Torta és mikrofon

Tudták, hogy kis közösségi rádióknál a helyi hírek elsőbbséget élveznek az országos értékűeknél? A rádiózás háttérműfaj, sokan vezetés vagy mosogatás közben hallgatják. Az élet minden területének hangot ad, a születésnek és a halálnak is. Mi az előbbivel foglalkozunk most, tizedik születésnapját ünnepeli a kárpátaljai Pulzus Rádió, bár története több mint húszéves: Ukrajnában a református rádiózás fogalma a kétezres évek elején jelent meg, de az útkeresés huszonhárom évvel ezelőtt Erdélyből indult.

pulzus_szuletesnap_szerkesztoseg_fotos_Tankoci Norbert

A Pulzus Rádió szerkesztősége a beregszászi gyülekezetben ünnepli tizedik születésnapját

Birta Zoltán főszerkesztő, Barta Miklós ügyvezető igazgató, Bekfi Mária hírszerkesztő, műsorvezető, Répási Eszter hírszerkesztő

Fotó: Tankóci Norbert

A hírvivő

Hajnal volt még, amikor Zsigmond András, az akkori Emission Alapítvány, a Hollandiai Református Rádióegyesület erdélyi projektmenedzsere átért az ukrán határon. Beregszászban szundított egyet az autójában, majd a napsütéses reggelt a helyi református gyülekezet istentiszteletével indította, megismerkedett a vezető lelkipásztorral, majd eredeti úti céljának, a püspöki hivatalnak vette az irányt. Az egyesület a református rádiózást igyekezett előmozdítani Kelet-Európában, többek között rádiók alapításánál működött közre. Zsigmond András úgy vélte, Kárpátalja megfelelő hely lenne erre, de mivel előzetesen nem sikerült felvennie a kapcsolatot a hivatallal, személyesen próbálkozott. – Épp nem volt félfogadás, ezért visszatértem a gyülekezet akkori vezető lelkészéhez, a frissen megismert Taracközi Gerzsonhoz, aki örömmel fogadta a rádiózás ötletét és a felajánlott segítségünket. Jó tapasztalatom volt Kárpátalján, megbízható, lelkes emberekkel dolgoztam együtt – emlékezik vissza. Később ő maga is közreműködött a Sion Rádió stúdiójának kigondolásában és felépítésében.

A gyülekezet fiatalsága lépett szolgálatba, a technikai felszereltség csupán egy mikrofonból és az egyházközség nyomdájának asztali számítógépéből állt. Húszperces, majd rövid időn belül kétórás hanganyagot állítottak elő, amelynek műsoridejét az Ungvári Magyar Rádiónál a holland egyesület finanszírozta. Két év múlva megerősödött az internetes rádió indításának gondolata. A Kárpát-medencei református rádiók együttműködési szerződést fogadtak el, megalakult a Kárpát-medencei Református Rádiótanács. A kollégák különböző képzéseken vehettek részt. A miskolci Európa Rádió nemcsak szakmai tanácsokkal, de technikailag is segítette az elindulást. A készülő stúdiót üres tojástartó dobozokkal bélelték ki hangszigetelésként, készítettek egy kerek asztalt, és huszonnégy órás műsorszórással megszólalt az interneten a Sion Rádió, a Pulzus elődje.

– Mit szólnál hozzá, ha te lennél a zenei szerkesztő? – tette fel a kérdést Antal Istvánnak a jövendőbeli főszerkesztő, Birta Zoltán, miközben az építkezési munkálatok közepette bemutatta a Sion Rádiót. – Fogalmam sem volt, mit jelent ez a munka, másképp képzeltem el egy rádió működését. Bár kaptunk segítséget, többnyire mégis önművelő módon tanultuk meg a szakmát – eleveníti fel első élményeit a Pulzus Rádió zenei és sportszerkesztője. – Megfelelő hangtár hiányában az első élő kívánságműsorokat „csőpostáztuk”, a főszerkesztő ült az adásgépnél, hozzá futott be a dalkérés, amelyet továbbadott a műsorvezetőnek és nekem. Miután megtaláltam a dalt a gépen, visszaküldtem a főszerkesztőhöz. Csupán pár percem volt kikeresni vagy letölteni a slágert az internetről, hogy adásba szerkeszthessék, gyorsan kellett dolgozni, kerültünk extrém helyzetekbe. Olykor kísérleteztünk, együtt fejlődtünk a rádióval. Muzsikusként otthon voltam a zene világában, viszont meg kellett tanulnom, hogy minden rádiónak egyedi zenei világa, arculata van, például komolyzenei koncert után nem adhatok le mai slágert – részletezi az autodidakta zenei szerkesztő. A Sion Rádió háromórás műsorrácsát a Pulzus Rádióban kilencórás követte. – Ma a szerkesztőség hatezer dallal dolgozik. A zenei stílusok egyeztetése nem okoz nehézséget, viszont a szövegeik igen. Többször bírálnak bennünket, miért nem játszunk bizonyos slágereket. Ugyanakkor vulgáris, trágár tartalmú dalokat, dalrészleteket nem adhatunk le, többször megesett, hogy a kritikus percnél lekevertük, vagy összemixeltük egy másik számmal – idézi fel Antal István.

