Vidámíts meg újra!

Bármelyik református egyházmegye épülésére szolgálna a közelmúltban lezajlott második Debreceni Református Napok, amely a Debreceni Református Egyházmegye híveinek összetartozását erősítette. A rendezvénysorozat első napjain inkább az egyházmegyében élőknek szóló programok és események kerültek sorra, míg szombaton kinyílt az utca embere felé is: szabadtéri programok felnőtteknek és gyermekeknek, köztük gyülekezeti főzőversennyel, számos koncerttel, előadással és szabadtéri úrvacsorás istentisztelettel.

A regisztrációnál kapott kék szilikonkarkötőt nézem a kezemen. Rajta az ismert bibliai Ige: „épüljetek fel lelki házzá”. Ezt kapta mindenki, aki részt vett a Debreceni Református Egyházmegye konfirmandustalálkozóján. A Debreceni Református Kollégium dísztermében telt ház, már csak a színpadon lenne helye annak, aki most érkezne, de ott a cívisváros egyetemi gyülekezetének dicsőítő zenekara játszik éppen. Nemrég ért véget Bozsoky Jonatán lelkipásztor remek előadása, amelyben arra igyekezett felhívni a fiatalok figyelmét különböző példákon keresztül, hogy mindannyian értékesek, és az Úr is értékesnek látja őket. Az ifjak között ott ül Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is.

NEM PÓTLÉK

Miközben a konfirmandusok már a csapatjátékokhoz készülődnek, én Fekete Károlyt faggatom a folyosón a második Debreceni Református Napokról. Az egyházi vezető szerint ezekben a napokban is Krisztus lesz a középpontban, és minden esemény kapcsán rá figyelnek majd, utal a Márk evangéliumából választott vezérigére: „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!” Felvetem, hogy némelyek szerint Debrecen a református egység napja helyett – amelyet a Generális Konvent döntése alapján ötévente rendeznek meg országosan – szervezi meg a maga egységnapját, pótlék gyanánt. Fekete Károly nem így gondolja. – A püspöki programomban fogalmaztam meg annak idején, hogy Debrecen megerősítése mennyire fontos. 2017-ben az Európai Protestáns Egyházak Közössége a reformáció városának nevezte. Ez igazán szép cím, de a település lakossága nem fogja megtölteni tartalommal, ezt a református gyülekezeteknek kell megtenniük – mondja Fekete Károly. Úgy véli, Debrecen huszonegy református gyülekezetének látnia kell egymást, és a városnak is látnia kell őket. Ezt a „láthatóságot” terjesztették ki az egyházmegye gyülekezeteire, és az ő részvételükkel szervezték meg tavaly az első, idén pedig a második ilyen alkalmat.

2023 Debreceni Református Napok 2. (f.Miskolczi János)

Fotó: Miskolczi János

– Ez korántsem pótcselekvés, hanem a belső megerősítés eszköze, az pedig nagyon ránk fér. Bár a város huszonegy gyülekezete szinte behálózza Debrecent, mégis szinte külön szigetként vannak jelen. A Debreceni Református Napok az együttes megmutatkozás alkalma lehet – fogalmaz a püspök. Beszélgetésünk után még sétálok egy kicsit a Kálvin téren: az Emlékkertben és a nagytemplom mellett már a szombati szabadtéri istentiszteletre készülnek, miközben a templom előtt épp katonazenekar játszik.

MÁR SZERDÁN ELKEZDŐDÖTT

A Debreceni Református Napok – hivatalosan – szerda este kezdődött, ekkor a Debreceni Református Egyházmegye gyülekezeteinek vezető lelkészei és főgondnokai gyűltek össze a kollégium dísztermében úrvacsorai közösségre és szeretetvendégségre. A csütörtöki program még mindig nem a nagyközönségnek szólt, mert valójában el sem fértek volna a nagytemplomban, ahol délelőtt a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona ünnepi kibocsátó istentiszteletét tartották. Este hét órakor újra kinyíltak a nagytemplom hatalmas ajtajai, a történelmi falak között Gryllus Dániel és társai adtak koncertet. Azok a dalok csendültek fel a templomtérben, amelyek szövegét Sumonyi Zoltán írta Pál apostol római levelének üzenete alapján, és amelyek zenéjét Gryllus Dániel szerezte. A dalok már több százszor hangzottak el itthon és külföldön is az 1991-es ősbemutató óta, de a mostani debreceni előadás is hatalmas siker volt. A pénteki konfirmandustalálkozó előtt bibliaismereti vetélkedőt tartottak az egyházmegye nem református fenntartású intézményeibe járó 3–4. osztályos tanulóknak.

