Vegyük komolyan a gyermek fájdalmát!

A krónikus fájdalommal élő hatvanezer magyar gyermek és fiatal gyógyításának fontosságára hívja fel a figyelmet mai, a fájdalommegelőzés napja alkalmából szervezett akciójával a Bethesda Gyermekkórház, ahol komplex látásmóddal foglalkoznak a problémával.

A Bethesda Gyermekkórházban működő, az országban egyedülálló szemléletmóddal létrehozott Fájdalom Ambulancia is csatlakozott a német Fájdalomtársaság kezdeményezéséhez, és június első keddjén, a fájdalommegelőzés napja alkalmából munkatársaik telefonos tanácsadással, és Facebook-oldalukon ismeretterjesztő posztokkal, videókkal segítik a krónikus fájdalommal élő gyermekeket és szüleiket.

Bethesda bejárat

A kórház közleményében Major János fájdalomterapeuta szakorvos felhívta rá a figyelmet, hogy a tudományos kutatások szerint Magyarországon körülbelül hatvanezer tizenéves él súlyos, az életminőséget rontó krónikus fájdalommal. Ez nagyon gyakori probléma, mégis kevesen veszik komolyan, pedig jelentős javulást lehet elérni az összetett terápiával. A gyermekorvosok gyakran találkoznak látszólag ismeretlen eredetű fájdalommal rendelkező, rendszeresen visszajáró betegekkel. A leggyakoribb panasz a fejfájás, a hasi fájdalom, illetve a hátfájás – figyelmeztet a szakorvos.

Gyimesi-Szikszai Andrea, gyermekneurológus hangsúlyozta, hogy a krónikus fájdalom kezelésének első lépcsője az alapos testi kivizsgálás, de a diagnosztikának a lelki és szociális folyamatokra is ki kell terjednie. Ezután kezdődhet a terápia, aminek célja a stresszt okozó szituációk vagy élethelyzetek feltárása, az aktivitás, testmozgás fokozása, valamint a felborult napirend és az oktatásban való részvétel visszaállítása.

A Fájdalom Ambulancián fájdalomterapeuta szakorvos, gyermekneurológus, gyermekgyógyász, aneszteziológus, gasztroenterológus, pszichiáter, pszichológus, családterapeuta és gyógytornász segíti az állandó fájdalommal élő gyermekek kezelését. Ez a komplex látásmód teszi lehetővé, hogy feltérképezzék a fájdalom testi, lelki és szociális síkját, ugyanis a fájdalom rendkívül összetett, individuális érzet, melyet nehéz külső eszközökkel mérni. A kórház szakemberei ugyanezzel a komplex szemlélettel foglalkoznak a nemrég indult poszt-covid ambulanciára érkező gyermekek fájdalomtüneteivel is.

Magyarországon elsőként a Bethesda Gyermekkórház fájdalomambulanciája vezette be nemrégiben az úgynevezett speciális kvantitatív szenzoros tesztet – ennek segítségével pontosabban megismerhető a gyermek szubjektív „fájdalomérzete” –, és több millió forintos beruházással egy olyan készüléket is beszerzett a kórház alapítványa, amely a háttérben álló érzékelési folyamatok felderítésére szolgál.