A Pulzus Rádió 2013. május 21–22-én kétnapos fesztivállal kezdte meg hivatalos működését. Tizedik születésnapját a beregszászi gyülekezettel közösen ünnepelte meg vasárnapi istentiszteleten. A születésnapot megelőző héten mintegy huszonhat egykori szolgálattevővel élő műsorban elevenítették fel a közös rádiózás emlékeit.

Hit és izzadságos munka

A földi sugárzást háromévnyi előkészület előzte meg, a bürokrácia falaiba és rosszindulatú akadályokba ütköztek. Rádió indításával már próbálkoztak korábban helyi szervezetek, pártok, de addig sikertelenül, a lehetetlenség ajtaját nekik Isten mégis megnyitotta.

Ukrajnában egyház nem lehet médiatulajdonos, így 2011-ben a beregszászi gyülekezet presbitériumának jóváhagyásával megalakult a Pulzus Kulturális Információs Központ magánvállalat, amelynek fő tevékenysége a földfelszíni sugárzású rádiózás. – Bemérettük a 92.1 frekvenciát, ám ez nem jelentette azt, hogy a miénk is lesz. A médiahatóság pályázatot hirdetett rá, amelyre több rádió is jelentkezett, végül öt igen és egy nem szavazattal nekünk ítélték oda 2012 szentestéjén. Istennek tetszett az ötletünk, és megtörtént a csoda – magyarázza Barta Miklós ügyvezető igazgató. Elkezdődtek a munkálatok. A gyülekezet egyik presbitere megtervezte az antennát, a rádiós kollégák délelőtt műsort készítettek, majd délután árkot ástak, betonoztak. Bár áprilisban meghirdették a Pulzus Rádió május 22-i megszólalását, a Fekete-hegyen álló antennához még se áram, se internet, se légkondicionáló nem volt felszerelve, ennek ellenére hittel mentek előre. – Amikor bekötötték az antennát, Birta Zoltán főszerkesztővel beültünk az autóba, és rátekertük az adót a 92.1-re. Befogta… Délután négy felé járt az idő, az éterben meghallottuk Szaniszló Róbert hangját az Esti Jamben, egy szórakoztató zenés műsort vezetett – az ügyvezető rendkívüli pontossággal és lendülettel eleveníti fel a múltat, mintha tegnap lett volna. – Viszont egyikünk sem tudta, milyen településeken fogható a frekvencia. Elkezdtük feltárcsázni a környező falvakban élő ismerőseinket, hogy kiderítsük, milyen hatósugarú a szórásunk – réved vissza.

A Sion Rádió szerkesztősége idővel Pulzus Rádióként folytatta tovább munkáját, kilencórányi élő műsorfolyamot vállaltak, a műsorrács fokozatosan színesedett. A világjárvány előtt már tizennyolc főből álló szolgálattevő csapattal dolgoztak együtt. Az ügyvezetőtől megtudjuk, hogy az orosz–ukrán háború óta az országban nagyot változott a rádiózás és televíziózás is. Az addigi műsorrácsot már nem lehetett összeegyeztetni az új élethelyzettel. – Nem fért össze a szórakoztató kívánságműsor a Beregszász főterén megszólaló szirénákkal – magyarázza. Nem tudják teljesíteni a kilenc óra élő adást sem, csupán egyet, a reggeli Különkiadással, amely komolyabb hangvételű napi egyórás élő adásfolyam. Megváltozott a zenei világuk, napjaink slágereit mellőzve többnyire retró dalokat játszanak a keresztyének mellett. Eltolódtak a hangsúlyok, az élő műsorok pótlására új koncepciót állítottak össze, rövid, pár perces szerkesztett rovatokat indítottak, mint a Kultúrcsepp, a Beregszásztól Vásárosnaményig, az Értékeink a Tisza mentén. – Az élő műsorok leállásával sajnos a kollégák egy részétől is meg kellett válnunk, ennek ellenére a mai napig huszonnégy órában szólunk, a híreink ukrán és magyar nyelven hangoznak el, minden egyházi, keresztyén értékeket képviselő rendezvényről tudósítunk, még új hírblokkot is indítottunk Beregi hírek címen, a vidékünk összes eseményéről beszámolunk – hangsúlyozza Barta Miklós.