CSORBA, SLAMBUC ÉS CHILIS BAB

A szombati nap már bőven kínál programokat nemcsak az egyházmegye gyülekezeteinek, hanem bárki másnak, aki a Kálvin téren és környékén sétál. Az Emlékkert zöld kerítésén – a tavalyihoz hasonlóan – a debreceni egyházmegye harminckilenc gyülekezetének bemutatkozásai olvashatók. Az Egyháztáji vásár árusai már reggel kilenc órára felállították pavilonjaikat az Emlékkert püspöki hivatal felé eső utcájában, amelyet le is zártak a forgalom elől. Miközben a mézeskalácsot, sajtokat, füstölt kolbászokat áruló standok között sétálok, piruló hagyma illatát hozza felém a szél. A gyülekezeti főzőverseny új eleme a Debreceni Református Napoknak, nyolc gyülekezet kilenc csapata méreti meg magát, a győztes közösség pedig a berekfürdői református központban tölthet el egy hétvégét. A fakanalat ragadó gyülekezetek között ott találom az Álmosdi Református Egyházközség négyfős csapatát is, akik hímzett egyenkötényben csorbalevest készítenek, mellé pedig lepcsánkát kínálnak majd fokhagymás tejföllel.

2023 Debreceni Református Napok, főzőverseny 2. (f.Miskolczi János)

Fotó: Miskolczi János

– Gyülekezetünkben hímzőkor is működik, és az asszonyok úgy gondolták, hogy készítenek nekünk ilyet – mutatja a gyülekezet nevével varrt kék kötényt Kapus Anita presbiter. Az ételsort Kusnyirné Homonai Andrea állította össze. Mint mondja, azért nem gulyással vagy pörkölttel készültek, mert a gyülekezetben többen származnak Erdélyből és a Partiumból. – Ez pedig különleges, mert itt nem főznek csorbát – állapítja meg a székelyhídi gyökerekkel rendelkező asszony. A tíz kiló sertéshúsból főzött csorba azért sem mindennapi, mert nem savanyú káposzta adja meg a savasságát, hanem csalamádé. Miközben beszélgetünk, sorra készülnek el az olajban sült kis lepcsánkák. – Ez sem hagyományos – lép oda mellém Kapus Anita –, a reszelt krumpli közé édesburgonyát is tettünk, saját termésből! A Debrecen-Füredi úti Református Missziói Egyházközség kondérjában erdélyi tárkonyos raguleves rotyog, amelyet cipóban tálalnak, a Debrecen-Homokkerti Református Egyházközség babgulyással indul a versenyen, akárcsak a Konyári Református Egyházközség vagy az Újlétai Református Egyházközség A csapata, a Debrecen-Ondód-Macsi Református Egyházközség slambuccal, a Debrecen-Úrréti Református Gyülekezet chilis babbal, a Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközség vaddisznópörkölttel, az újlétaiak B csapata pedig kapros töltött káposztával.

