Tűz martalékává vált a kidei parókia tetőszerkezete

Frissítés: Egymástól függetlenül két tűzeset is sújtotta az erdélyi magyarságot az elmúlt hétvége folyamán. Január 22-én délután leégett a kidei református gyülekezet parókiájának tetőszerkezete, vasárnap pedig a háromszéki Kommandón nyolc lakóház vált a tűz martalékává. A Magyar Református Szeretetszolgálat országos adománygyűjtést is hirdet, melyhez bárki csatlakozhat tetszőleges összeg felajánlásával az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.

A Kolozsvári Rádió adta hírül, hogy január 22-én délután leégett a kidei református gyülekezet parókiájának tetőszerkezete. A tűzvészben senki sem sérült meg, Nagy Tibor Sándor lelkipásztor és családja időben kimenekült az égő épületből, csupán anyagi kár keletkezett. A tűz eloltása után nagyon sokan kérdezték, lesz-e másnap istentisztelet. – Természetesen igent mondtam – tudatta a lelkész –, hiszen most még inkább szólnia kell Isten vigasztaló igéjének, mint máskor.

– Jó volt a hosszú nap végén sokakkal együtt összekulcsolni a kezünket, és hálát adni Istennek a gondviseléséért – mondta Nagy Tibor Sándor. Arról számolt be, hogy a füstöt a kazánházban észlelték először, keresték forrását, de családjával nem találták meg a füst és a tűz gócpontját. A lángok másodpercek alatt terjedtek szét a tetőszerkezeten. A Kolozsvárról érkező tűzoltókat a falubeliek tettrekészsége előzte meg: azonnal a lelkipásztor család megsegítésére siettek. A famíliának csupán annyi ideje maradt, hogy a gyerekeket kimenekítsék az épületből. Megpróbálták eloltani a tüzet, és minden menthetőt kivittek a lakásból.

KIDE_2.jpg

A falubeliek azonnal a lelkipásztor család megsegítésére siettek

Fotó: facebook.com

Kide a Kolozsvár melletti Szamosmenti-hátság legnagyobb tömbmagyar települése. A faluban, amelyben négy vallás temploma is megtalálható (katolikus, református, unitárius és a hajdani görögkatolikus, ma ortodox fatemplom), 140-en laknak. A Kidei Református Egyházközség az innen elköltözött, de a településhez ragaszkodókkal együtt 152 lelket tart nyilván, valamint hozzátartozik a 23 lelket számláló Csomafája is.

A Kidei Református Egyházközség Facebook-oldalán Nagy Tibor Sándor lelkipásztor posztjában arról írt, hogy a megrongálódott parókia csaknem másfél évtizede az otthonuk. Köszönetet és hálát mondott, hogy megtapasztalhatták, miképpen indít Isten lelke egy egész közösséget a rászorulók megsegítésére.

A lelkipásztor hálát adott azért, hogy ez a szerencsétlenség olyan időben történt, szombaton, amikor élet van a faluban. Így az emberek segítségünkre érkezhettek. Aki csak tehette, ott volt mellettünk, és a tűzvész után is felajánlották, hogy megszállhatunk náluk, ételt hoztak a gyerekeknek, ruhát ígértek nekik. – Ahogy fogyott a parókia teteje, úgy nőtt Isten Lelke a szemünk láttára – nyilvánította ki a lelkipásztor.

KIDE_3.jpg

Anyagi kár keletkezett – személyi sérülés nem történt

Fotó: reformatus.ro

Nagy Tibor Sándor még nem tudja, a hétvégi alkalmak hogyan alakulnak, mert hét közben az Erdélyi Református Egyházkerület Központi Hivatalában teljesít szolgálatot. De a kérdésekre, hogy lesz-e másnap istentisztelet, igenlően válaszolt, hangsúlyozva: most még nagyobb szükség van Isten vigasztaló igéjére, mint bármikor máskor.

Adományokat a parókia helyreállítására a következő bankszámlaszámok egyikére lehet küldeni:

RO82 RNCB 0106 0266 1004 0028 – RON

RO08 RNCB 0106 0266 1004 0002 – EURO

Swift-kód: RNCB ROBU

Számlatulajdonos: ParohiaReformataChidea