Újra az élet védelmében

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 24-én érvénytelenítette a Roe kontra Wade perben korábban hozott döntést. Az alkotmánybíróságként is működő testület lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek az abortuszról – mondja Krasznai Csaba clevelandi református lelkipásztor, püspök, Magyarország tiszteletbeli konzulja.

Hogyan kezdődött a nevezetes per?

Az 1970-es évek elején Texas államban élő Norma McCorvey, kétgyermekes egyedülálló anya a harmadik terhessége megszakítására készült, de a törvények nem tették lehetővé az abortusz végrehajtását, csak ha az anya élete forgott kockán. Szövetségi per indult annak érdekében, hogy törvényesen elvetethesse gyermekét. Az ügyvédek beperelték Henry Wade kerületi ügyészt. McCorvey az eljárás alatt a Jane Roe álnevet használta, mert nem akarták felfedni kilétét. A Roe kontra Wade néven elhíresült perben a Legfelsőbb Bíróság Roe javára döntött a magánszférához való jogra hivatkozva, és az abortusz tiltását a terhesség első harmadában alkotmányellenesnek nyilvánította.

A mostani döntés azt jelenti, hogy a terhességmegszakítás szabályozása visszakerül a tagállamokhoz.

A demokrata vezetésű államokban várhatóan továbbra is korlátok nélkül engedélyezik az abortuszt, a republikánus kormányzásúak pedig az élet védelmében fognak lépni. Mindez az idén ősszel esedékes időközi választásokra, sőt még az elnökválasztásra is hatással lehet. Meglátásom szerint a republikánusok „hátszelet” kaptak, amely megerősítheti pártjukat, ha bölcs lépéseket tesznek. Már a döntés kihirdetése utáni pillanatokban a politikusok előálltak, hogy felvázolják, hogyan változtak meg a tétek, és mi következik ezután.

Mike Pence volt alelnök, aki jelenleg a 2024-es elnökjelöltséget fontolgatja, más prominens republikánusokhoz csatlakozva ünnepelte a döntést, és fogadkozott, hogy az abortusz korlátozásának további előmozdításán fog dolgozni. Joe Biden elnök a nemzethez intézett beszédében azt mondta: az amerikaiak csak úgy védhetik meg az abortuszjogokat, ha a demokratákra szavaznak a novemberi félidős választásokon. Nekünk, keresztyéneknek elengedhetetlenül fontos, hogy imádságban kérjük az élet Urát, Megváltónkat, hogy minél több amerikai állam törvénybe iktassa a gyermekek anyaméhben való védelmét.

Dr. Csaba Krasznai

Krasznai Csaba, clevelandi református lelkipásztor, püspök, Magyarország tiszteletbeli konzulja.

Fotó: Molnár Zsolt

Az amerikai események nagy hatással vannak Európára és a világra.

Az egyre liberálisabb Nyugat-Európa talán most elgondolkozik az emberi élet védelméről, és ez kedvező eredményű lehet. A keresztyén értékeket támogató magyar kormány már eddig is mindent megtett a születendő gyermekekért, az amerikai abortusz liberalizálása nem befolyásolta az elmúlt 12 év alatt. A kérdésben hozott mostani döntés tovább erősíti Magyarország törekvéseit.

Hogyan állhat ki az egyház most az élet védelme mellett?

Megdöbbentő, hogy ez a történelmi döntés demokrata elnökség alatt született meg az Egyesült Államokban. Tartok tőle, sok komplikációval kell majd szembenéznünk. Ezért fontos, hogy az egyházak, a helyi gyülekezetek kiálljanak amellett, amit Krisztus tanított az életről. Jézusnak célja van minden egyes emberi élettel, mert az Atya „kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben” (Ef 1, 4). Dávid pedig így énekelt: „Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében… Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük” (Zsolt 139). Az emberi életről szóló bibliai igazságokkal meg kell ismertetnünk azokat az anyákat, akik azon gondolkoznak, hogy elvetessék megfogant gyermeküket. Ha pedig már megtörtént a terhesség-megszakítás, akkor elsődleges küldetésünk feléjük a bűnbocsátó szeretet és az elfogadás hirdetése. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3, 16).


Roe kontra Wade lezárult

2022. június 24.: Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet. A döntést követően Samuel Alito, a többségi 6:3 álláspontot képviselő alkotmánybíró így fogalmazott: „Az alkotmány nem tesz utalást az abortuszra, és egyetlen alkotmányos rendelkezés sem védi hallgatólagosan ezt a jogot.”


A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!