Újra kinyitottak a református szálláshelyek

Kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt az általunk megkérdezett református üdülők, konferencia-központok. Balatonszárszón, Balatonfenyvesen, Mátraházán és Berekfürdőn is nagyon nehéz szezon elé néznek, ezért arra kérik az egyháztagokat, hogy akik el mernek indulni idén nyaralni, válasszák valamelyik református szálláshelyet.

SDG Hotel: kedvezményekkel várják a vendégeket

A balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferencia-központot sem kímélte ez a nehéz időszak. Ha nem lesz második hulláma a járványnak, akkor a következő év már jobb lehet, Vass Pál ügyvezető szerint 2022-re állhatnak talpra. – Három hónapig nem volt bevételünk, de nem tudunk úgy bezárni, hogy a kiadásunk is nulla forint legyen. Egyetlen példa: hiába nem fűtöttünk, a gáz alapdíja a mi esetünkben több százezer forint havonta.

Jelentős a veszteségük, a márciusi kényszerű leállást követően másfél hónapig tudtak bért fizetni az alkalmazottaiknak, azóta „ebben a tervezhetetlen időszakban” fizetés nélküli szabadságra küldték a húszfős személyzetet. Pedig az SDG Hotel egész évben nyitva tart, idén is minden hétvégére volt foglalásuk valamilyen egyházi csoporttól, hétköznap lettek volna konferenciák – szerencsére nem a legforgalmasabb időszakban jött a kényszerszünet.

konferencia_sdg.jpg

SDG Családi Hotel és Konferencia-központ

8624 Balatonszárszó, Csárda utca 41., +36-30-811-4557, vass.pal@sdghotel.hu

Június 19-én nyitottak, addigra kézfertőtlenítőket és szájmaszkokat szereztek be és munkatársaikat is visszavették, felkészítették őket a megváltozott körülményekre. Elsőként egy kis létszámú egyházi csoport érkezett hozzájuk, június legvégén egy közepes gyülekezeti tábornak adnak otthont, azt követően egyéni üdülések és gyülekezeti csoportok váltják egymást – mondja Vass Pál. Az már most látszik, hogy a nyári telítettségük nem éri el a korábbi évek ötven százalékát.

Máskor kétszázötven fős táborokat szoktak szervezni, tavaly csaknem huszonhatezer vendégéjszakájuk volt. Az egyházi csoportok nagyjából fele visszamondta a nyári alkalmát, a többiek esetén is átlagosan csökkent a résztvevői létszám. Egyéni üdülés meghirdetésével próbálják némileg csökkenteni a kieső forgalmat. A nyitás bejelentése óta is érezhetően kevesebb foglalás érkezik be hozzájuk, pedig kedvezményeket biztosítanak az Erzsébet üdülési rendszerben, a református egyháztagonak és a lelkészcsaládoknak is.

– Ahogy a világ sem lesz olyan, mint a járvány előtt, úgy a turizmus sem. A vírus az emberi érintkezés útján terjed, de az SDG Hotelt épp azért hozták létre, hogy az emberek érintkezzenek egymással és Istennel. Azonban a szabályok betartása mindannyiunk kötelessége – teszi hozzá az ügyvezető.

Mátraháza: az egyik legkevésbé fertőzött terület

A Mátraházai Református Üdülő történetéből csak egyetlen morzsa: két nappal azután, hogy az egyház a megépítése mellett döntött, kitört a második világháború. Ekkora baj most bizonyosan nincs, de a nyárra lefoglalt időpontok közel felét náluk is visszamondták a járványügyi korlátozások bevezetése után. – A turizmusban örök igazság, hogy az elvesztett időt nem lehet pótolni, azaz a kiesett forgalmat nem tudjuk helyettesíteni – nyilatkozta nekünk akkor az intézményvezető. Kovács Pétert lelkileg is megviselte a zárvatartás, például húsvétkor nagyon szomorú volt látnia a kihalt üdülőt, amelyet máskor megtöltenek a Jézus feltámadását ünneplők. Visszatérő vendégeiktől viszont bátorító, vigasztaló hívásokat, üzeneteket kapnak.

konferencia_matrahaza.jpg

Mátraházai Református Üdülő

3233 Mátraháza, üdülőtelep 1., +36-30-205-8568, refudulo@gmail.com

A pünkösd utáni hétvégén, június 5-én nyitottak újra. Ők is betartanak minden szabályt, figyelnek vendégeik és munkatársaik egészségére: kézfertőtlenítő pontokat alakítottak ki, odafigyelnek a maszkviselésre, a távolságtartásra. – Ez többletfeladatot jelent a dolgozóinknak, de fel vagyunk rá készülve, mind a tizennégyen elkötelezettek – mondja. Közülük senkit nem bocsátott el a fenntartó Dunamelléki Református Egyházkerület, az újranyitásig állományban maradhattak fizetésük megtartásával. Sőt, a korlátozások lehetőséget adtak számukra új munkaerő felkutatására is.

