Vasárnap délelőtt VersIma

Egyenes labirintus

Szavaljuk el november 28-án, vasárnap délelőtt istentiszteleteinken Pilinszky János Egyenes labirintus című versét – kéri a Magyar Írószövetség. Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke szerint a költemény, ahogyan a szerző más művei is, a hit sóvárgásával és boldogságával ajándékoznak meg bennünket.

Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából többféle megemlékezés, konferencia, ünnepség zajlik az országban. A Magyar Írószövetség is szeretné elérni, hogy minél többen halljanak az előző század egyik legkiválóbb költőjéről, megismerhessék műveit, és azokból áradó mély hitét. A szervezet képviselői úgy gondolják, ez a hit lehet a kapocs, amely a kiemelkedő költőt a mához köti.

Négy kiemelt helyszínen – Budapesten és Kolozsváron – hangzik el rangos színészek előadásában Pilinszky János Egyenes labirintus című verse, november 28-án, vasárnap, a költő születésnapját követő napon. A Magyarországi Református Egyház képviseletében Balog Zoltán püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, a Magyarországi Evangélikus egyháztól Fabiny Tamás püspök, a Magyar Unitárius Egyház (Kolozsvár) részéről Rácz Norbert Zsolt lelkész, főjegyző, a Budapesti Unitárius egyház képviseletében pedig Czire Szabolcs lelkész által tartott istentiszteleten emlékeznek Pilinszkyre és a költő istenkeresésére.

A VersIma programról szólva Balog Zoltán püspök tudatta: azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert Pilinszky versei a hit sóvárgásával és boldogságával ajándékoznak meg bennünket, ezért helyük van a templomokban, az istentiszteleten is.

labirintus pexels

Illusztráció

Fotó: pexels.com

A négy kiemelt helyszín mellett több gyülekezetben és egyházi iskolában is előadják Pilinszky János versét. E tolmácsolások segítségével együttesen mutatkozhat meg a költészet és a hit, és eléri azokat a közösségeket, akik számára mindkettő fontos lelki erőforrás. A szervezők minden résztvevőt kérnek, amennyiben teheti, rögzítse saját programját, s azt ossza meg saját online felületein, így még több emberhez juthat el Pilinszky üzenete. Az Írószövetség szándékai szerint a jövőben a program folytatódik, hiszen a magyar költészet és irodalom kifogyhatatlan a hitről szóló művekből és alkotókból.