Vasárnapi keresztyénség a hétköznapokban

Ökumenikus Imahetet szervez a MEÖT

– Van vasárnapi, és van hétköznapi keresztyénségünk. Az a fontos, hogy a vasárnap áthassa a hétköznapokat, az örök élet bizonyossága megjelenjen a mindennapjainkban. Én az ébredésért imádkozom – válaszolta portálunknak Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke. A református püspököt az Ökumenikus Imahétről kérdeztük, melynek országos nyitó istentisztelete január 16-án, vasárnap lesz.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa január 16–23. között szervezi meg az Ökumenikus Imahetet.

Az országos nyitó istentisztelet január 16-án, vasárnap 18 órakor kezdődik a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A liturgiában a MEÖT tagegyházainak vezetői szolgálnak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja az üldözött keresztyénekért való imádkozás vasárnapja is legyen.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke kérdésünkre kifejtette: – Az ökumenikus imahét alkalmain a szolgálók és a gyülekezet tagjai, a közös imádságot követően, órákon keresztül beszélgethetnek. Sokszor az az áldásuk ezeknek az alkalmaknak, hogy újabb közös programok, kapcsolódási lehetőségek bontakoznak ki az adott településen a felekezetek között, a beszélgetések során az is kiderül, hogy miben tudnak együttműködni. Az ökumenikus imamozgalom gerince, hogy együtt figyelünk Isten igéjére, együtt épülünk egymás hite által, együtt imádkozunk, együtt dicsérjük az Urat, és együtt nézünk fel a mi megtartó Jézus Krisztusunkra, aki a mi közös Megváltónk. Hiszen őróla neveztetünk keresztyénnek mindannyian, akik őt Úrnak és Megváltónak tartunk. Van egy vasárnapi, és van egy hétköznapi keresztyénségünk. Az a fontos, hogy a vasárnap áthassa a hétköznapokat, az örök élet bizonyossága megjelenjen a mindennapjainkban. Én az ébredésért imádkozom. Rendkívül fontos, hogy nemcsak hallani kell az Isten igéjét, hanem elindulni, engedelmesen cselekedni a mindennapokban.

Minden település egyházközségei maguknak szervezik ökumenikus alkalmaikat. A szervezők várják, szívesen fogadják az érdeklődők csatlakozását, az események sorozata mindenki számára nyitott. Debrecenben például jövő héten minden nap 17 órától rendezik meg az eseményt, melyet a Debrecen Televízió élőben közvetíti 17 és 17.55 óra között. Az imahét perselyadományával a Debreceni Mentőállomást támogatják.

A imahét anyagának nyomtatott változatát már eljuttatták a tagegyházakhoz, továbbá letölthető a MEÖT honlapjáról is (meot.hu). Az ökumenikus imahét idei füzetét a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa állította össze.

A MEÖT elnökségének javaslata alapján az ökumenikus imahét a tagegyházak aktuális járványügyi intézkedéseinek betartásával rendezhető meg.

A közös imaalkalmakhoz Isten áldását kívánják a szervezők az imahét központi igéjével: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2).