A mátraházai üdülőben tavaly valamivel több mint tizenkétezer vendégéjszakát regisztráltak. Ez erre az évre nem reális cél, de Kovács Péter bizakodó. A júliusi hónap ugyan elég foghíjas a lemondások miatt, de így is isteni gondviselésnek tartja, hogy júliustól kezdve az üres, vagy lemondott időszakokat szinte száz százalékban el tudták adni a nyitás bejelentését követően. – Hálás a szívem, mert a lelki felüdülést keresők közül a bezártságból kiszabadulva sokan hozzánk fordultak, kerestek bennünket, hogy eltölthetnek-e nálunk egy pár napot, így szinte önmagától tért vissza az élet üdülőnkbe.

Szerinte a Mátra most kiváló úticél: alkalmas a testi, lelki feltöltődésre, pihenésre, hiszen óriási zöldfelület, ahol könnyű tartani a távolságot. – Heves megye a legkevésbé fertőzött területek közé tartozik – érvel Kovács Péter. – Remélem, a fenti tények figyelembevételével az érdeklődés üdülőnk és a környezete kínálta lehetőségek iránt még inkább növekszik!

Balatonfenyves: ha lennének csoportok, nullára ki tudnák hozni az évet

– Hét turnust kellett lemondanunk – mondja Petró László, a Kaposvári Református Egyházközség lelkipásztora. Az ő gyülekezete üzemelteti – az egyébként zsinati tulajdonú – Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülőt. Előleget még nem kértek a csoportoktól, így visszafizetniük sem kellett, mégis nagy a veszteségük. Minden munkatársukat meg tudták tartani – ez alapelv volt a korlátozások bevezetésekor. Az üdülőben dolgozók az év többi részében is a Kaposvári Református Egyházközség alkalmazásában állnak, csak más munkakörökben.

Kétszáznyolcvan főt képesek elhelyezni hatfős szobákban, tavaly csaknem tizenhatezer vendégéjszakát töltöttek el náluk, jellemzően nagy létszámú iskolai és gyülekezeti csoportok. Viszont amelyik csoport idén tavasszal lemondta a foglalást, a májusi és júniusi hetekben jellemzően már nem tudta újraszervezni a nyári programját. Ezért az üzemeltető gyülekezetek bevonásával töltené fel a felszabadult heteket. Voltak olyanok is, akik a gyermektáborukat, ifjúsági, vagy éppen családi hetüket nem tudták megtartani, de segítőikkel néhány napra egy szűkebb, közösségformáló táborozásra foglaltak időpontot, bízva abban, hogy ez is elősegítni majd a jövő nyári táborozásukat – tudtuk meg a lelkésztől.

konferencia_fenyves_2.jpg

Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő

8646 Balatonfenyves, Mária u. 54., +36-82-511-468, refugyintezo@gmail.com

A kényszerszünet alatt sem állt meg az élet a balatonfenyvesi üdülőben: tereprendezést és felújítást végeztek. Több szoba lett fűthető, így már százötvenkilenc embert tudnak elszállásolni elő- és utószezonban is. Petró László azt mondja, ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a fokozott higiéniai előírásoknak, nemhogy csökkenteni, inkább emelni kellett a személyzet létszámát: –A folyamatos takarítás és fertőtlenítés biztosítására több új munkatársat állítottunk be a táborok ideje alatt.

Igyekeznek anyagi kedvezménnyel is meghálálni azon csoportok hűségét, amelyek nem mondták le a foglalásukat. Emellett azok a közösségek is jelentős kedvezményekben részesültek, akik a visszamondott hetekre jelentkeztek. Sajnos a szezon teljes első fele elmaradt, de a lelkész úgy számol, ha július közepén teljes kapacitással tudnának nyitni, és a fűtött szobákkal ki tudnák tolni az utószezont, „akkor nullára ki tudnánk hozni az évet”.

A Nagytemplom is várja a turistákat

A járványveszély csökkenésével fokozatosan újraindul az élet templomainkban is, május közepe óta újra nyilvános istentiszteleteket tartanak. Több mint három hónap után, a veszélyhelyzet elmúltával, június 19-től újra látogatható a debreceni református Nagytemplom. A Nagytemplom 2019-ben rekordot döntött, több mint ötvenezer látogatójuk volt. A koronavírus miatti kötelező zárvatartás senkinek sem jött jól, sőt esetükben épp a csúcsidőszakot emésztette fel, hiszen tavaly márciusáprilis-májusban összesen csaknem húszezer látogatójuk volt. Ráadásul az idei adatok biztatóak voltak, a rekordévhez viszonyítva is harminc-negyven százalékkal több látogatót fogadtak januárban és februárban. A kényszerű zárvatartás alatt dolgoztak a munkatársakkal: megújultak a kiállítóterek, fotófalakat szereztek be, hogy még nagyobb legyen a látogatói élmény az újranyitás után. A legjelentősebb látnivalók mellett egy-egy QR-kódot tüntettek fel, melyek által saját készülékén mindenki elolvashatja magyar és angol nyelven a főbb tudnivalókat. A padlásteret is audiovizuális tartalommal egészítették ki.

