Történetek útközben

A Németországi Protestáns Egyház különleges karavánja a reformáció történetének fontos helyszíneire látogat. A reformáció kamion január 31-én érkezik Debrecenbe, ahonnan kísérői a magyar reformátusok történeteit szeretnék magukkal vinni.

Az önkéntesekből álló csapat november 3-án indult Genfből, Wittenberg felé tartó utazásuk alatt tizenkilenc ország hatvanhét városát érintik. Alig két héttel a debreceni állomás előtt Rómába is ellátogattak, ahol beszélgethettünk a programsorozat céljáról és fontosságáról. „Utunk során szeretnénk összehozni a nemzeteket Európa különböző részeiről” – fogalmazott Malte Kirchhof önkéntes. „Szeretnénk látni a történelem alakulását és azt, hogyan működött a reformáció a múltban és hogyan működik napjainkban.”

képMalte tavaly nyáron fejezte be az iskolát, ezt követően talált rá a Németországi Protestáns Egyház programsorozatára, ahová azért jelentkezett, mert szeretné látni Európát és az itt élő protestánsokat. „Jó látni, hogy a reformáció több, mint a templomok összessége. Jó látni a reformáció alkotta közösségeket és megismerni a történeteiket” – tette hozzá.

A csapat tizenhat főből áll, egyszerre nyolcan felügyelik a programok lebonyolítását, kéthetente váltják egymást. Egy helyen szűk három napot tölt a karaván, általában este érkeznek, a következő napon látogatható a kamion, majd indulnak tovább. Az önkéntesek azt is elmesélték, hogy érkezésüket programokkal várják, melyek sokszor iskolai projektekhez kapcsolódnak, más helyeken pedig istentiszteletekhez. Mint mondták, minden helyszín más, megmutat valami egyedit az ott élő protestánsok életéből.

képA kamionban érintőképernyős monitorokon látható a reformáció városainak története. Az önkéntesek – német és angol nyelven – készséggel válaszolnak minden kérdésre a már meglátogatott és a még előttük álló városokról is. Örömmel várnak bejegyzéseket a vendégkönyvbe, de helyet kapott egy apró bolt is, ahol a karaván webshopjának ajándéktárgyait lehet adományokért „megvásárolni”.

képMájus 20-án érkeznek majd Wittenbergbe, ahol kezdetét veszi a „Reformáció nyara” elnevezésű világkiállítás, de a jubileumi évre való tekintettel a Kirchentag (Német Egyházi Napok) programjainak egy része is a városban lesz. Szeptember 10-ig különböző rendezvényekkel, zenei műsorokkal és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, melyek a legtöbb esetben arról szólnak majd, amiről a kamionban összegyűjtött történetek: mit jelent ma a reformáció?

képA karaván legfontosabb célját mottójuk hirdeti igazán: „Történetek útközben”. Az önkéntesek minden helyszínen várják az érdeklődők történeteit arról, mit jelent számukra a reformáció. Bárki mesélhet saját tapasztalatairól, emlékeiről vagy akár városa, temploma történetéről. Az üzeneteket a segítők videó vagy hanganyag formájában felveszik, de kérés esetén le is írják. Az így összegyűjtött történetek pár nappal később felkerülnek honlapukra, ahol így egyre átfogóbb kép alakul ki Európa protestánsairól. A programszervezők tervei szerint az út végére hatvanhét város és megannyi protestáns történetén keresztül áll majd össze, mit jelent a különböző régiók lakóinak a reformáció ma.

Január 31-én 14 órától ünnepi istentisztelet lesz a debreceni Nagytemplomban, hivatalosan ezzel veszi kezdetét a Magyar Református Egyház jubileumi éve. A nyitó istentisztelet köré egész napos program épül, ekkor látogatható a reformáció kamion is a Kossuth téren.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Szabó Zsolt
Forrás: reformacio.ma