2023 Debreceni Református Napok, főzőverseny (f.Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

TENGERNYI SZERETET

Így tehát voltaképpen ez a kilenc csapat szolgáltatja az ebédet szombaton a Debreceni Református Napok rendezvényeire kilátogatóknak. – Az elkészült ételeket adományért cserébe kóstolhatják meg az emberek, az összegyűlt összeget pedig a Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközség tavaly kiégett templomának felújítására fordítjuk – mondja Bíró-Polgár Mariann, a szervező. Hozzáteszi azt is, hogy a tavalyi kínálathoz képest sokkal több családi programot szerveztek, jobban építenek a gyermekprogramokra, és a koncerteket, színpadi műsorokat is úgy állították össze, hogy több korosztályt is meg tudjanak szólítani. Bíró-Polgár Mariann szerint a Debreceni Református Napok találkozási pont lehet, ráadásul nem csak egyházmegyéjük reformátusainak. – Mindenki megtapasztalhatja, aki kilátogat most ide, milyen jó együtt lenni olyan emberekkel, akik egyébként valamelyik református gyülekezethez tartoznak. Lázár Ervin gondolata szerint a nagyon sok szeretet, a nagyon sok jó cselekedet és a nagyon sok hasznos munka meg fogja változtatni a világot valami magasabb rendűvé. A szervezés alatt végig azt éreztem, hogy mindenki, akinek volt köze ennek a rendezvénynek a megvalósulásához, beletette minden tudását, és ez az igazán szép benne. Remélem, hogy a közönség is érezni fogja azt a tengernyi szeretetet, amellyel készültünk – mondja Bíró-Polgár Mariann.

2023 Debreceni Református Napok, résztvevő (f.Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

REJTETT KINCSEK

Éppen elüti a delet a Nagytemplom harangja, nekem is megkordul a hasam. Az elmúlt napok esős időjárása után a szikrázó napsütés is az utcára csalogatja az embereket, kezdenek egyre többen sündörögni a gőzölgő üstök előtt is, sokan csak azért megállnak, hogy megnézzék, hogyan forgatja rutinos mozdulatokkal a bográcsban sülő slambucot a gulyásviseletbe öltözött fiatal gazdálkodó, Molnár Dávid. Kisebb sor is kialakul a főzőhelyük előtt, vannak, akik ételhordóba kérik a pásztorételt. A bajuszos fiatalember engem is megkínál, amit hálásan elfogadok, és mit ne mondjak, amilyen egyszerű, olyan ízletesre sikerült a slambuc.

A főzőverseny eredménye: Az ételek között a Barabás Zoltán étterem-tulajdonosból és Kósa Lajos országgyűlési képviselőből álló zsűri az alábbi sorrendet állította fel: 1. hely: Újlétai Református Egyházközség A csapata; 2. hely: Konyári Református Egyházközség; 3. hely: Debrecen-Úrréti Református Missziói Egyházközség; különdíj: Álmosdi Református Egyházközség.

A Debreceni Református Kollégium Múzeumába szervezett tárlatvezetés a következő állomás, nem is csak nekem, hanem annak a tucatnyi embernek is, akik ebéd helyett választották ezt a programot. Győri János, a közgyűjtemény igazgatója kalauzol bennünket a következő egy órában. Beszél a városról, a kollégium jelentőségéről és annak szerepéről, felidézi Csokonai Vitéz Mihály eltanácsolását és Kölcsey Ferenc diákéveit, miközben számos tárgyi emléket is megmutat. A múzeumi tárlatról egy idő után a kollégium udvarára sétálunk, ahol vezetőnk a Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig! című regényében szereplő helyszínekről beszél.

2023 Debreceni Református Napok 3. (f.Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

– A regény első fejezetében Nyilas Misi ott áll fent, a második emeleten, amelynek az udvarra néző ablakai akkor még nem voltak beüvegezve – mutat fel az épület egy pontjára Győri János. – A társai a kút körül gyülekeznek. A kút ott, attól a nagy fától balra, két-három méterre volt. Amikor legutóbb felásták az udvart, megtaláltuk a helyét – mondja. Beszél még a kollégium udvarán található harangról is, amely szintén szerepel Móricz regényében, és amelyet a tűzvészben megsérült eredeti Rákóczi harang anyagából öntöttek. A tárlatvezetés végén megállunk a budapesti Petőfi-szobor eredetije előtt is. – Ez a gipszmintája annak a szobornak, azaz ennek alapján öntötték a bronzalkotást – mondja Győri János, akitől megtudjuk azt is, hogy a kollégium lépcsőházát már úgy tervezték, hogy a költő alakja oda kerül majd.

