Újabb ajándék Spurgeontől

Megjelent Charles H. Spurgeon áhítatoskönyve, a Reggel és Este magyar fordításban. A 772 oldalas kötet az év minden napjára tartogat reggeli és esti olvasnivalót. Bubenyák Máté, a Fundamentum Keresztyén Kiadó Egyesület alapítója csapatával a prédikátorok fejedelmének magyarul már régóta nem hozzáférhető írásait most karácsonykor exkluzív bőrkötésben adta az olvasók kezébe.

Mikor szerette meg az áhítatokat?

Tizennégy évesen ismertem meg személyes megváltómként Jézus Krisztust egy nyári ifjúsági táborban. A szüleim hitben neveltek, sok keresztyén barátunk volt különféle gyülekezetekben. Számomra az áhítatok olvasása korán a mindennapok elengedhetetlen része lett. Gyerekkoromat a pasaréti református gyülekezetben töltöttem, később kerültem a belső-kelenföldi közösségbe. Jelenleg az Albertfalva-Kelenvölgyi Református Egyházközség főgondnoka vagyok.

Gyógyszerészként miért adta a fejét könyvkiadásra?

A gondolatot több mint tíz éve egy Spurgeon-kötet indította el bennem, amelyet egy ismerősömtől kaptam. A könyv különlegessége, hogy a híres szerző Esti áhítatait tartalmazza, amelyet 1933-ban adtak ki először és utoljára magyarul. Nagyon megszerettem ezeket az írásokat, és arra gondoltam, milyen hasznos és áldott lenne ezt a gyűjteményt közkinccsé tenni. Megmutattam akkori lelkészemnek, Takaró Károly püspöknek, aki örömmel mondta el, hogy neki viszont Spurgeon 1911-ben megjelent Reggeli áhítatsorozata van a birtokában. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ezeket az írásokat egy kötetben kellene a magyar olvasók kezébe adni. Magam is régóta olvasom Spurgeont, főként az Isten ígéreteinek tárházát, illetve különböző prédikációit. 2010-ben ellátogattam a londoni Metropolitan Tabernacle bibliaiskolájába, amely a mai napig Spurgeon teológiai vonalát képviseli. Az ottani gyülekezet által végzett, elhivatott missziós munka máig példaértékű számomra. Megvásároltam angolul a prédikátor más műveivel együtt az áhítatosköteteit. Ez az élmény is segített abban, hogy belevágjunk.

Bubenyák Máté

Fotó: Solymos Dániel

Mi lett a végeredmény?

A most kiadott Reggel és Este áhítatoskönyvnek igyekeztünk igényes megjelenést adni. Gyönyörű, exkluzív, bőrkötésű borítót kapott, bibliofil papíron, zsebkönyv méretben jelent meg. Méltó ajándék bárkinek, akinek lelki táplálékot szeretnénk adni. Spurgeon élete során három áhítatoskötetet írt: a Reggelit, az Estit, illetve a ma is közkézen forgó, magyarul jól ismert Isten ígéreteinek tárházát. Ezekben a Szentírásból választott részekhez fűz rövid gyakorlati magyarázatot. Célja, hogy felkeltse az olvasó vágyát a Biblia egyre elmélyültebb és rendszeres tanulmányozására, ezért kevésbé ismert Igéket választott. Mi is ebben a reményben adjuk közre a kiadványunkat, az áhítatok nem helyettesítik ugyanis az Ó- és Újszövetség rendszeres, napi forgatását.

A könyvet a Fundamentum Keresztyén Kiadó Egyesület Facebook-oldalán található két linken lehet megrendelni vagy az egyesület erre a célra létrehozott e-mail-fiókján:
fundamentumkiado@gmail.com
A kötet a Bibliás Könyvesboltban is kapható (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 3.).

Lesz-e folytatás?

Egyesületünket közösen alapítottuk mindazokkal, akik részt vettek a Spurgeon-kötet fordításában, lektorálásában, tehát akik a munka oroszlánrészét magukra vállalták és szívügyüknek érezték, hogy ezt a könyvet a magyar olvasóközönség kezébe adhassuk. Szeretnénk továbbmenni a megkezdett úton, Spurgeon gazdag életművéből tervezünk kiadni magyarul még nem elérhető írásokat. Régi vágyunk, hogy feledésbe merült magyar szerzők hitmélyítő írásait is közreadjuk a rendkívül gazdag ébredési időkből. Sajnos eléggé feltérképezetlen időszakról van szó, ugyan néhány könyvet már kiadtak ebből az egyház történelmében fontos korszakból, de rengeteg olyan írás lehet még, amely feldolgozásra vár.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!