„Új módszerekkel is hitvalló felelősséggel – Isten Igéjének üzenetéért”

22. alkalommal is megrendezik a Kanizsai Estéket

– Hálásak vagyunk Istennek, hogy megadta a lehetőséget ezekre az estékre, melyekkel hatást gyakorolhatunk a környezetünkre. Ismereteket adhatunk át a városunknak és mindazoknak, akik követnek bennünket. Természetesen nagy a felelősségünk, hiszen ezeket az alkalmakat olyan formában kell megtartanunk, hogy mindenki örömmel érkezzen, és felemelő élményt átélve távozzon. Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese, nagykanizsai lelkipásztor, a Kanizsai Esték rendezvénysorozat házigazdája válaszolta ezt portálunk kérdésére.

Idén immár 22. alkalommal rendezik meg a Kanizsai Estéket. A Nagykanizsai Református Egyházközség és a Nagykanizsai Református Gyülekezetért Alapítvány programsorozata minden esztendő elején: január közepétől március közepéig tart; öt-hat előadást ölel fel.

273570807_10159902524724461_845437751324286615_n.jpg

Fotó: facebook.com

– A 2000-es évek elején indult programsorozatot még nagytiszteletű Balogh Tibor és Kajdi Jenő főgondnok úr vezetésével, szervezésében indították el. Az volt a cél, hogy egyrészt nyissunk a társadalom felé, s társadalmi, vallási, kulturális nemzethez kapcsolódó kérdéseket taglaljunk – vázolta Hella Ferenc. Mint tájékoztatott, kezdetben és sokáig a globalizmus volt a téma, majd 2009-ben, mikor Nagykanizsára került a rendezvény, következtek a teológiai előadások. Például Steinbach József dunántúli püspök néhány éve folyamatosan ilyen témájú előadásokat tart, homiletikai témákat fejteget. A lelkész elmondta, hogy a meghívott előadókkal továbbra is a társadalmi, a társadalomban felmerülő kérdésekre keresnek választ.

A kezdetek kezdetén olyan előadók vettek részt évről évre az eseményeken, mint – a sajnos már elhunyt – Tőkéczki László történészprofesszor; valamint Boros Imre közgazdász, egyetemi tanár, Bogár László közgazdász, Takaró Mihály író, irodalomtörténész, Tőkés László püspök.

Ebben az évben online közvetítéssel is eljuttatják a szervezők az előadásokat, akár ezrekhez is.

A házigazda lelkész jelezte: már annak is nagyon örülnek, ha mintegy félszázan részt vesznek az előadásokon, de említésre méltó: előfordult, hogy 100-120 érdeklődő is ellátogatott egy-egy alkalmukra.

– Ezúttal nem istentiszteletre hívjuk meg az embereket, hanem olyan közösségi alkalomra, amelyen a társadalmat érintő kérdéseket beszélünk át. Lehet, hogy egy-egy témánk bizonyos társadalmi réteg érdeklődésével találkozik, vagy egy-egy réteg kérdéseire igyekszik választ adni, ám rendkívül lényegesnek tartom, hogy kinyissuk a gyülekezetünket a város, a környék lakossága felé, a társadalom, a világ felé – fejtette ki gondolatát Hella Ferenc.

Ebben az esztendőben is Steinbach József püspök nyitja a Kanizsai Esték sorozatot: február 11-én, pénteken 18 órakor. Előadásának címe: Fotómeditációk, „azaz új módszerekkel is hitvalló felelősséggel Isten Igéjének üzenetéért, ma különösen”.

A Kanizsai Esték idei programja:

  1. előadás: Fotómeditációk, „azaz új módszerekkel is hitvalló felelősséggel Isten Igéjének üzenetéért, ma különösen” – február 11., péntek 18 óra – a Nagykanizsai Református Egyházközség gyülekezeti termében. Előadó: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke
  2. előadás: A református egyház felelőssége a magyar nemzetért – február 18., péntek, 18 óra – a nagykanizsai református templomban. Előadó: Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
  3. előadás: A református egyház szerepe a gyógyításban – február 25., péntek, 18 óra – a nagykanizsai református templomban. Előadó: Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
  4. előadás: Keresztyén hitvallás a politikus életében – március 4., péntek, 18 óra – a nagykanizsai református templomban. Előadó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
  5. előadás: Magyar szolidaritás az üldözött keresztyénekért – március 11-e, péntek, 18 óra – a Nagykanizsai Református Egyházközség gyülekezetei termében. Előadó: Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője

Az alkalmak létrejöttéhez sokan járulnak hozzá. Van, aki a plakátot készíti, van, aki vacsorával szolgál a meghívott vendégek között, és van, aki az előkészületekben segédkezik. Az előadásokon való részvétel ingyenes, felekezeti hovatartozástól függetlenül várják a vallás, a közélet és a kultúra iránt érdeklődőket.

Az első alkalom február 11-én, pénteken 18 órakor lesz a gyülekezeti teremben (8800 Nagykanizsa Kálvin tér 1.). A helyszínen a maszk használata kötelező!

Aki pedig internet útján szeretne csatlakozni az előadásokhoz, az a Nagykanizsai Református Egyházközség Facebook oldalán, a megadott, közzétett linken teheti meg, minden alkalommal.