2023 Debreceni Református Napok, fúvószenekar (f.Miskolczi János)

Fotó: Miskolczi János

TELE A KERT

A tárlatvezetés végére elkezdi rövid koncertjét az Emlékkertben ácsolt színpadon a Kharisz Brass fúvósegyüttes, majd hivatalosan is megnyitják a második Debreceni Református Napokat. Először Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese köszönti az összegyűlteket. Beszédében kiemeli: az idei rendezvényen újra átélhetjük az összetartozás örömét, és a mai délután programjai lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk reformátusságunk sokszínűségét az erre járó érdeklődőknek is. – Nagy öröm, hogy újra találkozhatunk, hogy újra örülhetünk egymásnak, és újra megszólíthat Isten Igéje, és részesedhettünk az úrvacsora bűnbocsátó áldásában – mondja az egybegyűlteknek Hadházi Tamás.

2023 Debreceni Református Napok, Hadházi Tamás (f.Miskolczi János)

Hadházi Tamás esperes köszönti az összegyűlteket

Papp László jelenlegi és Kósa Lajos volt debreceni polgármester is köszönti az ott lévőket, majd kihirdetik a gyülekezeti főzőverseny eredményét is, bánatomra nem a Debrecen-Ondód-Macsi gyülekezet nyert. Viszont az álmosdi gyülekezet különleges ételeit különdíjjal jutalmazza a zsűri. Amikor ez kiderül, váratlanul nagy ováció hallatszik a hátam mögül. Az álmosdi reformátusok közül mintegy harmincan jöttek el a Debreceni Református napokra. – Mi mindig ilyen sokan megyünk, ha valahova mennie kell a gyülekezetnek – mondja Kővári Sándorné Inci presbiter, aki többek között feltöltődni jött most. – Megtelik a lelkem boldogsággal, miközben itt vagyok a templom közelében. Bármerre járok a világban, az első utam mindig a templomhoz visz. Mihelyst a templomajtón belépek, már töltődöm – teszi hozzá az asszony. – Évtizedek óta nagyon összetartó, szorgalmas kis csapat az álmosdi – mondja Buzás Árpád, a gyülekezet lelkipásztora, miután elkészült a csoportkép a főzőverseny résztvevőiről. Már alig hallom, amit mond, mert a színpadon Bárdosi Ildikó népdalénekes kezd bele a koncertjébe, református énekeskönyvi énekeket ad elő művésztársai kíséretében és kíséretével.

2023 Debreceni Református Napok (f.Miskolczi János)

Fotó: Miskolczi János

KICSIT MÉGIS OLYAN

Egy ideig – ha létezik ilyen – református idillé változik az Emlékkert: népzenei formában szólnak a református zsoltárok, miközben mosolygós emberek sétálnak, kicsik szaladgálnak, vagy éppen próbára teszik ügyességüket, kreativitásukat a számos gyermekprogramon. Úgy tűnik, itt most mindenki ismeri egymást, nem számítanak világnézetek és politikai meggyőződések, csak a Krisztus, mint ahogy azt Fekete Károly előre is vetítette még tegnap.

2023 Debreceni Református Napok, istentisztelet 2. (f.Miskolczi János

Fekete Károly püspök úrvacsorát oszt

Fotó: Miskolczi János

Kicsit úgy érzem magam, mint négy évvel ezelőtt, a református egység napján, vagy mint egy nagy, családi összejövetelen, ahol nem számítanak a gondjaim, mert szeretet vesz körül. Ezt az érzést csak fokozza, amikor a már lemenőben levő nap fényében elkezdődik a szabadtéri istentisztelet, amelynek liturgiájában az egyházmegye vezető lelkészei közül mindenki részt vesz. Igét Fekete Károly püspök hirdet, közben a közel százfős református egyesített kórus szolgál, majd az Emlékkert nyolc pontján kiszolgáltatják az úrvacsora sákramentumát. A napot a Magyar Örökség Díjas kárpátaljai Credo együttes koncertje zárja.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!