamatos találkozók lesznek a jövőben, hogy meghallgassák a lakosok aggodalmait a bontással kapcsolatban. A lakosokat érdekli közösségük és annak történelme, a bontás hatása a közeli iskolára, valamint olyan fontos kérdések, mint a por elleni védekezés, a rágcsálók, az utcalezárások és a kapcsolódó ügyek. Célunk, hogy az összes érintett városi részleggel minden kommunikációs vonalat nyitva tartsunk Fishtown lakossága számára. A közbiztonság és az iskola folyamatos működése jelenleg kiemelten fontos.”

Igazi érdekorientált politikusi és hivatalnoki gondolatok. Segítek, de valójában inkább nem. A történelem, a hagyományok, a helyiek érzései nem számítanak, legfeljebb csak üres retorikai szólamok szintjén – csak a saját szándékok „kommunikációja”.

A templom lebontását támogatókkal – köztük a tehetetlen egyházi vezetéssel – szemben demonstráltak a közösség tagjai, akik az általuk létrehozott Facebook-oldalon két évvel ezelőtt ezt írták: „Mérnökök, művészek, építőmunkások, jogászok, tanárok, papok, professzorok, kisdiákok és idősek... Majdnem nyertünk. Biztosak voltunk abban, hogy a Szent Lőrinc-templomot érdemes megmenteni. A tornyok, a kövek, a történelem, a hit és a közösség…” Ez utóbbi mondat is mutatja, hogy nemcsak egy épületért küzdöttek, hanem a hagyományaikért és az értékeikért is – az eltörléskultúrával szemben. Hálát adhatunk azért, hogy a magyar keresztyén közösségek templomait nem fenyegetik lebontással. Sőt: az elmúlt egy évtizedben több mint százötven új templom épült, és több ezer egyházi épület újult meg a Kárpát-medencében. Persze ehhez olyan környezet is kell, amelyben nem eltörlik, hanem megőrzik és megerősítik a hagyományos értékeket – és mindezt az állam is támogatja. A philadelphiai közösség számára a távolból „csak” azzal tudunk segíteni, hogy imádkozunk értük, és megőrizzük keresztyén hagyományainkat és értékeinket. Bár a fishtowni templomért folytatott küzdelem elbukott, mégis van remény, és legyen ez figyelmeztetés az eltörléskultúra híveinek: vannak, akiknek ma is fontosak a tornyok, a kövek, a történelem, a hit és a közösség.

A szerző a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, a Szabad Föld hetilap szerkesztő-újságírója.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!