Nagytemplom

A szükséges egészségügyi óvintézkedések betartását segíti, hogy mostantól online és mobil applikáción keresztül is lehet belépőjegyet vásárolni a nagytemplomi túrákra, ezzel is kerülve az érintkezést és a készpénzes forgalmat. A templomba belépve, a jegypénztárnál kötelező a száj eltakarása maszkkal vagy kendővel, és kézfertőtlenítő is kihelyezésre került a látogatók számára. A templomban a nyári időszakban egyidejűleg legfeljebb százan tartózkodhatnak, és a fertőtlenítésre, szellőztetésre is fokozott figyelmet fordítanak. Lucski Zsófia, a nagytemplomi gyülekezet turisztikai referense biztos benne, hogy idén nem döntik meg a tavalyi rekordot, de reméli, sokan látogatják meg a templomot, miután újra kinyithatnak. Bíznak az augusztusban, amely turisztikai szempontból kiemelten fontos Debrecenben. Ekkorra éjszakai látogatásokat is terveznek.

Három hónap után, június 22-én újra kinyitotta kapuit a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és a Szabó Magda Emlékház is.

Megbékélés Háza: vegyük komolyan egymás egészségét!

A berekfürdői Megbékélés Háza is kiürült márciusban, a veszélyhelyzet bejelentését követően. Nem volt kérdés, hogy a munkatársakat meg akarják tartani, úgy számoltak, két hónap tartalékuk van a bérekre. Nemcsak így tartották etikusnak, hanem azért is, mert elégedettek a munkájukkal, és tudják, nehéz jó munkaerőt találni. Molnár János, a ház vezetője, aki egyben Berekfürdő polgármestere, azt mondja, igénybe vették az állami mentőöveket, éltek a járulékfizetési könnyítésekkel, majd idővel a munkaidő-csökkentés lehetőségével: dolgozóikat előbb hat órában alkalmazták, majd pedig négy órában, kieső bérüket az állam részben kompenzálta. A munkatársaknak ebben az időszakban is volt mit tenniük, noha gyakorlatilag senki sem abban a munkakörben dolgozott, mint általában. Rendbe tették például a kertet, készültek a nyitásra.

konferencia_megbekeles.jpg

Megbékélés Háza Református Konferenciaközpont

5309 Berekfürdő, Berek tér 19., +36-59-319-011, megbekeleshaza@reformatus.hu

Egy átlagos évben a huszonötezer vendégéjszakát közelítik a Megbékélés Házában, az idei valószínűleg mínuszos lesz – mondja az intézményvezető, de bízik a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület támogatásában, hogy át tudják vészelni ezt az időszakot. Nehezíti a helyzetüket, hogy a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő vonzerejét adó gyógyvizes medencék – mivel azok töltő-ürítő medencék – csak június 19. óta használhatók. Ez pedig a Megbékélés Házának hátrány volt, hiszen vendégkörük jelentős része hatvanöt év feletti, valamint sokan fogyatékkal élők, így fontos szempont volt számukra a gyógyvizes kikapcsolódás.

Ennek ellenére már május 29-én kinyitott a Megbékélés Háza. Molnár János azt mondja, nehezen indult újra a vendégforgalom: bár nagy volt az érdeklődés, de még kevés a biztos foglalás. Az elmúlt három hétben összességében húsz százalékos kihasználtsággal működtek, kisebb csoportok, baráti társaságok érkeztek hozzájuk, főként visszatérő vendégek. Júliusra hetven, augusztusra nyolcvanöt százalékos foglaltságunk van. Vendégeik számára ezen a nyáron díjmentes a kerékpárok és sporteszközök bérlése. Az igazgató hangsúlyozza, felkészültek, minden óvintézkedést megtesznek a vendégek egészsége érdekében, de sok múlik a hozzájuk érkezőkön is: – Kérek mindenkit, vegye komolyan a saját és mások érdekében is a higiéniás és a távolságtartási szabályokat!

HAHÓ, REFORMÁTUSOK, HOZZÁNK GYERTEK PIHENNI!

Az általunk megkérdezett mind a négy egyházi fenntartású turisztikai szálláshely vezetője egyetértett abban, hogy a lemondott gyülekezeti nyári táborot, konferenciák, találkozók miatt az összes szálláshely komoly nehézségek elé néz, hiszen mindegyik helyen az egyháztagok adják a látogatók zömét. Az SDG Hotelban ezek a csoportok, konferenciák adják a vendégek nyolcvan százalékát, Mátraházán ez az arány nyolcvanhét százalék, míg Berekfürdőn meghaladja a kilencven százalékot.

Épp ezért még jobban számítanak az egyéni vendégekre. – Aki idén református üdülőt választ pihenéséhez, az mentőcsónakot, testvéri segítséget ad ezeknek a szálláshelyeknek – mondja Vass Pál, a balatonszárszói SDG Hotel ügyvezetője. Hozzáteszi: nemcsak ők, hanem a többi egyházi szálláshely is kiváló lehetőség a pihenésre, feltöltődésre, és utóbbira a mögöttünk lévő nehéz időszak miatt nagy szükségünk van.

A cikk eredeti változata megjelent a Reformátusok Lapja május 24-i számában. A frissített szövegben szereplő információk a június 21-i állapotokat tükrözi.