Újratervezésre kényszerül a Doktorok Kollégiuma

Hodossy-Takács Elődöt, a Doktorok Kollégiuma főtitkárát kérdeztük a szervezet idei terveiről.

Hogyan írta át a járványhelyzet a Doktorok Kollégiumának idei elképzeléseit?

Több éve készültünk már az idei alkalomra, amely kiemelt rendezvény lett volna. Három éve keresett meg bennünket a komáromi teológia vezetősége, és elmondták, hogy nagyon szívesen vendégül látnák a Doktorok Kollégiumának plenáris ülését és közgyűlését 2020-ban. Aztán tavaly már jelezték a kolozsvári kollégák is, hogy hozzájuk is mehetnénk.

Miért lett kiemelt a 2020-as rendezvény?

Trianon százéves jubileuma miatt. Ezért is szerettünk volna mindenképp határon túlra menni, és a megszokott működési rendünkhöz képest egy nappal hosszabb konferenciát tartani. Szerettünk volna egy olyan napot, amikor nem szekciókban, hanem közös, plenáris ülésen vagyunk együtt. Trianon és a nemzet kérdéseit jártuk volna körül. Feltáró munkáról beszámoló, visszatekintő, de a jövő számára irányt mutató előadásokat terveztünk. Szerettünk volna előadást arról, hogy vajon milyen változást eredményezett a magyar igehirdetésben Trianon. Erősen gondolkoztunk azon is, hogy megvizsgáljuk a magyar irodalom elgyászoláson túli Trianon-reprezentációit. Fontos beszélni a hallgatás évtizedeiről, amikor minderről nem esett szó. Központi témának szántuk emellett a nemzet fogalmának teológiai vizsgálatát.

Mikor dőlt el, hogy elmarad a Doktorok Kollégiuma komáromi ülése?

Bár volt bennünk tudományos kíváncsiság, a vírushelyzet miatt késő tavasszal meghívóinkkal együtt úgy döntöttünk, hogy az idei találkozót nem lehet megrendezni. Úgy váltunk el az idei akadémiai év végén a komáromi kollégáktól, hogy egy évvel elhalasztjuk az eseményt. Eldöntöttük, hogy ha ezt a plenáris alkalmat nem tudjuk megtartani, akkor nem próbáljuk búvópatak-szerűen eldugni valahova, vagy helyettesíteni valamilyen online verzióval, hiszen itt a személyes jelenlét adta volna ülésünk alapját: találkozni akartunk. Fontos lett volna felmutatni, hogy átmegyünk a mai politikai határon túlra, és kifejezzük: a magyar református teológia száz évvel Trianon után is él.

Ez évben akkor nem is találkoznak?

De igen. Tervezünk egy szekciók hétvégéjét Berekfürdőn, november végén. Amúgy is szoktak néha év közben találkozni a különböző szekciók, így azt gondoltuk, hogy legyen közös találkozási pont. Berekfürdőn a szekciók munkája folyhat majd kis csoportokban, viszont közgyűlést idén nem fogunk tartani. A Doktorok Kollégiumának szakfolyóirata, a Collegium Doctorum ugyanúgy két számmal fog megjelenni idén is, mint máskor.