Történetek a futball és a vallás kapcsolatáról – IV.: A pálya és a szószék között

Vasárnap este kezdődik a 2022-es futball-világbajnokság Katarban, az első muszlim országban, amelyik ilyen eseményt rendezhet. A világverseny apropóján ismét elővettük a Történetek a futball és a vallás kapcsolatáról című cikksorozatunkat, és újabb kalandokra hívjuk önöket erre a területre. Néhány olyan ember történetét idézzük fel, akik maradandót alkottak a futballban vagy az evangélium hirdetésében, esetleg mindkettőben.

A pályáról a szószékre

Több olyan nemzetközi szinten ismert játékosról tudunk, akiben felmerült az ötlet, hogy aktív pályafutása után egyházi szolgálatba álljon.

A 2000-es és 2010-es évek egyik legjobb középpályása, a 2007-es aranylabdás Kaká elkötelezett hívő, egy evangelikál gyülekezet tagja Brazíliában. Egyszer azt nyilatkozta, hogy visszavonulása után szívesen lenne igehirdető.

Kaká visszavonulása Fotó:Twitter

Kaká imával búcsúzott a futballpályafutástól

Fotó: Twitter

Az AC Milan 2007-es Bajnokok Ligája győzelme után térdre esve imádkozott a pályán, és a mezét levéve láthatóvá vált, hogy egy Jézushoz tartozom (I belong to Jesus) feliratú pólót viselt alatta a mérkőzés alatt. Karrierje során nem ez volt az egyetlen alkalom, sokszor viselt hasonló feliratú pólókat, és visszavonulását is egy imával jelentette be a Twitteren: „Atyám, Több volt ez, mint amit valaha elképzeltem. Köszönöm. Készen állok a következő utazásra. Jézus nevében. Ámen”.

Kaká továbbra is elkötelezett segítője egyházának és különféle szeretetszolgálati ügyeknek, de említett vágyára még nem kapott elhívást, bár még bőven van ideje, hiszen csupán negyven éves.

Egy másik játékos, aki adós még egy hasonló ígéret beváltásával, a szerb Mateja Kežman, aki játszott a Partizanban, a PSV-ben és a Chelsea-ben is. Ő azt mondta, hogy ha befejezi a futballkarrierjét, szerzetesnek áll majd, de egyelőre játékosügynökként dolgozik.

Kezsman (Kezman) Fotó: Instagram

Mateja Kežman ma játékosügynökként dolgozik, de még lehet belőle szerzetes, ha beváltja ígéretét

Fotó: Instagram

Ugyanakkor mindkettejük esetében elképzelhető, hogy később valóra váltják ígéretüket.

Van azonban természetesen olyan is, aki nem várt sokáig a futballkarrierje után: Gavin Peacock 1984 és 2002 között olyan csapatokban lépett pályára, mint a Newcastle, a Chelsea és a Queens Park Rangers. Visszavonulása után egy ideig a BBC szakértőjeként dolgozott, de négy év után úgy döntött, a munka mellett belekezd a teológiai tanulmányokba.

Gavin Peacock Fotó: Twitter

Gavin Peacock igehirdetés közben

Fotó: Twitter

Peacock egyébként tizennyolc éves kora óta volt templomba járó metodista. 2008-ban még az Európa Bajnokság közvetítésében segítette a BBC stábját, de aztán Kanadába költözött, hogy ott fejezze be a teológiát az Amrose Szemináriumban. Nem sokkal később Calgary városában lett lelkész. 2016 óta több keresztény témájú könyv társszerzője, és 2021-ben megjelent A nagyobb dicsőség (The Greater Glory) című önéletírása is.

A kapuból Rómába

Fordított utat járt be egy katolikus pap Lengyelországban. A Lolek becenévre hallgató, masszív felépítésű kapus a krakkói Jagelló Egyetem csapatának hálóját védte, és nagyon tehetséges volt. Talán ha akkor a futballkarrierje beindul, ma nem beszélhetnénk II. János Pál pápáról. Mert bizony róla van szó.

II. János Pál pápa. Fotó:Wikimedia

II. János Pál pápa fiatal korában a futballkapuban is helytállt

Fotó: Wikimedia

A fiatal Karol Wojtyla szülővárosában, Wadowicében is sokat játszott például a katolikusok és a zsidók közötti meccseken, de ha a zsidók kevesen voltak, felajánlotta, hogy védi az ő kapujukat is. A harmincas években ezt nem mindenki nézhette jó szemmel.

II. János Pál papként és pápaként sem adta fel a sport iránti rajongását, és amikor csak tudta, gyakorolta is a testmozgás különböző formáit. A futballpályára viszonylag ritkán jutott el, főleg pápaként, de követte a bajnokságokat, és a Cracovia Krakkó csapatának sorsát, amelynek mindig szurkolója maradt. Egyéni sportokat azonban még idős korában is űzött, eljárt síelni a hegyekbe, úszómedencét építtetett a nyári pápai rezidenciára, hogy mindig tudjon úszni. Óriási sportember volt – mondta a pápa életrajzírója, George Weigel.

Lengyelországban a mai napig megrendezik a II. János Pál pápa kupát, amely egy síverseny elsősorban papoknak, szerzeteseknek és apácáknak.

Istentisztelet és meccs

Amikor véget ért az istentisztelet, taxiba ugrott, hogy odaérjen a stadionba – mesélték Kovács Sándorról, aki lelkészként volt a debreceni futball egyik ismert kemény védője.

Kovács Sándor lelkész, futballista jobbra Fotó: Hátsó füves blog

Kovács Sándor (jobbra) az istentiszteletek után sietett a stadionba

Fotó: Hátsó füves blog

Az 1931-ben született Kovács Sándort a Rákosi-korszakban szentelték református lelkésszé. Miközben szolgált több településen is lelkészként, a DVSC (1949-55 között Debreceni Lokomotív, 1955-56 között Debreceni Törekvés) futballistája volt, sőt, egy időben a csapatkapitányi karszalagot is viselte. 1963-ban a szezon álomcsapatába is beválasztották, olyan játékosok mellett, mint Novák Dezső, Tichy Lajos vagy Fenyvesi Máté. Ő temette el 1970-ben csapattársát, a 33 évesen elhunyt Zilahi Zoltán csatárt, akit a Nyíregyháza irányából érkező gyorsvonat Téglás közelében halálra gázolt.

A Tiszteletes úr becsúszásai – az elfeledett debreceni lelkész-futballista

A huszadik századi magyar futballtörténelem egyik legkülönlegesebb pályafutása Kovács Sándor balhátvédé, a DVSC egykori csapatkapitányáé, akit a Rákosi-korszak legsötétebb éveiben szenteltek fel református lelkésznek.

Kovács Sándor összesen 73 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt. Eközben református lelkészként Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Kunmadarason szolgált, utóbbi helyen edzősködést is vállalt a helyi csapatnál. 1984-től Hajdúsámsonban szolgált, ahol focisulit is vezetett. 2012-ben bekövetkezett haláláról a DVSC is megemlékezett.