Birta_Zoltan_Fotos_Mako_Andras

Birta Zoltán főszerkesztő

Fotó: Makó András

Nem hagylak titeket árván

Nem csak a rádió megalakulását kísérték csodák, a mai napig érzik Isten kézzelfogható gondviselését. Taracközi Ferenc, a beregszászi gyülekezet vezető lelkipásztora a rádióval kapcsolatos utóbbi idevágó élményeit eleveníti fel. – Engedélyünk a frekvencia használatára hét évre szólt, amikor a hosszabbításra vonatkozó kérvényünket szerettük volna beadni a helyi hivatalnokhoz, lebeszélt róla: legyünk nyugodtak, még nincs rá szükség. Ez többször is megismétlődött, amikor már csupán három hónap maradt, megkeresésünkre úgy nyilatkozott: „Miért nem jöttek hamarabb, lejárt a határidő, lecsúsztak a pályázatról!” Mint kiderült, más szándékok álltak a háttérben. Kijevbe utaztunk, és személyesen vettük fel a kapcsolatot az illetékessel. Úgy tűnt, elveszítettük a frekvenciát. Nem sok esélyünk volt pozitív elbírálásra határidőn túl beadott papírokkal, magyarként abban a politikai közegben, amelyben már akkor éltünk. Ott álltunk ötszáz média képviselője között, amikor bejelentették, hogy a mi kis közösségünk Pulzus Rádiója is megjelent, igényli frekvenciájának meghosszabbítását. És megkaptuk az engedélyt, ismét megtapasztaltuk Isten jelenlétét! – eleveníti fel a lelkipásztor, és nem áll meg a felvetődő gondok és csodák sorolásában. – A Covid-járvánnyal érkező gazdasági pangás miatt elveszítettük a reklámjainkat, nem tudtuk miből kifizetni a munkatársak bérét, de Isten megoldotta a helyzetet. Majd a háború kitörésekor sok kollégánk is elmenekült, kaptunk olyan híreket, miszerint minden rádiónak központi műsort kell közvetítenie, életbe lépett a nyelvtörvény, a háború miatt újra leálltak a reklámok, ismét finanszírozási gondjaink támadtak. Nem kilincseltünk sokat, a Magyarországi Református Egyház a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül tíz hónapra fedezte a kiadásainkat, és a magyar kormány is ismét meghirdette a pályázatait. Bár jöhet nehezebb gazdasági helyzet az infláció miatt, megnyugtat a tudat, hogy mintegy két évig ki fogjuk tudni adni a fizetéseket – részletezi a lelkipásztor.

A Pulzus keresztyén magyar értékeket közvetít közszolgálati, mégis kicsit kereskedelmi jelleggel. Az alapító gyülekezet elsődleges célja Isten Igéjével elérni mindazokat, akik kifejezetten református adóra nem kapcsolnának. A vezetőség tartott attól, hogy a rendszeres igehirdetések sugárzása elidegeníti az embereket, a világjárvány mégis erre a lépésre kényszerítette őket, ami nem várt pozitív fogadtatással járt. – Megszokottá vált a beregszászi istentisztelet reggeli közvetítése és esti ismétlése. Nem csak a gyülekezeti tagok fogadják örömmel – vélekedik Taracközi Ferenc, a rádió egyik megálmodója. Születésnapjuk alkalmából a következő tíz évre nagyobb hatótávolságot kívánna önmaguknak. Nagyszőlőst, Husztot, Ungvárt, Bátyút is szeretné lefedni. – Mivel a kis közösségi frekvenciákat nem lehet átsugározni, ez új rádió indítását jelentené. Békeidőben szellemi és technikai tőkénkkel, a műsoranyagokat felcserélve működtethetnénk azt is – teszi hozzá mosolyogva.

A hangok ereje

Arra a kérdésünkre, mitől református a rádió, Bekfi Mária hírszerkesztő, műsorvezető így válaszol: – Az értékektől, amelyeket képviselünk, hiszen számos műsorban közvetítjük Isten szavát. A kollégákkal figyelünk arra, mit ejtünk ki az ajkunkon. A Határtalan magazinműsorunk végén áldás-békességgel köszönünk el. Valóban ezt kívánjuk a hallgatóknak, legyen áldás az életükön, éljék meg a békességet, ez most különösen fontos nekünk. – Komolyan gondolja, sőt úgy véli, hogyha egy apró interjúrészleten keresztül Isten üzenete megérinti a hallgatót, megérte a munkája. – Lelkészekkel készült interjúkból sokszor lementek magamnak harminc-negyven másodpercnyi részletet, olyan gondolatokat, amelyek megszólítanak, tanulságosak; elküldöm az ismerőseimnek, családtagjaimnak, fiútestvéreimnek. A külföldön élők most sok erőt meríthetnek a rádióinkból, mivel a sajátjaikról, a hazájukról hallanak tőlünk, ha ránk keresnek az interneten.

Nem marad más hátra, mint boldog születésnapot kívánni a Pulzus Rádiónak: Isten éltesse!

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!